Cudzinec (The Stranger, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Stra4 resizeCudzinec je britská kriminálna miniséria založená na motívoch románu Harlana Cobena z roku 2015. Americký spisovateľ sa stal aj showrunnerom televíznej adaptácie a scenáre ôsmich dielov napísali hneď štyria scenáristi. Seriál sa nakrúcal v Manchesteri a jeho okolí a jeho britská atmosféra patrí k najväčším kladom diela. Najväčším diváckym ťahákom je potom herec v hlavnej úlohe; trilógiou Hobit preslávený Richard Armitage. Pokiaľ ho však máte zafixovaného ako hrdinského trpaslíka s mohutnou bradou a dlhými vlasmi, v Cudzincovi ho takmer nepoznáte. Jeho herecký výkon je ale jedným z ďalších výrazných kladov vydarenej minisérie.

Adam Price je úspešný muž okolo štyridsiatky. Žije spokojný život v rodinnom dome na predmestí so sympatickou manželkou, s ktorou má dvoch chlapcov v Stra2 resizetínedžerskom veku. Hustejšie oblaky nad ich vzťahom sa objavili v momente, keď Corinne potratila pri očakávaní ich tretieho dieťaťa. Vzhľadom na to, že stále majú dvoch synov a možno aj budúcich reprezentantov Anglicka vo futbale, túto krízu relatívne hravo prekonajú. Jedného dňa však osloví Adama v športovom klube pohľadná mladá žena v baseballovej čiapke a oznámi mu, že jeho žena tehotenstvo iba predstierala. Adam nemá dôvod slečne veriť, ale chrobák je už v hlave usadený. Adam doma na dvore Corinne konfrontuje a tá mu odpovie, že veci sú oveľa komplikovanejšie, než obsiahne jednoduchá odpoveď áno, či nie na otázku o falošnom tehotenstve.

Veci sú skutočne v Cudzincovi oveľa komplikovanejšie, než sa na prvý pohľad zdájú. Polícia nachádza uprostred ulice odťatú hlavu apaky, na brehu jazera sa zase nachádza telo tínedžera v bezvedomí. Zdanlivo nesúvislé zápletky sa, samozrejme, behom času prepoja, ale ono je to aj tak stále ešte omnoho Stra resizekomplikovanejšie. Z uvedeného sa môže zdať, že Cudzinec mohol dopadnúť ako jeden veľký nekontrolovaný scenáristický chaos, s množstvom postáv a absenciou logiky. Opak je však pravdou, každá epizóda je napísaná a nakrútená veľmi prehľadne a postupné zliepanie črepín do zatiaľ neznámeho tvaru je veľmi zábavné sledovať.

Výborne napísaný scenár je presne to, čo ženie dej dopredu väčším tempom, než môžeme registrovať pri väčšine thrillerov v podobe celovečerného filmu. Zvraty sú nám dávkované postupne, s dôrazom na rytmus rozprávania a takým spôsobom, aby boli ako prekvapivé a logické. Každá z niekoľkých dôležitých postáv tu má svoje pevné miesto a niekoľko momentov, keď môže vyniknúť. Rýchle tempo sa občas snažia tvorcovia dosiahnuť aj niekoľkými akčnejšími scénami, avšak v konečnom dôsledku ide Stra5 resizeskôr o výplň medzi dávkovaním množstva informácií, než o nevyhnutnosť. Automobilová naháňačka v uliciach mesta je tak asi najzbytočnejšou sekvenciou seriálu.

Postupne nám pribúdajú aj mŕtvoly, pričom síce môžeme vidieť raz aj samotný akt vraždy a poznať tak od prvého momentu páchateľa, tie pravé motivácie sa však začnú odkrývať až v posledných epizódach. Samozrejme, tých najprekvapivejších zvratov sa dočkáme až v poslednej epizóde, respektíve už v priebehu tej predchádzajúcej. I keď môže občas divák tušiť, ako sa niektoré dejové línie uzavrú, tvorcovia sa neustále snažia dosiahnuť toho, aby scenár žiadnej epizódy nepôsobil predvídateľne. Vyústenie celého príbehu nie je iba o odkrytí identity páchateľa, respektíve páchateľov zločinov rôznych úrovní v priebehu celého deja, ale necháva priestor na premýšľanie o morálnej zodpovednosti v Stra3 resizepodstate úplne všetkých dôležitých zúčastnených postáv.

Najviac priestoru dostáva už spomínaný Richard Armitage, žiadna z vedľajších postáv predstavovaných šikovnými hercami sa však vo svojej dejovej línii nestráca. Divák prehodnocuje svoj postoj k postavám, pričom ani ústredný záporný charakter neostáva bez uveriteľnej motivácie. Popri omnoho kratšej minisérii The Tower patrí Cudzinec medzi najlepšie súčasné britské televízne seriály. Druhá sezóna je v tomto prípade zbytočná a tým pádom asi aj vylúčená. Určite by ale každý, koho seriál zaslúžene ohúril alebo aspoň oslovil, prijal aj ďalšie televízne či filmové spracovanie Cobenovej prózy.

Stra9 resizeCudzinec (The Stranger, TV seriál) Veľká Británia, 2020
Dĺžka: 6 h 7 min (Minutáž: 42–52 min)
Manažér projektu: Harlan Coben
Réžia: Daniel O'Hara, Hannah Quinn
Predloha: Harlan Coben (kniha)
Scenár: Daniel Brocklehurst, Mick Ford, Karla Crome
Kamera: Peter Robertson, Tim Fleming
Hudba: David Buckley, Tim Lauer
Strih: Steve Singleton, Annie Kocur, Rachel Hoult, Charlotte Coben
Scénografia: Debbie Burton
Masky: Alicia Jane Robinson
Kostýmy: Sharon Gilham
Producent: Madonna Baptiste
Hrajú: Richard Armitage, Siobhan Finneran, Jacob Dudman, Anthony Head, Paul Kaye, Kadiff Kirwan, Stephen Rea, Hannah John-Kamen, Jemma Powell, Shaun Dooley, Dervla Kirwan, Chinenye Ezeudu, Kai Alexander, Joey Ansah, Ace Bhatti, Aurora Burghart, Bran-don Fellows, Misha Handley, Jennifer Saunders, Ella-Rae Smith, Lily Loveless, Ritu Arya, Vikash Bhai, Don Gilet, Pasha Bocarie, Tina Louise Owens, Tobias James-Samuels, Kim Vithana, Precious Mustapha, India Brown, Sam Redford
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 



 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.