Na západe nič nové (Im Westen nichts Neues /All Quiet on the Western Front)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Nove resizeRomán nemeckého spisovateľa Ericha Maria Remarqua Na západe nič nové je považovaný za jednu z najdôležitejších kníh 20. storočia a ponúka otrasné svedectvo o utrpení mladých chlapcov v zákopoch prvej svetovej vojny. Silné pacifistické myšlienky románu sú aktuálne dodnes a nadčasové Remarqove dielo patrí medzi povinné čítanie aj na našich slovenských školách. O tom, že je téma prvej svetovej vojny stále zaujímavá, svedčia aj kladné hodnotenia najnovšej filmovej adaptácie Edwarda Bergera v nemecko-americkej produkcii, ktorá vznikla pod záštitou streamovacej spoločnosti Netflix.

Bergerov film je v poradí treťou reakciou na Remarqovu prózu, pričom úspešne sa podarilo na filmové plátno preniesť aj ostatné dve adaptácie. Prvá vznikla Nove2 resizeroku 1930, krátko po vydaní románu, ktorý sa stal takmer ihneď bestsellerom, a odniesla si Oscara v kategórii najlepší film roka, pričom cena sa ušla aj režisérovi Lewisovi Milestonovi. Druhá adaptácia z roku 1979 je síce televíznym filmom, avšak dobre herecky obsadeným a zručne nakrúteným skúseným režisérom Delbertom Mannom, a tak nižší rozpočet nijak nebije do očí a film na ploche 150 minút ponúka verné prerozprávanie knižného príbehu. Berger stál pred neľahkou úlohou, vzhľadom na to, že staršie adaptácie sa držali predlohy skutočne verne a, pravdepodobne, usúdil, že nemá zmysel nakrúcať rovnaký príbeh v modernejšom obale. To je zrejme dôvod, prečo sa jeho verzia pridŕža slávnej predlohy iba v určitých bodoch. Ostali niektoré postavy, vrátane protagonistu príbehu Paula Bäumera (v knihe figuruje ako rozprávač), staršieho vojaka Katczinskeho, ktorý má pre Paula tak trocha otcovský rozmer, a mihne sa tu aj Tjaden, ktorého osud vo filme je však úplne iný ako v knižnej predlohe. Nove3 resizeAbsencia množstva dôležitých postáv je teda jasným znamením, že Berger sa nesústredí na vzťahovú rovinu Remarqovho príbehu, ale spolu so scenáristami ponúka vlastný pohľad na hrôzy prvého medzinárodného konfliktu, ktorý poznamenal mnohých fyzicky i psychicky.

Tento spôsob uchopenia literárneho diela môže sklamať fanúšikov pôvodnej predlohy, ktorý v spleti jednotlivých scén nenájdu natoľko ucelený príbeh, aký ponúka kniha, pričom film sa skôr sústredí na vyobrazenie desivých momentov z neutíchajúcich bojov na onom „západnom fronte“. Čo si Bergan prepožičiava od knihy je naturalistické vykreslenie utrpenia a pacifistické obrazy, keď schopne strieda zábery na pánov v salónoch, s pohľadmi na mladých ľudí v zákopoch,  umierajúcich v ich mene. Vo filme, ktorý sa výhradne sústredí na situácie v rámci bojiska, chýba aj moment, kedy Paul dostane Nove4 resizepriepustku z frontu a medzi civilistami vzápätí zisťuje, že mimo zákopov mu už nikto nedokáže porozumieť, cíti sa odcudzený, pretože život na fronte už nijakým spôsobom nepripomína život civilný. Rozumejú mu už len chlapci, ktorí bojujú s ním, chlapci stratenej generácie. Aby Edward Berger naznačil, z akého diela vychádza, zaraďuje do filmu aspoň ikonickú scénu z predlohy, v ktorej Paul smrteľne zraní francúzskeho vojaka a v jeho prítomnosti strávi noc v kráteri, uvedomujúc si, že muž, ktorého pripravil o život je vlastne úplne rovnaký ako on, iba s tým rozdielom, že bojuje na opačnej strane.

Ak budeme hovoriť o filme Na západe nič nové ako o filmovej adaptácii románu, výsledok je rozpačitý, Nove5 resizeneponúka natoľko emocionálne silné zážitky ako kniha, ani nám nepredstaví zaujímavé postavy z pôvodného príbehu, ale skôr sa sústredí na vizuálne zobrazenie hrôz a naturalisticky predkladá pred diváka všetko to desivé, čo dennodenne zakúšali mladí chlapci na bojiskách. Film teda možno považovať za vizuálne podmanivý a sugestívny pohľad do zákopov prvej svetovej vojny, ktorému chýba komplexnejší príbeh a aj z toho dôvodu pôsobí príliš priamočiaro. Spĺňa však svoj účel a približuje mladej generácii podobu zákopovej vojny bez príkras, pričom dostatočne jasne vykresľuje absurdnosť bojov v mimoriadne krutej a neľudskej vojne, v ktorej zomierali sotva dospelí mladíci, kvôli nenásytnosti starnúcich mocipánov.

Nove7 resizeNa západe nič nové (Im Westen nichts Neues /All Quiet on the Western Front), Nemecko, USA, 2022
Dĺžka: 148 minút
Réžia: Edward Berger
Predloha: Erich Maria Remarque (kniha)
Scenár: Lesley Paterson, Ian Stokell
Kamera: James Friend
Hudba: Volker Bertelmann
Strih: Sven Budelmann
Zvuk: Lars Ginzel, Markus Stemler
Scénografia: Christian M. Goldbeck
Masky: Heike Merker
Kostýmy: Lisy Christl
Producenti: Daniel Marc Dreifuss, Malte Grunert
Hrajú: Felix Kammerer, Albrecht Schuch, Moritz Klaus, Edin Hasanović, Daniel Brühl, Aaron Hilmer, Adrian Grünewald, Nico Ehrenteit, Devid Striesow, Sebastian Hülk, Anton von Lucke, Daniel Kamen, Wolf Danny Homann, Joe Weintraub, Andreas Döhler, Tobias Langhoff, Sascha Nathan, Michael Stange, Hendrik Heutmann, André Marcon, Michael Wittenborn, Peter Sikorski, Alžběta Malá, Mark Kristián Hochman, Dominikus Weileder, Charles Morillon, Jakob Schmidt, Tomáš Weber, Milan Koritják
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz., Netflix

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.