Vinland Saga 1. - 2. séria (Vinland Saga)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Jap3 resizeEstetika vikingov a severskej mytológie je posledné roky v médiách veľmi populárna. Či už úspešný seriál Vikingovia (2013-2020) a jeho spin-offy, ktoré dodnes pokračujú alebo nedávna filmová novinka Severan (2022) autorského režiséra Roberta Eggersa. Nehovoriac o digitálnych hrách, v ktorých sú vikingovia a severská mytológia taktiež mimoriadne populárne témy. Táto tematika bola spracovaná aj v podobe mangy, teda japonského komiksu. Ilustrátor a spisovateľ Makoto Yakimura, vyhral za svoju historickú mangu Vinland Saga už niekoľko cien. Práve obľúbenosť a kvalitné spracovanie tohto diela prispelo k jeho televíznej adaptácii v podobe japonského anime.

Prvé dve série seriálu vznikali súčasne a o ich réžiu sa postaral Šúhei Yabuta. Zaujímavé je, že na sérii 1 a 2 pracovali dve rozdielne animačné štúdia. Prvú Jap2 resizesériu zastrešilo renomované štúdio Witt, ktoré sa taktiež zaslúžilo za tvorbu úspešného anime seriálu Útok Titánov. Na druhej sérii súčasne pracovalo taktiež vynikajúce animačné štúdio MAPPA. Aj napriek štúdiovo roztrieštenej produkcii, na obe série kreatívne dohliadal režisér Šúhei Yabuta. Prvá séria vyšla v roku 2019, zatiaľ čo tej druhej sme sa mohli dočkať tento rok. O distribúciu seriálu sa postarala streamovacia služba Netflix, ktorá každým rokom čoraz viac rozširuje svoju anime knižnicu, čím dostáva tento žáner na obrazovky západných divákov konečne legálnym spôsobom.

Aj napriek tomu, že je väčšina postáv a udalostí fiktívnych alebo zveličených pre dramatický efekt, sa epické rozprávanie deja Vinland Saga drží aspoň základných historických faktov zo severskej histórie, ktorú prezentuje. Príbeh sa odohráva prevažne v Anglicku v roku 1013, ktoré z veľkej časti dobyl dánsky kráľ Sweyn Forbeard. Tvorca pôvodnej mangy, Makoto Yakimura, čerpal najmä z tohto obdobia Jap4 resizea jeho historických záznamov. V prvej sérii môžeme vidieť začiatok cesty hlavného protagonistu Thorfinna, mladého islandského chlapca, ktorý chce jedného dňa vyrásť v legendárneho bojovníka, akým bol kedysi jeho otec, Thors. Jedného dňa sú Thorfinn, spolu s jeho otcom Thorsom, prepadnutí skupinou žoldnierov, ktorú vedie vypočítavý a charizmatický Askeladd. Thors, zo strachu o život jeho mužov a syna, sa Askeladdovi a jeho početnej presile žoldnierov vzdá, pri čom však prichádza o život. Rozzúrený Thorfinn je nútený pridať sa ku skupine žoldnierov, ktorí zabili jeho otca a trénovať pod mečom svojho úhlavného nepriateľa, až dokým nebude dostatočne silný na to, aby sa Askeladdovi pomstil. Druhá séria zachytáva pokračovanie tragickej cesty Thorfinna, poznačeného šokujúcimi udalosťami z prvej série. Thorfinn už nie je bojovníkom, ale zarytým pacifistom trpiacim depresiami a úzkosťami, ktoré v ňom zanechal oheň a krv bojiska. V júžnom Dánsku pracuje ako otrok Jap5 resizena farme, kde spoznáva Einara, mladého farmára, ktorého rodinu zabili vikingovia. V teple spoločného priateľstva sa pokúsia vyrovnať s minulosťou a naučiť sa znova žiť. Avšak minulosť týchto mužov neprenasleduje len metaforicky a čoskoro jej budú musieť čeliť.

Vinland Saga spočiatku ponúka originálny pohľad na štruktúru základnej premisy „príbehu o pomste“. Hlavný hrdina musí v tomto prípade zaťať zuby a úzko spolupracovať s antagonistom, ktorému sa chce pomstiť. To vytvára medzi hlavnými postavami zaujímavú dynamiku, v ktorej sa stáva záporná postava Askaladda pre hrdinu Thorfinna akousi zvrátenou otcovskou figúrou. Avšak hovoriť o záporných a kladných postavách je v prípade tohto seriálu obtiažne. Vinland Saga je prevažne rozdelená na zlých a Jap7 resizetých ešte horších. Konflikty jednotlivých postáv nie sú v žiadnom prípade čiernobiele, čo robí celý príbeh komplexným a zaujímavým. K spočiatku nesympatickým postavám vikingských žoldnierov si divák vytvorí po niekoľkých epizódach vzťah. Scenár je dobre napísaný a darí sa mu „poľudčiť“ aj tých najkrvilačnejších bojovníkov. Doba je prezentovaná taká, aká bola - krutá a nekompromisná. Bitky sú spracované bez príkras a sú plné explicitného násilia, ktoré je prostredníctvom animácie ešte zveličené. Avšak aj v tých najkrvavejších epizódach sa nezabúda na to najdôležitejšie - postavy a témy. Pretože to je koniec koncov to, čo si z tohto seriálu odnesiete. V hneve a zúfalstve topiaci sa Thorfinn, ktorý sa musí vyrovnať s traumou z detstva a vojny, rafinovaný a nebezpečný Askaladd a jeho cesta z antagonistu na antihrdinu alebo prerod nesmelého Canuta v silného vodcu Dánov. Práve toto sú najdôležitejšie aspekty tohto seriálu. Sám tvorca pôvodnej mangy, Makoto Yakimura tvrdí, že násilie Jap8 resizeneznáša a jeho prítomnosť slúži skôr na vykreslenie danej doby a posilnenie tých skutočne dôležitý tém.

Toto všetko je podané prostredníctvom nádhernej animácie, ktorá vám v niektorých scenách vyrazí dych. Každá epizóda je z tohto hľadiska spracovaná výborne a takmer žiadne obrazy sa neopakujú. Pôsobivá kombinácia 2D a 3D animácie je, ako to už u štúdií Witt a MAPPA býva, úplne plynulá a tieto dva štýly sa po celý čas symbioticky dopĺňajú a splývajú. Výborný soundtrack skladateľa Yutaka Yamada dotvára atmosféru celého diela a najmä pri skladbe „Somewhere else“ vyvoláva zimomriavky a zároveň perfektne zachytáva tragickosť a osudovosť celého príbehu. Vinland Saga ponúka aj vďaka svojej vikingskej tematike vstupné dvere pre ľudí, ktorí s animovanými japonskými seriálmi nemajú skúsenosť alebo sa im zatiaľ vyhýbali. Toto je výborný začiatok. Obe série sú dostupné na streamovacej službe Netflix.

Jap9 resizeVinland Saga – 1. - 2. séria (Vinland Saga - Season 1, 2), Japonsko, 2023
Dĺžka: 9 h 36 min (Minutáž: 24 min)
Réžia: Šúhei Jabuta, Nobujoši Arai, Tadahito Macubajaši, Mičiru Itabisaši
Predloha: Makoto Jukimura (komiks)
Scenár: Hiroši Seko
Kamera: Júki Kawašita, Hisaši Macumuko
Hudba: Jutaka Jamada
Strih: Kašiko Kimura
Zvuk: Šódži Hata
Scénografia: Júsuke Takeda, Izumi Hirabajaši, Kentaró Ónuki
Producent: Hitoši Macumoto
Hrajú: Júto Uemura, Majumi Sako, Kenšó Ono, Šunsuke Takeuči, Fuminori Komacu, Hideaki Tezuka, Jódži Ueda, Jú Hajaši, Mugihito, Taiten Kusunoki, Akio Ócuka, Emiko Takeuči, Hana Sató, Hajato Kimura, Hiroki Gotó, Masato Niwa, Nao Tójama, Šin'ja Takahaši, Taito Ban, Takuja Nakašima, Tomoko Šiota, Cuguo Mogami, Hiroši Janaka
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.