Dokument na kolesách vyštartuje do škôl

DokumentnakolesachlogoNovinkou je že Dokument na kolesách sa stal autonómnou súčasťou nezávislej distribučnej spoločnosti Filmtopia, ktorá bude počas roka paralelne s ním prinášať tie isté filmy a diskusie na verejné projekčné miesta. Projekcie a diskusie už teda nezostanú uzavreté iba pre školskú a akademickú obec, ale budú sa ich môcť zúčastniť aj bežní diváci.

Cieľom Dokumentu na kolesách je zvyš vanie kultuúrneho povedomia a svedomia, prehlbovanie kritického myslenia a schopnosti čítať dokumentárny film. V neposlednom rade je to tiež vzbudenie motivácie pre štúdium filmu. Dokument na kolesách navštívil v roku 2016 s filmom mira Rema Cooltúra (2016) 21 vzdelávacích a kultúrnych inštitúcií. Záujem je velľký, sály sú nabite.

CeskyAllah resizeDokument otovrí 23. februára v Banskej Štiavnici 6. ročník zimného filmového seminára 4 živly, ktorý ho zaradil do sprievodného programu. Na Gymnázium Andreja Kmeťa privezie stredometrážny dokument Hotel Úsvit (2016) dokumentaristky Márie Rumanovej. Začiatkom marca bude s novým filmom Zuzany Piussi Český Alláh (2016, záber z filmu) pokračovať v Banskej Bystrici a Žiline. Projekcie spojené s miniprednáškou na tému „autorský dokumentárny film” usporiada pre spolu šesť škôl.

Mária Rumanová je absolventkou Ateliéru dokumentárnej tvorby na Filmovej a televíznej fakulte Vysokej školy múzických umení. Po dokončení školy pokračovala v nakrúcaní krátkeho magisterského dokumentu Proti srsti (2014). Tak vznikol Hotel Úsvit, ktorý mal v novembri premiéru na prestížnom Internatinal Documentary Film Festival Amsterdam, ktorý ho dokonca zaradil do jednej zo súťažných sekcií. „Hľadala som filmom odpoveď na to, či človek môže konať slobodne v ťažkých existenčných pomeroch, lebo to po skončení školy v menšej miere trápilo mňa samú. Po ukončení som túžila film dokončiť, mala som pocit, že si to zaslúži, a že postavy na to majú potenciál. Oslovila som producenta Ivana Ostrochovského, ktorý nad filmom rozmýšľa veľmi správnym spôsobom a má dobré producentské zázemie. Požiadali sme o peniaze Audiovizuálny fond. Dostali sme minimum, ale stačilo to na to, aby sme projekt rozbehli. Netušila som, že to bude trvať tak dlho a bude to tak náročné,” popísala okolnosti vstupu renomovanej produkčnej spoločnosti Punkchart films do majoritnej koprodukcie Hotela Úsvit Mária Rumanová. Režisérka sa cieľavedome pohybuje na hranici dokumentárneho a hraného filmu. Prostriedkami toho dokumentárneho navodzuje dojem autenticity, na druhej strane nepopiera, že inscenuje. Hotel Úsvit, to sú štyri portréty obyvateľov Čiernej nad Tisou, troch mužov a dvoch žien. Ich príbehy sa pretínajú na pozadí postkomunistickej východoslovenskej reality. „Nakrúcali sme na mieste, kde sú ľudia v extrémnych sociálnych podmienkach, no mňa zaujímalo ich slobodné konanie a medziľudské vzťahy pod zväzujúcim vplyvom týchto podmienok. Na Slovensku je mnoho miest, ktoré vznikli a existovali kvôli priemyslu. Keď po revolúcii zanikol, mestá ostali formálne aj veľkosťou mestami, no odišla z nich mestská kultúra, obyvatelia ostali nezamestnaní, frustrovaní, odcudzení,” povedala.

Piussi resizeHotel Úsvit má na 4 živloch slovenskú predpremiéru. S Rumanovej filmom bude platforma alternatívnej distribúcie a mediálneho vzdelávania Dokument na kolesách cestovať po stredných a vysokých školách, gymnáziách a univerzitách, kultúrnych či kino kluboch, na Slovensku aj v Česku. V marci pôjde delegácia distribučnej spoločnosti Filmtopia a Dokumentu na kolesách na turné po Slovensku. Od 5. do 7. marca navštívi s novým filmom Zuzany Piussi (na obrázku) vzdelávacie inštitúcie a projekčné miesta v Banskej Bystrici, Martine a Žiline. Okrem Hotela Úsvit a Českého Alláha privezie Dokument na kolesách v roku 2017 na školy aj blok krátkometrážnych študentských dokumentov. V máji sa zúčastní filmového festivalu v Partizánskom organizovaného miestnou Fabrikou umenia.



Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.