Oslobodenie (Emancipation)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Eman resizeNajbližšie Oscary sa na nás chystajú už o niekoľko mesiacov, a tak tu máme horúceho kandidáta s dôležitou témou. Antoine Fuqua (známy vďaka filmom ako Training Day či Equalizer) sa rozhodol nakrútiť film s pomerne veľavravným názvom Oslobodenie. Zameriava sa v ňom teda na jednu neblahú časť históriu spojených štátov, pričom je snaha o nazbieranie bodov akademickej poroty a relevantný komentár evidentná. Historická akčná dráma, na ktorej sa produkčne podieľal aj hlavný predstaviteľ Will Smith, rozpráva príbeh afroamerického otroka Gordona, známeho aj ako Bičovaný Peter.

Jeho odkaz je známy na základe fotografií časopisu Harper's Weekly z roku 1863, na ktorých je odfotografovaný „Bičovaný Peter“ počas lekárskej prehliadky v armáde. Obrázok známy ako „The Whipped Back“, na ktorom je Petrov obnažený chrbát zmrzačený bičovaním, nakoniec pomohol zvýšiť odpor verejnosti Eman2 resizevoči otroctvu. Rozpočet filmu, ktorý je už prístupný pre predplatiteľov Apple TV, sa nakoniec vyšplhal na 120 miliónov. Ako teda dopadol príbeh o úteku z otroctva?

USA, 1863: Otroctvo bolo oficiálne zrušené. No v mnohých štátoch je realita iná, čierne obyvateľstvo je stále utláčané, zneužívané a nútené pracovať. To u mnohých vyvoláva otázku, či chcú ďalej čakať na záchranu, alebo sa odvážia utiecť na vlastnú päsť do niektorého zo slobodných štátov. Peter (Will Smith) sa rozhodne s niekoľkými ďalšími ukončiť svoju nedôstojnú existenciu a utiecť. Cesta je však dlhá, nebezpečná a otrokári robia všetko pre to, aby svoj majetok získali späť. Obávaný otrokár Jim Fassel (Ben Foster) neúnavne prenasleduje utečencov, ktorých by radšej videl mŕtvych ako voľných.

Eman3 resizeOslobodenie nasadzuje od prvej minúty nepríjemnú dusnú atmosféru. Cieľ je jasný: šokovať diváka a sprostredkovať mu hrôzy otrockého života. Tomu dopomáha i zahalenie filmu do takmer monochromatického filtra s vyblednutými farbami, zvoleného zrejme za účelom priblíženia sa slávnej fotografii zbičovaného Petea, ktorá bola symbolom otroctva a inšpiráciou pre film. Zároveň extrémne obmedzená farebná paleta akoby mala opäť podtrhovať relevanciu filmu a sugerovať vážnosť zvolenej témy. Od prvej pol hodiny, ktorá má prevažne charakter prehliadky rôznych foriem utrpenia, sa film presúva k survival thrilleru v štýle filmu Revenant. Peter sa horko – ťažko prebíja lesmi a nebezpečnými močiarmi, vyhladovaný a doráňaný sa snaží uniknúť pred prenasledovateľmi, poháňaný len vierou a silou vôle. Najväčším Eman4 resizeproblémom Oslobodenia je jeho predvídateľnosť a s tým súvisiaca prílišná priamočiarosť. V istom smere ide o banálny príbeh, aký som v dnešnej dobe nečakal, že ešte uvidím.

Film po celú stopáž hladko kĺže po povrchu, úspešne sa vyhýba akejkoľvek myšlienkovej rozmanitosti či hlbšiemu prieniku. Sujet zostáva presne tým, čo od neho divák očakáva, film akoby nemal čo zaujímavé povedať, okrem opakovania stokrát videného a počutého, čo je pri investovaných 120 miliónoch trochu škoda. Z Petera sa vlastne nikdy nestane individualizovaný hrdina, napriek fyzicky intenzívnemu výkonu Willa Smitha nie je jeho postava nič viac ako symbol pre množstvo mužov a žien, na ktorých boli tieto zločiny spáchané. Motív jeho ničím nepokorenej viery zostáva nevyužitý. Peter, hoci chovaním sa Eman5 resizeodlišujúci od zvyšku otrokov, sleduje vlastne identickú líniu ako ostatní, v konečnom dôsledku je teda ako hrdina pomerne zameniteľný. Na filme jednoznačne vidieť jeho rozpočet, najmä v hromadných vojnových scénach, ale aj krásne nasvietených záberoch trojnásobného držiteľa Oscara Roberta Richardsona. Bohužiaľ, posledná tretina filmu pôsobí veľmi uponáhľaným, urýchleným dojmom a až príliš sa spolieha na melodramatický účinok. Navzdory efektným vojnovým scénam sa do popredia derie pátosom nasiaknutá hollywoodska logika, ktorá drsnému príbehu o prežití a slobode uberá na intenzite.

Eman6 resizeOsvobodenie (Emancipation), USA, 2022
Dĺžka: 132 minút
Réžia: Antoine Fuqua
Scenár: Bill Collage
Kamera: Robert Richardson
Hudba: Marcelo Zarvos
Strih: Conrad Buff IV
Scénografia: Naomi Shohan, Cynthia La Jeunesse
Masky: Brianne Jones
Kostýmy: Francine Jamison-Tanchuck
Producenti: Todd Black, Antoine Fuqua, Joey McFarland, Will Smith
Hrajú: Will Smith, Ben Foster, Charmaine Bingwa, Steven Ogg, Mustafa Shakir, Grant Harvey, Ronnie Gene Blevins, Jared Bankens, Aaron Moten, Michael Luwoye, Donald Paul, Jayson Warner Smith, Gilbert Owuor, Jeff Pearson, Jeremiah Friedlander, Paul Ben-Victor, Jesse C. Boyd, David Denman, Mark Ashworth, Dave Davis, Clyde R. Jones, Britton Webb
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.