Silo (TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Oslo resizeNa počiatku bola rovnomenná knižná-fi sci-fi séria, po tomto roku si už môžeme vychutnávať i seriálové spracovanie, ktoré vzniklo pod taktovkou Apple TV+. A to ju jej autor, americký spisovateľ Hugh Howey, spočiatku ani nezamýšľal ako ságu a krátky príbeh sa až zásluhou nečakanej popularity rozrástol v čosi viac – konkrétne v trojicu pozitívne prijatých sci-fi románov. Ako je na tom prvá séria seriálu a darí sa jej zmysluplne prenášať autorove idey do filmovej podoby?

Toto pritom nie je ani zďaleka samozrejmosť a v pravidelných intervaloch sa stretávame s adaptáciami, ktoré nerobia predlohám až tak dobré meno. Silo však, našťastie, nepredstavuje podobný prípad a v podaní Grahama Yosta ako tvorcu oceňovaného seriálu Strážca poriadku (a mimo iné i scenáristu Oslo7 resizeúspešnej Nebezpečnej rýchlosti s Keanu Reevesom a Sandrou Bullock), sa vlastne môže smelo zaradiť bok po boku tých najpozitívnejších tohtoročných prekvapení. A to ani neponúka nič vyložene inovatívne, čo však s ohľadom na mimoriadne vysokú remeselnú kvalitu a dobrú prácu s ústrednou záhadou nijak zvlášť neškodí.

Ocitáme sa v bližšie nešpecifikovanej budúcnosti, ktorá sa pre ľudstvo nejaví veľmi pozitívne. Okolitý svet už podľa všetkého vymrel vinou toxického prostredia a zbytky spoločnosti sú nútené združovať sa v obrovskom podzemnom sile, už dlhé roky fungujúceho prostredníctvom presne stanovenej hierarchie a mimoriadne striktných pravidiel zavedených už kedysi dávno. Kto vlastne postavil tajomné silo v takom obrovskom rozsahu? Čo presne sa stalo na zemskom povrchu a kedy bude bezpečné vyjsť von? Hľadať odpovede na tieto a podobné otázky je však prakticky nemožné, keďže vedenie Sila výrazne obmedzuje Oslo3 resizekontakt s dávnymi dokumentmi či predmetmi vzniknutými v minulosti. Tie sú totiž označované ako relikvie a ich vlastníctvo musí byť oficiálne schválené, inak jej majiteľovi hrozí i značný postih.

Z vyššie naznačeného je teda jasné, že niečo možno nie je s kostolným poriadkom a ochrana, tých čo prežili, nemusí byť nutne primárnym cieľom. V mysliach občanov tak občas neprekvapivo vyvstávajú pochybnosti a jedným z ovplyvnených je aj miestny šerif Holston Becker (David Oyelowo), ktorý sa rozhodne silo na vlastnú žiadosť opustiť. Za jeho stenami pritom nečíha nič iné iba smrť, no je to práve jeho čin, ktorý naštartuje ďaleko väčšie udalosti. Funkciou svojho nástupcu totiž nečakane poverí nekvalifikovanú osobu z opačného spektra spoločnosti – mechaničku Juliette Nichols (Rebecca Oslo4 resizeFerguson), čo nie je mnohým veľmi po chuti a hrozí, že jej dosadenie významne naruší zaužívané pomery...

Viac z deja však nehodno prezrádzať. Silo síce nepracuje s nijak prehnane hlbokou zápletkou, disponuje však však mimoriadne pôsobivo vystavaným svetom, ktorého zákonitosti a logiku fungovania je doslova radosť objavovať. Zaujímavý je už len prostý fakt, že v sile neexistujú žiadne výťahy a pokiaľ sa chce niekto dostať zo spodných častí úplne hore alebo opačne, musí si na to rezervovať takmer celý deň. A sú to práve podobné detaily, ktoré pomáhajú neustále udržovať pocit sviežosti, akokoľvek ide v jadre len o ďalšiu z mnohých post-apokalyptických vízií, akých je nielen v poslednej dobe neúrekom.Oslo5 resize

Z diváckeho hľadiska však bude atraktívny i samotný príbeh, ktorý svojou štruktúrou silne pripomína tradičnú detektívku – tentokrát akurát situovanú v trochu netradičnom prostredí. Nechýbajú tak ani rôzne zvraty a (ne)čakané odhalenia, no scenár popritom i šikovne pracuje so svojimi protagonistami a ich motiváciami. Tí sú nezriedka obsadení kvalitnými hercami (spomínaná Rebecca Ferguson, Tim Robbins, Will Patton...) a medzi ústrednými ťahúňmi sa len ťažko hľadá vyložene slabý článok. Osudy postáv tak zrejme nebudú divákom ľahostajné a sledovať všetko okolo nich dokáže byť patrične uspokojivé.

Oslo6 resizeSilo (TV seriál), USA, (2023–2024)
Dĺžka: 15 h 40 min (Minutáž: 43–62 min)
Mnažér projektu: Graham Yost
Réžia: David Semel, Morten Tyldum, Bert, Bertie, Adam Bernstein
Predloha: Hugh Howey (kniha)
Scenár: Graham Yost, Cassie Pappas, Ingrid Escajeda, Jessica Blaire (viac)
Kamera: Mark Patten, David Luther, Laurie Rose
Hudba: Atli Örvarsson
Strih: Hazel Baillie, Jean Crupper, Christian Sandino-Taylor
Zvuk: Dustin Harris, Kirk Lynds
Scénografia: Gavin Bocquet, Olly Williams, Simon Elsley, Daniel Swingler, Phil Harvey, Amanda Bernstein
Masky: Marie Deehan
Kostýmy: Charlotte Morris
Producenti: Aric Avelino, Jessica Blaire, Joanna Thapa
Hrajú: Rebecca Ferguson, Iain Glen, Ferdinand Kingsley, Tim Robbins, Shane McRae, Rick Gomez, Henry Garrett, Angela Yeoh, Harriet Walter, David Oyelowo, Common
Distribúcia: Apple TV+
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.