Kabinet kuriozít Guillerma del Tora (Guillermo del Toro´s Cabinet of Curiosites, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Toro2 resizeNetflix v spolupráci so slávnym oscarovým režisérom pripravili na halloweenske obdobie krásny darček pre fanúšikov hororu. Antológia Kabinet kuriozít Guillerma del Tora už názvom veľmi hrdo na seba upozorňuje a vzhľadom na meno showrunnera je jasné, že budeme musieť na seriál mať vyššie požiadavky, než na ľubovoľný pásový hororový počin z produkcie Netflixu. Možno aj v tom tkvie fakt, že seriál bol síce prijatý kladne, ale nie s absolútnym nadšením. Čaká nás v ňom osem strašidelných príbehov. Tie spája iba úvodné del Torove predstavenie témy a režiséra poviedky, hororový žáner a v neposlednom rade aj odkazy na tvorbu legendárneho spisovateľa H. P. Lovercrafta.

Dramaturgia seriálu vychádza z dôb konca piatej dekády minulého storočia, keď na americké televízne obrazovky prišiel fantastický (v zmysle ako žánrovom, Toro3 resizetak kvalitatívnom) seriál The Twilight Zone. V ňom predstavoval jednotlivé epizódy Rod Sterling, inak sa každá odohrávala vo vlastnom fiktívnom svete. Vždy však obsahovala určitý mysteriózny prvok, či už zo žánru sci-fi, hororu alebo fantasy. Televízne poviedky mali stopáž okolo 20 minút.

Doba odvtedy pokročila a 20 minút na prerozprávanie jedného príbehu je už málo a tak každá jedna „kuriozita z kabinetu“ trvá približne hodinu. Ide však o jeden z najväčších problémov seriálu, pretože nie každý príbeh si zaslúži toľko pozornosti, naopak niekedy by sa dala nakrútiť na motívy námetu aj celá sezóna seriálu. Prítomnosť del Tora pred kamerou a jeho zaguľatená, robustná postava a povesť jedného z najdôležitejších súčasných tvorcov hororového žánru, samozrejme, odkazuje aj na Alfreda Hitchcocka a jeho program Alfred Hitchcock uvádza z rokov 1955 až 1961.

Torp10 resizeNašťastie, však ďalšie výraznejšie negatíva nájde v dielach iba ten, kto skrátka na retrom nasiaknuté príbehy a lovercraftovskú atmosféru nie je správne naladený, alebo mu nič nehovorí. Každý fanúšik si tu nájde ten svoj alebo tie svoje najobľúbenejšie epizódy, na druhej strane asi každý bude niektorú z ôsmich častí považovať za slabšiu. Dôvodom je predovšetkým fakt, že sa každý príbeh odohráva v inom čase, aj v inom časovom horizonte. Máme tu tak historické, goticky ladené horory, alebo epizódu reagujúcu na súčasnú mohutnú popularitu osemdesiatkovej popkultúry, či dielo zo súčasnosti. Samozrejme, spojené s výskytom nejakého toho odpudivého lovercraftovského monštra.

Čisto subjektívne hodnotím za najvydarenejšie epizódy Pohrebné krysy, Pitvu a Snívanie v dome čarodejníc. Za stále síce kvalitné, ale menej pohlcujúce a dejovo nie príliš presvedčivé posledné dve; Toro9 resizePrehliadku a Šum krídiel. S pohrebnými krysami sa dostaneme do tajomných a klaustrofóbnych tunelov pod londýnskym cintorínom devätnásteho storočia, pitvu bude prevádzať F. Murray Abraham (Amadeus), snívať v dome čarodejníc budeme spoločne s vhodne obsadeným Rupertom Grintom (séria Harry Potter) a na prelom sedemdesiatych a osemdesiatych rokov nás zavedie na prehliadku svojho honosného sídla s ukrytým tajomným artefaktom Peter Weller (RoboCop). Posledná poviekda Šum krídiel má síce na hodinovú stopáž riedky dej, ale upúta úžasnou atmosférou strašidelného starého domu na vidieku.

Kabinet kuriozít sa nehanbí za svoje béčkové základy, práve naopak, snaží sa zo svojej brakovosti vyťažiť maximum. Stále ide však o viac menej tragické príbehy obyčajných ľudí v neobyčajných Toro4 resizesituáciách a práve preto nie je problém sa do ich kože v týchto neľahkých situáciách vžiť. Viď napríklad epizóda Pickmanov model s perfektne obsadeným Benom Barnesom (Dorian Gray). Zrejme najviac sa od nálady a atmosféry série odchyľuje štvrtá časť s názvom Mimo, Kate Micucci (séria Scooby-Doo) v úlohe šedej myšky podáva dosť možno najpresvedčivejší výkon z celého hereckého ansámblu.

Je vysoko pravdepodobné, že Netflix spoločne s Guillermom del Torom pripravia o rok, prípadne o dva, ďalšiu sériu strašidelných, brakovo ladených poviedok a uvedú ju v rovnakom čase roka. Materiálu na adaptovanie, ale aj priestoru pre nové originálne príbehy, je nesmierne veľa.

Toro7 resizeKabinet kuriozít Guillerma del Tora (Guillermo del Toro's Cabinet of Curiosities, TV seriál), USA, 2022
Dĺžka: 7 h 24 min (Minutáž: 37–63 min)
Manažér projektu: Guillermo del Toro
Réžia: Ana Lily Amirpour, Panos Cosmatos, Catherine Hardwicke 
Predloha: H.P. Lovecraft (poviedka), Michael Shea (poviedka), Henry Kuttner (poviedka)
Scenár: David S. Goyer, Jennifer Kent, Regina Corrado (více)
Kamera: Colin Hoult, Jeremy Benning, Anastas N. Michos, Michael Ragen
Hudba: Anne Chmelewsky, Tim Davies, Christopher Young, Jed Kurzel
Strih: Ben Wilkinson, Marc Roussel, Cam McLauchlin
Zvuk: Bernard O'Reilly
Scénografia: Tamara Deverell
Kostýmy: Luis Sequeira
Hrajú: Guillermo del Toro (sprievodca), Tim Blake Nelson, F. Murray Abraham, Kate Micucci, Crispin Glover, Peter Weller, Andrew Lincoln, Rupert Grint, Eric André, Charlyne Yi, Ismael Cruz Cordova, Ben Barnes, Glynn Turman, Essie Davis, Sebastian Roché, Sofia Boutella, Ish Morris, Megan Many, Hannah Galway, Luke Roberts, Elpidia Carrillo, Demetrius Grosse, Elise Bauman, Bart Badzioch, Matia Jackett, Seamus Patterson, Laurie Murdoch, Jordan Gray, Kevin Keppy, Steve Agee, Michael Therriault, Saad Siddiqui, DJ Qualls, Nia Vardalos, Daphne Hoskins
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.