Trol (Troll)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Rol4 resizeNový film nórskeho režiséra Roara Uthauga s jednoduchým názvom Trol, sa snaží odpovedať na otázku, čo by sa stalo, ak by sa v modernom Nórsku objavil bájny obor známy zo severských mytologických príbehov. Uthaug, vo svojej domovine známy ako tvorca komerčne ladených príbehov, si vydobyl medzinárodnú pozornosť so svojim predchádzajúcim počinom s Aliciou VIkander vo filmovej adaptácii známej videohry Tomb Raider, a preto je sympatické, že vrátil do svojej domoviny, kde v skromnejšom Netflix projekte nakrútil rýdzo nórsku akčnú záležitosť umiestnenú do atraktívnej severskej prírody a hlavného mesta Osla. Vo výsledku sa nám dostáva svižná a nenáročná „jednohubka“, ako je napokon aj divák u Uthauga zvyknutý.

Príbeh sa začína akýmsi flashbackom, keď sledujeme otca s dcérou pri horolezeckom výstupe. V horskom prostredí napokon otec na samotnom vrcholku Rol3 resizeprezradí dcére svoje teórie o prítomnosti trolov v blízkosti ľudských obydlí, na čo sa dcéra zasníva, no azda ani jej detská fantázia nedokáže prijať skutočnosť o obrích obyvateľoch severských hôr. Príbeh sa presúva o niekoľko rokov dopredu. Z malého dievčaťa je teraz paleontologička Nora, z jej otca Tobiasa polo-blázon žijúci oddelene od sveta „normálnych“ ľudí. Čosi nevypovedané naštrbilo rodinné zväzky. Tobias videl niečo, čo ho poznačilo navždy, niečo, čomu nikto neveril, iba on sám. Situácia a pohľad na jeho bláznovstvo sa však mení v momente, keď je pri stavebných prácach z dlhého spánku prebudený mytologický tvor, nie nepodobný démonickej postave trola, a zaujíma svoje miesto na televíznych obrazovkách celého sveta. Nora si uvedomuje, že otcovská pomoc, alebo pomoc bláznivého človeka vo svete s novými bláznivými skutočnosťami, nadobúda svoj význam, ba môže byť veľmi osožná.

Rol6 resizeSnímka je svojim spôsobom nórskou variáciou na King Konga, v ktorom táto mytologická bytosť zastupuje osamelé dezorientované monštrum prebúdzajúce v divákovi strach i súcit zároveň. Postava trola nie je nezmyselne krutá, jej úmyslom nie je zabíjať ani požierať ľudí, je to iba tvor vytrhnutý z vlastného prostredia nenachádzajúci vo svete ľudí žiadne pochopenie. Pre ľudstvo predstavuje hrozbu, ktorú je potrebné zlikvidovať, no zdá sa, že strely (tie na neho pôsobia skôr ako nepríjemné štípance) ani tanky na neho nemajú žiadny účinok. Ako sa dozvedáme, nenávistné správanie k trolom, ako k bytostiam, ktoré sú nežiaduce k spolunažívaniu, súvisí s kristianizáciou v Nórsku. Za vyhladením spoločnosti trolov teda stoja kresťania a azda aj preto sa ústredný trol rozhodne zlikvidovať jedného z vojakov až v momente, keď ucíti jeho kresťanskú krv. Aby hrdinovia bytosť zastavili, budú musieť siahnuť po encyklopédii mytológie a prijať Rol7 resizetieto „rozprávky“ ako faktické podklady. To, čo bolo doteraz záležitosťou severských „povedačiek“, je odrazu presným návodom na likvidáciu trola.

Trol je predstaviteľom európskeho komerčného kina s dôstojnými CGI efektami, a i keď nemôže konkurovať pompéznosti hollywoodskej produkcie, vnáša do šablónovitého príbehu isté národné elementy a môže sa teda stať zaujímavým aj pre milovníkov severského kina či nórskej mytológie. Godzillu či King Konga strieda obrovský trol, ošúchané prostredie mrakodrapov vymieňa atraktívne severské veľkomesto Oslo a proti monštru nebojujú svalnaté hviezdy z hollywoodskych blockbusterov, ale autentickejšie pôsobiaci herci známi z domácej kinematografie. Trol je teda filmom, ktorý sme v podstate už videli, len v novom, menej ošúchanom kabáte.

Rol2 resizeTrol (Troll), Nórsko, 2022
Dĺžka: 101 minút
Réžia: Roar Uthaug
Scenár: Espen Aukan
Kamera: Jallo Faber
Hudba: Johannes Ringen
Strih: Christoffer Heie, Jens Peder Hertzberg
Zvuk: Tomas Naug, Christian Schaanning, Kristian Tybakken
Scénografia: Koja
Masky: Dorte Pedersen
Kostýmy: Karen Fabritius Gram
Producenti: Espen Horn, Kristian Strand Sinkerud
Hrajú: Ine Marie Wilmann, Kim S. Falck-Jørgensen, Mads Sjøgård Pettersen, Gard B. Eidsvold, Anneke von der Lippe, Fridtjov Såheim, Dennis Storhøi, Karoline Viktoria Sletteng Garvang, Yusuf Toosh Ibra, Bjarne Hjelde, Ameli Olving Sælevik, Ollie Campbell, Jon Ketil Johnsen, Duc Paul Mai-The, Ingrid Vollan
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.