Láska na prvý pohľad (Love at First Sight)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Poh2 resizeOd romantických filmov spoločnosti Netflix sa zväčša veľa neočakáva. Takmer vždy divák dostane šablónovitý a málo uveriteľný príbeh, ktorý pôsobí akoby ho vypľul počítač, teda odľudštený stroj pracujúci len s obmedzeným množstvom informácií. Veľké očakávania nebudil ani nenápadný film s pomerne odstrašujúcim názvom Láska na prvý pohľad. Príbeh však vychádza z literárneho počinu spisovateľky Jennifer E. Smith, ktorej nenáročný román vyšiel pod názvom Štatistická pravdepodobnosť lásky na prvý pohľad a vzápätí sa dočkal aj slovenského prekladu. Nejde teda o jeden z rýchlokvasených počinov zmieňovanej streamovacej spoločnosti, ale o adaptáciu literárneho diela, ktoré sa do povedomia čitateľov dostalo už roku 2012.

Štatistika hrá vo filme Láska na prvý pohľad napokon celkom podstatnú úlohu, aspoň prostredníctvom jedného z protagonistov príbehu chlapca Olivera, ktorý je štatistikami priam posadnutý. Verí totiž, že presným plánovaním je schopný odvrátiť všetky neželané prekvapenia, ktoré občas život škodoradostne Poh resizeprináša. Jeho protipól predstavuje spontánna a ľahko neporiadna Hadley, ktorá následkom vlastnej nedochviľnosti zmešká svoj pôvodný let a musí teda čakať na ďalší. Práve počas čakania sa zoznamuje s Oliverom a zdá sa, že napriek ich odlišnostiam, našli obaja svoju chýbajúcu polovičku. Ich rôznorodosť napokon definuje aj stav nabitej batérie v mobile – zatiaľ čo Hadleyn telefón je takmer vždy vybitý, Oliverov je pripravený k použitiu. Po tom, čo Hadley s Oliverom strávia spoločný let, ich cesty sa rozdeľujú. Nevedno na ako dlho, no v momente, keď Hadley nedopatrením stratí Oliverove telefónne číslo, ponúka sa aj možnosť, že sa viac nestretnú vôbec. I keď osud vytvára životné cesty za nás, niekedy je mu predsa len potrebné vydláždiť cestu, čo si uvedomuje aj Hadley, ktorá sa vyberie Olivera hľadať.

Aby nešlo len o priamočiary romantický príbeh, film sa venuje aj vážnejším témam a za pomoci výroku z Dickensovej (u nás ani v Českej republike, žiaľ, nikdy nepreloženej) knihy Náš spoločný priateľ (v Poh3 resizeanglickom origináli Our Mutual Friend) sa pýta: „Je lepšie mať dobrú vec a stratiť ju, alebo ju nikdy nemať?" Túto dilemu nerieši len Hadley vo vzťahu k Oliverovi a naopak, ale výrok by mohol byť pokojne mottom celého filmu vrátane jeho vedľajších postáv, pričom film odpovedá na túto otázku jednoznačne kladne. Hadley cestuje do Londýna na svadbu svojho otca, ktorý po tom, čo opustil rodinu, nachádza šťastie pri novej partnerke. Hadley síce stratila otca a možno pre ňu na chvíľu aj prestal existovať, no napokon sa k nemu predsa len vracia a zmieruje sa s ním. Oliver cestuje do Londýna za ešte dramatickejšej situácie. Zúčastňuje sa totiž smútočnej slávnosti na počesť vlastnej matky. Tá je síce zatiaľ nažive, následkom smrteľnej choroby však vie, že jej dni sa chýlia ku koncu a smrť je neodvrátiteľná. Na slávnosti v štýle shakespearovských hier (azda nič väčšmi anglické tvorcovia vymyslieť nevedeli) napokon Oliverov otec prehlási, že by si svoju manželku (Oliverovu matku) vzal opäť, aj keby vedel, aký smutný bude záver ich lásky. Áno, azda je lepšie mať dobrú vec a stratiť ju, ako ju nemať vôbec, ale vzťah medzi Oliverom a Hadley je ešte stále otvorený...

Poh4 resizeLáska na prvý pohľad je jednoduchý romantický film pre mladšie publikum, ktoré dostane presne to, čo očakáva. To však neznamená, že by sa film nevydaril. Je totiž taký, aký byť má – nenáročný, oddychový a ignorujúci cynizmus okolitého sveta. Výslednému dojmu napomáha aj sympatická Haley Lu Richardson, ktorá vo svojej úlohe pôsobí civilne a nevtieravo, a predstavuje tak typ obyčajnej mladej ženy spomedzi nás. Svoj part dobre zvláda aj herec Ben Hardy, čo je dôležitá poznámka, vzhľadom na to, že by sa táto mladícka romanca nemohla zaobísť bez uveriteľných a sympatických postáv. Scenár neprekvapí, ale cieľová skupina divákov sa nebude hnevať. I keď teda nejde o nijak výnimočný film, má potenciál potešiť tých, ktorí ešte veria (alebo aspoň chcú veriť) na lásku na prvý pohľad.

Poh5 resizeLáska na prvý pohľad (Love at First Sight), Veľká Británia, USA, 2023
Dĺžka: 90 minút
Réžia: Vanessa Caswill
Predloha: Jennifer E. Smith (kniha)
Scenár: Katie Lovejoy
Kamera: Luke Bryant
Hudba: Paul Saunderson
Strih: Michelle Harrison, Joe Klotz
Scénografia: Francesca Massariol, Fiona Albrow
Masky: Claire Campbell
Kostýmy: Kirsty Halliday
Producent: Matthew Kaplan
Hrajú: Haley Lu Richardson, Ben Hardy, Jameela Jamil (vypravěč), Rob Delaney, Dexter Fletcher, Sally Phillips, Jessica Ransom, Tom Taylor, Katrina Nare, Jayda Eyles, Andromeda Godfrey
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.