Dobrá sestra (The Good Nurse)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Sestra resizeDo nemocnice prichádza nová výpomoc na nočné služby, čo ocení aj duševne i fyzický vyčerpaná hlavná postava príbehu zdravotná sestra Amy. Takáto výpomoc sa jej skutočne hodí a vzhľadom na jej pribúdajúce zdravotné problémy, je priam potrebná. Novou zdravotnou sestrou je tichý a jemne pôsobiaci Charlie Cullen, ktorého si Amy rýchlo obľúbi. Nikto však netuší, že z citlivého a pozorného zdravotníka sa vykľuje jeden z najväčších sériových vrahov histórie, ktorého obete sa dajú rátať na desiatky.

Chrales Cullen je reálna postava americkej kriminalistiky, pričom sa dosiaľ nezistilo, koľko vrážd má v skutočnosti na svedomí. Hovorí sa o desiatkach (niektorí hovoria, že číslo presahuje sto), on sám sa však priznal „len“ k trinástim vraždám. Navyše je jeho motív neistý a dodnes nie je jasné, čo pokojne Sestra2 resizepôsobiaceho muža viedlo k takýmto desivým činom. Jeho odpoveď na otázku prečo usmrcoval bezbranných ľudí na nemocničnom lôžku je rovnako nepochopiteľná a pozostáva len z prostého: „Pretože sa nebránili.“

Film vychádza z rovnomennej faktografickej predlohy Charlesa Graebera a nijakým spôsobom teda nefabuluje ani nedotvára motívy páchateľa, nechávajúc tak diváka v nevedomí a samotného Cullena zahaleného rúškom tajomstva. Dobrá sestra jednoducho zaznamenáva reálny obraz posledných Cullenových dní na slobode v momente, keď sa zoznamuje so sestričkou Amy, taktiež postavou s reálnym predobrazom zdravotníčky pôsobiacej v danom období v New Jersey. Ako sa zakrátko zistí, Cullen sa v žiadnej z nemocníc dlho neohrial, čo začína byť postupom času veľmi podozrivé. Týchto podozrivých okolností si je vedomá aj dvojica detektívov, ktorých nástupom sa film premieňa na Sestra3 resizekriminálnu drámu s prítomným procesom vyšetrovania. S odhalením Charlieho Cullena im má pomôcť aj sestra Amy, ktorá sa však medzičasom s Cullenom spriatelila a vytvoril sa medzi nimi pevný priateľský vzťah. Odhalenia sú pre ňu o to šokujúcejšie, že Cullena pustila do vlastného súkromného sveta a zoznámila ho so svojimi deťmi. Tie si Cullena takisto obľúbili a nedajú na neho dopustiť. Spolu s vychádzajúcimi skutočnosťami však Amy začína vnímať Cullena ako nevyspytateľnú hrozbu.

Pre dánskeho režiséra Tobiasa Lindholma predstavuje Dobrá sestra jeho prvý anglicky hovoriaci film, no v domácom prostredí už zaujal trojicou filmov ako R (2010), Únos (2012) či Boj (2015), pričom prvé dva spomenuté si dokonca odniesli ocenenie Robert Awards v kategórii najlepší dánsky film roka. V Sestra4 resizeneposlednom rade je Lindholm v Dánsku aj uznávaným scenáristom a spolu s ďalším významným režisérom Thomasom Vinterbergom sú autormi scenárov k dôležitým európskym filmom ako Hon či Chľast. Tento severský chlad je napokon prítomný aj v Lindholmovej Dobrej sestre, ktorú poňal ako dramatický príbeh s kriminálnou zápletkou, ktorý však nikdy neprekračuje tieto hranice a neprechádza v nervydrásajúci thriller, i keby sa toto vyhranenie priam ponúkalo. V tomto ohľade je film až prekvapivo chladný a umiernený, čo ocenia priaznivci väčšmi realistických príbehov, no fanúšikovia napínavých hororovo-ladených príbehov o sériových vrahoch budú pravdepodobne sklamaní.

Pochváliť treba predovšetkým civilné herecké výkony dvojice hlavných predstaviteľov - a to Jessicu Sestra5 resizeChastain v úlohe sestry Amy či ľadovo chladného Eddieho Raedmanya presvedčivo stvárňujúceho duševne poblúdeného psychopata. Dobrá sestra je pozoruhodným, i keď možno príliš pomaly plynúcim filmom, ktorý nevsádza na lacné šokové momenty, ani sa nesnaží ponárať do mysle duševne narušeného jedinca, no miesto toho ponúka pohľad na jedno netradičné priateľstvo a odhaľuje aj ľudskejšiu stránku Charlesa Cullena, ktorá je napokon pohltená jeho temnejším ja. Charlie Cullen nie je vo filme vykreslený ako priamočiare zlo, je skôr sám obeťou, obeťou čohosi nekonkretizovaného a temného, niečoho čo vychádzajúceho z jeho vlastnej pomýlenej mysle.

Sestra7 resizeDobrá sestra (The Good Nurse), USA, 2022
Dĺžka: 121 minút
Réžia: Tobias Lindholm
Scenár: Krysty Wilson-Cairns
Kamera: Jody Lee Lipes
Hudba: Clint Mansell
Strih: Adam Nielsen
Scénografia: Shane Valentino
Masky: Linda Dowds
Kostýmy: Amy Westcott
Producenti: Darren Aronofsky, Scott Franklin
Hrajú: Jessica Chastain, Eddie Redmayne, Kim Dickens, Noah Emmerich, Nnamdi Asomugha, Alix West Lefler, Maurice Irvin, Devyn McDowell, Ajay Naidu, Marcia Jean Kurtz, Brooke Stacy Mills, Gabe Fazio, Victor Cruz, Jennifer Regan
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.