Polnočný klub (The Midnight Club, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Klub2 resizePrednedávnom sme priniesli recenziu na seriál Polnočná omša (Midnight Mass, 2021) v produkcii hororového špecialistu Mikea Flanaghana. Tento tvorca prináša spoločne s kolegom Leahom Fongom zhruba po roku ďalší „polnočný“ kúsok, tentokrát však nejde o omšu, ale o klub. Ide o desaťdielnu adaptáciu románu Christophera Pikea z roku 1994. Predchádzajúca Flanaghanova seriálová tvorba bola mierená skôr na dospelé publikum, preto je do istej miery prekvapivé, že sa tentokrát chopil subžánru s názvom young adult určeného predovšetkým pre tínedžerské publikum. Na druhej strane však ide o hororovo ladené dielo, takže v tomto smere ostáva tvorca verný svojmu obľúbenému žánru.

Polnočný klub je príbehom ôsmich tínedžerov dožívajúcich posledné roky, prípadne mesiace, svojich životov v špeciálnom vidieckom hospici určenom pre KLub resizesmrteľne chorých pacientov. Toto špeciálne miesto sa nazýva Brightcliffe Home a nachádza sa neďaleko západo - amerického mesta Seattle. Napriek tomu, že tu máme hneď osem ústredných postáv, tou hlavnou je sympatické mladé dievča menom Ilonka v podaní Iman Benson. Tá po príchode do svojho nového a možno aj posledného domova spoznáva ďalších sedem rovesníkov a zisťuje, že tunajšia mládež sa pravidelne stretáva o polnoci za účelom rozprávania vymyslených strašidelných historiek. Ilonka sa k Polnočnému klubu rýchlo pripája a ukazuje sa ako ďalšia skvelá rozprávačka príbehov.

Snímka je tak mixom hororových, ale aj sci-fi (tie sú zrejme najlepšie napísané), historiek a každodenného života uzavretej skupiny v dome a jeho okolí. Každá epizóda prvej polovice prvej sezóny sa striktne drží tohto naratívneho modelu. Prvá polovica nás oboznamuje s fungovaním hospica, tá druhá prináša stále nové a nové nápadité príbehy. Pokiaľ ste z uvedených informácií získali dojem, že KLub4 resizeby prvé desiatky minút každej časti mohli byť oproti zvyšku nudné, tak tvorcovia spomínanú každodennú rutinu obohacujú o nadprirodzené prvky a s nimi spojené stupňovanie napätia. Toto tajomné miesto totiž skrýva niekoľko tajomstiev a aj jeho minulosť ponúka niekoľko prekvapení.

Ilonka, Kevin, Anya, Sandra, Spencer, Cheri, Natsuki a Amesh postupne vyrozprávajú svoje napínavé príbehy, niekedy aj na pokračovanie, a v druhej polovici už nie tak striktne podľa úvodného scenáristického vzorca. Postupne spoznávame, ako ich choroby, tak aj spôsob, akým sa so svojim osudom vysporiadavajú a ako prijímajú vlastný nevyhnutný osud. Tvorcovia ich vnútorné strachy a démonov explicitne zobrazujú divákom prostredníctvom niekoľkých scén (v rámci epizódy) obsahujúcich klasické žánrové ľakačky. Nie vždy tieto momenty fungujú, niekedy pôsobia samoúčelne, ich primárnym KLub5 resizecieľom je ale sprostredkovanie vnútorného sveta hrdinov divákom.

Film má výhodu a zároveň aj nevýhodu vo fakte, že nie každú polnočnú historku budete považovať za rovnocennú oproti zvyšku; každý si tu nájde tú svoju, alebo tie svoje najobľúbenejšie. Tým pádom divák môže niektoré epizódy považovať za slabšie. To platí aj v prípade vyššieho počtu hrdinov. Každý divák si nájde svojho obľúbenca alebo obľúbencov a naopak zobrazenie osudov menej zaujímavých postáv môže preto hraničiť s nezáujmom alebo aj nudou. Významným faktorom v konečnom hodnotení tak bude počet postáv, s ktorými sa dokážete stotožniť a fandiť im v boji s ich najťažším nepriateľom; blížiacou sa smrťou.

Umným rozhodnutím bolo obsadenie talentovanej herečky Iman Benson do hlavnej úlohy. Popravde je KLub7 resizespomedzi všetkých postáv tou najsympatickejšou a svoje scény zvláda s najväčšou istotou. Ide však o čisto subjektívne tvrdenie, možno vás ešte viac uhranie výkon Ruth Codd v úlohe Anyi, Ilonkinej parťáčky v spoločnej izbe. V rámci desiatich epizód nás čaká aj zopár nečakaných prekvapení, niektoré dejové línie a predovšetkým otázka, nakoľko pôsobia v Brightcliffe Home nadprirodzené sily, ostávajú nedopovedané a nezodpovedané.

Flanaghan a spol. akoby už vopred rátali s druhou sezónou, čo je však vzhľadom na koncept seriálu trochu škoda, všetko sa dalo elegantne zodpovedať aj v rámci desiatich epizód. Ak by však druhá séria nevznikla, Polnočný klub ponúka stále dostatočne uzavretý dejový oblúk na to, aby divák nepociťoval pri absencii ďalšej série frustráciu.

KLub9 resizePolnočný klub (The Midnight Club, TV seriál), USA, 2022
Dĺžka: 9 h 6 min (Minutáž: 49–59 min)
Manažéri projektu: Mike Flanagan, Leah Fong
Réžia: Mike Flanagan, Axelle Carolyn, Emmanuel Osei-Kuffour (více)
Predloha: Christopher Pike (kniha)
Scenár: Mike Flanagan, Leah Fong, Julia Bicknell, Elan Gale, Chinaka Hodge
Kamera: James Kniest, Corey Robson, Michael Fimognari
Hudba: The Newton Brothers
Strih: Lucy Donaldson
Zvuk: Dorian Cheah, Kelly Cabral
Scénografia: Mark Lane, Laurin Kelsey, Courtney Stockstad
Kostýmy: Terry Anderson
Hrajú: Iman Benson, Igby Rigney, Aya Furukawa, Annarah Cymone, Heather Langenkamp, Zach Gilford, Samantha Sloyan, Larsen Thompson, William B. Davis, Crystal Balint, Robert Longstre-et, Emily Piggford, Shalyn Ferdinand, Matt Biedel, Ruth Codd, Sauriyan Sapkota, William Chris Sumpter
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.