Príbeh služobníčky - 5. séria (The Handmaid's Tale, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Sluz resizePríbeh služobníčky je slávny dystopický sci-fi román kanadskej spisovateľky Margaret Atwood z roku 1985. Prvýkrát bol sfilmovaný o päť rokov neskôr nemeckým režisérom Volkerom Schlöndorffom s hviezdnym obsadením (Natascha Richardson, Faye Dunaway, Aidan Quinn, Robert Duvall), napriek tomu táto celkom vydarená snímka nie je príliš známa. Pre našinca ide však o špeciálnu záležitosť, pretože za kamerou stál slovenský kameraman Igor Luther. Tou skutočne plnohodnotnou adaptáciou, čiže umelecky veľmi ambicióznou a príbehom presahujúcou udalosti v románe, je však až televízny seriál dostupný na HBO Max, vysielaný od roku 2017.

Manažér projektu a tvorca Bruce Miller s tímom scenáristov a režisérov pripravili pre divákov skutočne depresívnu, nekompromisnú televíznu show Sluz2 resizeodohrávajúcu sa vo fašistickom štáte Gileád, akejsi obdoby Spojených Štátov Amerických blízkej budúcnosti. Gileád je pre jej tvorcov a vyššiu vrstvu obyvateľstva príjemnou utópiou, pre väčšinu obyvateľstva a špeciálne ženy z nižšej, rozumej aj vyššej strednej triedy, dystopickou nočnou morou. Tvorcovia Gileádu si vysvetlili kresťanstvo po svojom a stvorili svet, v ktorom sú ženy služobníčkami vo vybranej spoločensky vysokopostavenej rodine za účelom vynosenia dieťaťa.

Hlavnou postavou od začiatku, to znamená aj v súčasnej piatej sérii, je June Osborne v podaní presvedčivej Elisabeth Moss. Pre ňu ide bezpochyby o životnú úlohu, to si však môže povedať viacero vynikajúcich hercov vo vedľajších úlohách. Za štyri sezóny sa toho udialo už skutočne mnoho, preto sa k týmto udalostiam nebudeme vracať. Pripomeňme si, že nie príliš presvedčivá a trochu naťahovaná štvrtá sezóna končí vraždou Freda Waterforda (Joseph Fiennes), prvého „majiteľa“ June. Za akciou Sluz3 resizestála, samozrejme, June a následkami tohto nevyhnutného činu pomsty sa venuje celá piata séria.

Piata sezóna zastihuje June a jej manžela v Toronte, kde našli svoj nový domov. Idylka však veľmi rýchlo končí. Fredova manželka Serena (Yvonne Strahovski) vie veľmi dobre z tejto tragédie vyťažiť politický kapitál, ale jej prvotnou motiváciou je pomsta. June a Serena sa tak dostávajú často do konfrontácií, ich priebeh nie je však vôbec predvídateľný. Okrem toho ani život v Kanade nie je dokonalý; miestne obyvateľstvo nie je príliš naklonené mohutnému exodu bývalých Američanov do ich demokratickej krajiny. V Gileáde tiež nespia, zakladateľ kolónií a ekonóm Gileádu Joseph Lawrence prehodnocuje fungovanie Gileádu s vedomím, že predstava vrcholných politikov o novej utópií skončila katastrofou.

June stále pátra po svojej stratenej dcére, naskytajú sa nové možnosti, ako prežiť zvyšok života s Sluz4 resizemanželom Lukeom a ich dieťaťom. Do hry sa zapája aj teta Lýdia a Nick Blaine vo vedľajších dejových líniách, avšak neustále sa preplietajúcich s ústrednou dejovou kostrou. Vzhľadom na množstvo udalostí postavy prechádzajú pomerne radikálnym vývojom a prehodnocujú svoje názory na svojich blízkych a protivníkov. Podobne je na tom aj divák, so spoznávaním motivácií každej postavy sa postupne stierajú hranice medzi klasickým dobrom a zlom; stále je však zrejmé, kto na ktorej strane spektra stojí. Prvotné hriechy sú skrátka nevymazateľné, a to aj napriek tomu, že June považuje Lawrenca v tejto sérii už pomaly za svojho priateľa.

Po mierne nepresvedčivej štvrtej sérii dostáva seriál v tej piatej druhý dych. Takáto charakterizácia však nie je dostatočná, pretože Príbeh služobníčky 5 séria je doposiaľ najlepšia. Ponúka dokonale napísané dialógy, konfrontácie June s Lukeom, Lawrencom a predovšetkým so Serenou patria medzi to najlepšie, čo ponúka súčasná dramatická seriálová tvorba. Herci už majú svoje postavy tak pod kožou, Sluz5 resizeže sa nimi už v podstate stali a ich výkony nemajú chybu. Každá séria má síce svoje vizuálne úchvatné momenty; „päťka“ ale pôsobí v dobrom zmysle slova najfilmovejšie.

Fanúšikovia seriálu sa majú skutočne na čo tešiť, tvorcovia pre nich pripravili skutočnú lahôdku v každom mysliteľnom smere. Dej je veľmi hutný a scenáre a réžia pripravili najpevnejšiu pôdu pre finále celého príbehu, ktorého sa máme dočkať v sérii číslo 6. Pokiaľ bude tak kvalitná ako súčasná séria, ako celok bude patriť Príbeh služobníčky medzi vrcholy televíznej seriálovej tvorby v celej jej histórii.

Sluz10 resizePríbeh služobníčky 5. séria (The Handmaid's Tale 5), USA, 2022
Dĺžka: 8 h 8 min (Minutáž: 42–60 min)
Manažér projektu: Bruce Miller
Réžia: Elisabeth Moss, Dana Gonzales, Eva Vives, Natalia Leite, Bradley Whitford
Predloha: Margaret Atwood (kniha)
Scenár: Bruce Miller, Nina Fiore, John Herrera, Aly Monroe (více)
Kamera: Nicola Daley, Stuart Campbell
Hudba: Adam Taylor
Strih: Wendy Hallam Martin, Aaron Marshall, Ana Yavari
Zvuk: Brad Dawe, Joe Morrow
Scénografia: Rob Hepburn, Tijana Petrovic, Elisabeth Williams
Masky: Alastair Muir, Jaime Donnelly
Kostýmy: Leslie Kavanagh
Producenti: John Herrera, Nina Fiore, Michael Stoyanov, Elisabeth Williams, Nika Castillo
Hrají: Elisabeth Moss, O.T. Fagbenle, Max Minghella, Yvonne Strahovski, Samira Wiley, Cyndy Day, Sam Jaeger, Mckenna Grace, Amanda Zhou, Clea DuVall, Victoria Sawal, Bernadette Coutu-re, Nadine Roden, Amanda Brugel, Ever Carradine, Madeline Brewer, Stephen Kunken, Ann Dowd, Bradley Whitford, Wilex Ly, Edie Inksetter, Jordana Blake, Paula Boudreau, Jonathan Wat-ton, Vanessa Burns
Distribúcia: HBO Max
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.