Snafu: V háji ako obvykle (Hidden Strike)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Fu resizeBlízky východ – pravdepodobne vojnou zasiahnutý Irak, v presnejšie neujasnený čas: na miestnu čínsku ropnú rafinériu „vo všetkej slušnosti nakupujúcu“ dostupné čierne zlato útočia okrem domácich rebelov tiež žoldnieri „z prehnitého kapitalistického západu“. Ohrozeným zamestnancom nezostáva nič iné, ako spoliehať sa na záchranný únik pod dohľadom bývalého vojaka špeciálnych síl Lua Fenga (Jackie Chan), prezývaného Drak a jeho súkromnej bezpečnostnej služby. Plán je síce šialený, ale nádej zomiera posledná. Treba vypraviť konvoj desiatich autobusov, ktorý by prenikol mínami, vrakmi zničených automobilov a rôznymi inými nepredvídateľnými nástrahami takmer apokalypticky pôsobiacej Cesty smrti do podstatne bezpečnejšej Zelenej zóny. Hlavne treba ochrániť profesorku Chengovú (Wenli Jiang) s kľúčom k celému čerpaciemu systému v podobe USB a jej chorľavého syna. Lenže, kto by dopredu rátal s umelo vytvorenou púštnou búrkou, keď všetky predpovede pred útekom hlásali pekne slnečno...

Za okamžitou stratou dvoch z unikajúcich autobusov je, samozrejme, žoldnierska skupina na čele s Owenom Paddockom (Pilou Asbæk, ktorý by dokázal Fu2 resizezahrať pôsobivého antagonistu aj v spánku). Zhrdený pre stratu šestnástich rokov zo svojho života bez adekvátneho finančného ohodnotenia, sa vzbúril voči pôvodnému zamestnávateľovi a so skupinkou ďalších podobne motivovaných má v úmysle trošku si prilepšiť dobre naplánovaným predajom kradnutej ropy. V tíme má aj bývalého amerického námorníka Chrisa Van Hornea (John Cena), ktorý sa nechal na už na prvý pohľad pochybnú akciu zlanáriť svojím bratom Henrym (Amadeus Serafini). Potrebuje si zarobiť – na rozdiel od kolegov to však robí kvôli snahe obnoviť domácim v blízkej dedinke toľko chýbajúcu studňu. Stará sa tam totiž o skupinu vojnových sirôt. A keby mu aj na zarobených peniazoch nezáležalo, inou motiváciou do boja je Chrisovi šanca potrestať muža, zodpovedného za útok, počas ktorého pred pár rokmi zahynul jeho otec. Situácia sa, ako inak, zvrtne a zo spojencov sa stanú nepriatelia... Medzitým „Drak“ Luo zastaví autobus, ktorý šoféroval a prestane sa hádať so svojou odcudzenou dcérou Mei (Chunrui Ma), čo mu nevie opustiť, že v čase, keď jej zomierala matka, radšej kdesi „bojoval za vlasť“. Nastal čas zistiť, kde sa stratili chýbajúce autobusy a nakopať pre seba Fu3 resizetypickým, choreograficky mimoriadne prepracovaným spôsobom protivníkom zadky. Zatiaľ, čo nedobrovoľného spojenca nájde v obdobne nasrdenom Chrisovi, ktorému nerobí problém občas sa wrestlersky hodiť do nepriateľského davu, prípadne chytiť niekoho za nohu a trochu ním zamávať. Teda až po tom, čo si sami medzi sebou vymenia pár zoznamovacích faciek...

Snafu: V háji ako obvykle je čínsko-americkou koprodukciou pravdepodobne zameranou skôr na čínske publikum, ktorá v réžií Scotta Waugha (napríklad adaptácia počítačovej hry Need For Speed, či aktuálne do kín prichádzajúci Expendables 4) vznikla už v roku 2018, no doposiaľ si nevedela nájsť distribútora. Je to skôr zaujímavá filmová rarita, než ukážka kvalitného tvorivého remesla. Film v najhorších momentoch zaváňa čínskou politickou propagandou alebo sprosto vykráda vynikajúcu postapokalyptickú akciu Šialený Max: Zbesilá cesta Georgea Millera z roku 2015. Navyše päť rokov od Fu4 resizenakrútenia po uvedenie na streamovacej platforme Netflix sa len prehĺbila priepasť medzi filmom a divákom, už len preto, že svet sa za spomínané roky pomerne zásadne zmenil... V remeselne neškodných momentoch akoby sa tvorcovia nevedeli rozhodnúť, či im ide o to prerozprávať príbeh naozaj v serióznom duchu alebo staviť na mierne gýčový, tak trochu infantilný humor. Dokonca v stvárnení akcie je možné zaznamenať zvláštne neestetický kontrast medzi scénami nápadného vylepšenia CGI grafikou a hmatateľnými kaskadérskymi kúskami s výpomocou závesných lán.

Hlavným lákadlom pre diváka by mali byť hongkonská legenda „soft“ akcie Jackie Chan a americký herec obdivných fyzických rozmerov s talentom pre svojrázny humor John Cena. Spoločne reprezentujú typický charakterovo rôznorodý, večne sa hašteriaci pár spolubojovníkov v štýle „Buddy Movies“. Aktuálne šesťdesiatdeväťročný Jackie Chan – akýsi postmoderný ekvivalent legendy nemej grotesky Bustera Keatona Fu5 resizes obdivuhodnou znalosťou bojových umení – viac-menej „len“ rekapituluje to, čo už dávnejšie predviedol v milovaných hongkonských klasikách ako Majstrov syn (1978), Projekt A (1983), Police Story (1985), či Božskej relikvií (1986), prípadne svojich amerických produkciách Križovatka smrti (1998) a Vtedy na východe (2000). Vzhľadom na hercov vek je síce bojových scén menej, pre fanúšikov však v sebe majú nádych určitej veľmi príjemnej nostalgie. Čo sa týka humoru, medzi jednotlivými údermi sa občas nájde čas aj na vyfúknutie mydlovej bubliny z úst, keď je jeho hrdinský protagonista takmer utopený hasičskou penou. John Cena hláškuje ostošesť a vedľa iráckych sirôt pôsobí ako svojho času Arnold Schwarzenegger, keď bol Policajtom zo škôlky (1990) Ivana Reitmana.

Scenár Arasha Amela ponúka skôr rutinérsky sled rozohraných akcií. Postavy sú v ňom charakterovo Fu11 resizesploštenými žánrovými figúrkami, občas ešte dokonca zredukovanými na propagandistické heslá. Zlým nejde o nič iné ako o peniaze, dobrí si chránia vlastné rodiny – tak Chanov „Drak“ trávi čas naprávaním svojho vzťahu s dcérou, profesorka Chengová sa v zajatí rozhoduje vždy tak, aby neohrozila život syna a Cenov Chris predstavuje mohutnú „hradbu“, za ktorou môžu nájsť skrýš vojnové siroty. Kým všetci majú za čo bojovať, dokážu si udržať pozornosť skeptického publika. Aj keď na prvé stretnutie oboch protagonistov – a, samozrejme, tiež ich očakávanú atraktívnu bitku – si divák musí počkať približne štyridsať minút. Kamera Tonyho Cheunga, Xiaobina Li, Yuana Penga a Guolianga Rena sleduje čínske exteriéry nahrádzajúce vo filme nehostinnú irácku púšť s nie úplne vždy pôsobivými počítačovými efektmi generujúcimi vrtné plošiny a piesočné duny na pozadí. Krúti sa okolo bojujúcich postáv, stavia sa na hlavu a prechádza cez múry rôznych pevností a steny autobusov často s prázdne samoúčelnou efektivitou. Do toho všetkého znie hudba Nathana Fu12 resizeFursta, vyvolávajúca dojem nefalšovaného akčného dobrodružstva oveľa viac než všetky tie krkolomnosti, ktoré v jednotlivých záberoch má divák možnosť uvidieť.

Snafu: V háji ako obvykle nie je žiadnym žánrovým veľdielom. Kvalitatívne nevyrovnaný film si dokáže získať divácku pozornosť aj znechutiť zároveň, pobaviť zopár gagmi aj otráviť svojím serióznejším smerovaním, očariť kaskadérskymi kúskami, no tiež vyvolať dojem umelosti, keď nastúpia CGI – akoby scénu po scéne sledoval dráhu sínusoidy. Funguje v tvorivých jednotlivostiach, no ako celok drží pokope asi len vďaka farbe. Občas sa zdá, že je pre nečínske publikum málo prístupný a ťažko stráviteľný. A tiež, akoby svojou oneskorenou distribúciou ani veľmi nezapadal do dnešného nielen geopolitického ponímania sveta.

Fu6 resizeSnafu: V háji jako obvykle (Hidden Strike /S.N.A.F.U. - Situation Normal All F***ed Up), Čína, USA, 2023
Dĺžka: 102 minút
Réžia: Scott Waugh
Scenár: Arash Amel
Kamera: Tony Tung-leung Cheung
Hudba: Nathan Furst
Strih: Scott Waugh
Scénografia: Sebastian T. Krawinkel, Adam Wheatley
Producent: Hans Canosa
Hrajú: Jackie Chan, John Cena, Pilou Asbæk, Rima Zeidan, Zhenwei Wang, Neo Hou, Amadeus Serafini, Max Huang, Tim Man, Diego Dati, Bassem Khayati, Simon Gong, Wenli Jiang, Mary Ma, Michael Koltes
Distribúcia: Netflix
Foto: Netflix, ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.