Sr. (Robert Downey Sr.)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Rob2 resizeDokument spoločnosti Netflix s nejednoznačným označením Sr. je vlastne bodkou za filmovou kariérou jedného z najsvojráznejších nezávislých filmových režisérov, ktorý je milovníkom netradičného kina známy ako Robert Downey Senior. Sr. v názve filmu je teda ekvivalentom nášho pojmu „starší“ a v súvislosti s týmto menom sa azda každému fanúšikovi filmu vybaví režisérov slávny syn Robert Downey Junior. Robert Downey Jr. je však v prípade tohto dokumentu iba sprievodcom otcovým životom so snahou prehĺbiť snímku o istý intímny charakter. To značí, že Roberta Downeyho Sr. nespoznávame len cez filmové dielo, ktoré ponúkol svetu, ale vnímame ho aj ako rodiča, či lepšie povedané otcovský vzor, ktorého počínanie výrazným spôsobom ovplyvnilo vývin Downeyho Juniora. Downey Jr., ktorý sa podieľal na filme aj v producentskej pozícii, takýmto spôsobom vzdáva úctu svojmu otcovi, pričom však upozorňuje aj na jeho ťažko uchopiteľnú osobnosť či negatívne dôsledky, ktoré sa napokon podpísali aj na Juniorových problémoch s drogovou závislosťou.

Sr 1Zaujímavý je napokon aj kontrast dvoch umelecky rozdielnych osobností. Zatiaľ čo junior je obrovskou hereckou hviezdou a väčšina divákov ho bude poznať predovšetkým z blockbusterov, v ktorých stvárnil úlohu komiksového superhrdinu Iron Mana, jeho otec pri tvorbe svojich osobných filmov na komerčné hľadisko vôbec nedbal, ba naopak, masovosti sa priam vyhýbal. Downey Sr. totiž vnímal filmy ako spôsob sebavyjadrenia, a ako v dokumente poznamenáva aj jeho syn, o peniaze v tomto prípade určite nešlo. Bola to záľuba, radosť z tvorby a hlavne túžba odkloniť sa od tradičných šablón komerčného filmu a predstaviť pritom vlastnú podobu filmovej zábavy, často s absurdným, až nihilistickým humorom.

Keďže Downey Senior nerežíroval žiadny film už niekoľko rokov, možno považovať dokument Sr. aj za poslednú Sr 2bodku v jeho režisérskej kariére. Vo filme totiž dostáva priestor sprostredkovať vlastné vízie, či vložiť doň zábery odzrkadľujúce jeho vlastné videnie sveta. Týmito pasážami nadobúda dokument aspoň čiastočne jeho autorskú pečať a možno teda povedať, že odráža aj jeho štylistický „rukopis“. Možno aj z toho dôvodu volia autori čiernobiely materiál umocňujúci nostalgickú atmosféru zašlých čias a komornosť rodinného portrétu, ktorý azda najlepšie korešponduje s minimalistickými filmovými zámermi Roberta Downeyho Seniora.

Sr. sa nakrúcal dlhšie časové obdobie a od istého momentu filmu rozumieme, že je dokument vlastne Juniorovou rozlúčkou s odchádzajúcim otcom. Rozmáhajúca sa Parkinsova choroba totiž neustále ťažšie pôsobí na jeho zdravie, a tak sú záverečné sekvencie, v Sr 3ktorých sa Downey Jr. vyberie za otcom aj so svojim vlastným synom, dojemnými slovami „zbohom“ zaznamenané citlivo filmovou kamerou.

Problém s dokumentom môže byť v tom, že nie je príliš kompaktný a zo všetkého ponúka iba časť. Máme tu letmý ponor do filmografie Roberta Downeyho Sr., zľahka sa dotkneme aj Seniorových problémov s drogami (ktoré sú však podstatné ako pre dielo, tak aj pre jeho podobu rodinného života), no chýba akýsi hlbší ponor do komplikovaného otcovsko-synovského vzťahu, ktorý je vo filme načrtnutý iba zľahka. Zrejme však bolo zámerom ukázať predovšetkým láskavejšiu tvár Roberta Downeyho Sr., pričom možno oceniť aj schopnosť chytiť diváka za srdce bez toho, aby bol dokument príliš sentimentálny. Junior si dáva pri svojich výstupoch záležať, aby po smrti otca neboli jeho slová len klasickými citovými výlevmi, ale aby mala jeho pocta tomuto originálnemu režisérovi silnejšiu výpovednú hodnotu.

Sr 4Sr. (Robert Downey Sr.), USA, 2022
Dĺžka: 89 minút
Réžia: Chris Smith
Kamera: Kevin Ford, Chris Smith
Strih: Kevin Ford, Amanda C. Griffin, Daniel Koehler
Producenti: Robert Downey Jr., Susan Downey, Kevin Ford
Hrajú: Robert Downey Sr., Robert Downey Jr., Paul Thomas Anderson, Alan Arkin, Sean Hayes, Norman Lear, Lawrence Wolf
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.