Brave New World, TV seriál

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Svet resizeKniha Brave New World, alebo v českom preklade Konec civilizace, je piatym románom spisovateľa Aldousa Huxleyho. Napísal ju v roku 1932 a dodnes sa zaraďuje medzi základné piliere science fiction literatúry. Vo svojej dobe išlo o protiváhu voči optimistickým utópiám H.G. Wellsa a Huxley ju označoval ako reakciu na amerikanizáciu západného sveta. Vyjadruje obavy z narastajúceho konzumu, pozitívnemu prístupu k nezáväznému sexu alebo všade prítomnej zábavy. Obyvatelia sa v jeho fiktívom svete stávajú ľahko ovládateľnými vládnou garnitúrou a zaoberajúcimi sa iba prítomnosťou.

Z uvedeného popisu je zrejmé, že ide o veľmi nadčasové dielo žánru a bude aktuálne v akejkoľvek dobe. V roku 2008 sa začali prípravy na predprodukciu Svet5 resizefilmovej adaptácie, avšak z projektu zišlo. Snímku mal nakrúcať Ridley Scott, avšak ten bol k látke skeptický a vyjadril názor, že príbeh by mal ostať iba na papieri. Dodnes bol román adaptovaný dvakrát pre televíziu. V roku 1980 vznikla trojhodinová verzia v réžii Dorana Williama Cannona a dej sa presunul z Veľkej Británie 26. storočia do Spojených štátov amerických. Ďalším televíznym spracovaním je film z roku 1998 nakrútený pre USA Network. Obe diela sa nestretli s príliš pozitívnym ohlasom a málokto vôbec vie o ich existencii.

V dobe veľmi prajnej seriálovej tvorbe sa príťažlivej látky chopili tvorcovia Grant Morrison, Brian Taylor a David Wiener a pripravili pre divákov deväťdielnu minisériu, v súčasnosti dostupnú cez platformu Netflix. Hlavným ťahákom, okrem samotnej značky, je obsadenie Aldena Ehrenreicha (Solo: Star Wars Story) do hlavnej úlohy rebela Johna a Demi Moore do úlohy jeho problematickej matky. Najvďačnejšie úlohy ale dostali Harry Lloyd ako ústredný alfa plus Bernard Marx a Jessica Brown Findley ako jeho kolegyňa a Svet2 resizepartnerka Lenina Crown. Príbeh je rozdelený do dvoch dejových línií, ktoré sa nedlho po začiatku seriálu pretnú a pokračujú už ako jeden príbeh až do prekvapivého finále.

Svetový štát má dohľad nad životom každého člena svojej utopistickej spoločnosti. Ľudia sa rozdeľujú na viacero úrovní alfa, beta a potom do ďalších nižších kategórií. Tí na najnižšom spoločenskom rebríčku poslušne počúvajú autority a nie je tu ani náznak vznikajúceho odporu, čomu napomáha aj všadeprítomná droga soma. To sa však zmení príchodom Johna „The Savage“ do Nového Londýna. Ten najskôr žije svoj relatívne pokojný život za hranicami civilizácie, spoločne so svojou matkou Lindou, Svet4 resizevečnou alkoholičkou, v rezervácii pre divochov. Dôležitým bodom zlomu sa stane návšteva Bernarda a jeho družky Leniny tohto „moderného safari“.

Seriál sa síce v niektorých bodoch odkláňa od predlohy, avšak vo svojej podstate dodržuje základnú kostru, aj mená postáv a celkovú charakteristiku novej spoločnosti. Hlavnou postavou sa stáva Ehrenreichov John a ide predovšetkým o jeho životný príbeh. Postavy sa príliš nerozdeľujú na kladné a záporné, čo by sa na prvý pohľad ponúkalo, ale čím ďalej tým viac ich môžeme považovať za ambivalentné, dokonca až tragické v zmysle nie vždy šťastných rozhodnutí. Predovšetkým pohľad na Johna sa neustále mení. Ide samozrejme o jeden z najväčších kladov seriálu.

Ten ďalší je zobrazenie Nového Londýna. Asi si netreba nahovárať, že vo vysokorozpočtovom 200 Svet6 resizemiliónovom spracovaní by sme boli svedkami oveľa väčších vizuálnych orgií, na druhej strane sa tak však stále sústreďujeme predovšetkým na postavy a hutný dej. Bohužiaľ, v samotnom finále už cítiť nedostatok financií a záverečné akčné scény zanechávajú miernu pachuť na jazyku.

Brave New World aktualizuje pôvodnú predlohu pre súčasné publikum v zmysle, v akom by to urobili tvorcovia seriálu Black Mirror. Nové technológie využívané postavami nie sú v podstate už ani sci-fi, že sa využívajú kamery v ľudskom oku je skôr len menšia odchylka od toho, ako sú naše životy sledované spoločnosťou prostredníctvom sociálnych sietí. Seriálová podoba slávneho románu nesklamala, na druhej strane by si však látka zaslúžila aj spomínané filmové spracovanie niektorým veľkým hollywoodskym štúdiom a v réžii renomovaného tvorcu.

Svet7 resizeBrave New World.TV seriál, USA, 2020
Dĺžka: 6 h 58 min (Minutáž: 41–56 min)
Manažéri projektu: Grant Morrison, Brian Taylor, David Wiener
Réžia: Owen Harris, Aoife McArdle, Andrij Parekh, Craig Zisk, Ellen Kuras
Predloha: Aldous Huxley (kniha)
Scenár: David Wiener, Brian Taylor, Grant Morrison, Molly Nussbaum (více)
Kamera: Andrew Commis, Carl Sundberg, Gustav Danielsson
Hudba: Jordan Gagne, Jeff Russo
Strih: Tom Hemmings, Sacha Szwarc, Daniel Greenway, Johnny Rayner, Dominic Strevens
Zvuk: Doug Cooper
Scénografia: David Lee, Poppy Luard, Andrea Borland
Masky: Jane McBennett, Angharad Walsh
Kostýmy: Susie Coulthard
Producenti: Beewan Athwal, Thomas M. Horton, Chloe Moss
Hrajú: Alden Ehrenreich, Jessica Brown Findlay, Harry Lloyd, Demi Moore, Hannah John-Kamen, Joseph Morgan, Nina Sosanya, Kylie Bunbury, Ed Stoppard, Kate Fleetwood, Sen Mitsuji, Richard Brake, Joe Anderson, Bruce Johnson, Lara Peake, Ian Whyte, Rich Hall, Cassie Clare, Mark Umbers, Jayne Wisener, Andrew Knott, Matthew Aubrey, Ann Akinjirin, Joshua Whichard, Charlie Hamblett, Sahara Knite, Nathalie Buscombe, Olivia Emden, Loreece Harrison, Mecia Simson, Keeran Anwar Blessie, Naomi Yang, Shinji Ishigaki, Freddie Wise
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.