Pán prsteňov: Prstene moci (The Lord of the Rings: The Rings of Power, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Moc resizeSvet Pána prsteňov sme mohli naposledy vidieť na filmových plátnach v roku 2014, keď si premiéru odbila záverečná časť trilógie Hobit s podtitulom Bitka piatich armád. A i navzdory rozporuplným hodnoteniam išlo o veľký divácky hit, čo len potvrdilo obrovský záujem o túto značku. Tá sa tak po ôsmich rokoch znovu vracia na scénu, no tentokrát v trochu inom formáte, ktorým je seriál spoločnosti Amazon pod taktovkou showrunnerov J.D.Payna a Patricka McKaya. Dokáže však obstáť zoči-voči predošlým dielam?

Nemá cenu chodiť okolo horúcej kaše – Pán prsteňov: Prstene moci sú určite sklamaním, čo súvisí jednako s nemalými očakávaniami a zároveň s doslova mamutím rozpočtom. Len za práva Amazon zaplatil takmer 250 miliónov dolárov a súčasne sa zaviazal k piatim sezónam, do ktorých hodlá investovať Moc2 resizeminimálne miliardu. A pri číslach ešte ostaneme, keďže len prvá sezóna mala vyjsť podľa skoršie zverejnených informácií na ohromujúcich 465 milióna dolárov. To sú čiastky, ktoré vyrážajú dych a niet divu, že seriál vďaka nim generoval ešte väčšiu pozornosť, a to dlho pred svojim oficiálnym uvedením. Ide však o skutočne zlú záležitosť, ktorá si zaslúži výraznú mieru odporu nielen od skalných fanúšikov Tolkienovych kníh? Určite nie.

Príbeh sa začína odohrávať ešte počas Druhého veku Stredozeme, v období relatívneho mieru. V časoch, keď ešte neexistoval Mordor a temný pán Morgoth bol porazený, čím prestal predstavovať hrozbu. Veliteľka severných armád, elfka Galadriel, sa však nevzdáva pátrania po jeho nezvestnom služobníkovi Sauronovi a je ochotná tomu obetovať všetko. To sa príliš nepozdáva kráľov elfov, ktorého myseľ už zaťažujú odlišné problémy, akokoľvek sa javí, že návrat zla je iba otázkou času. To sa iba Moc3 resizepotvrdí potom, čo jeden z elfov strážiacich Južné kraje objaví dedinu vypálenú orkami a v ďalšej dejovej línií zase mladá hobitka Nori so svojou kamarátkou objavia meteorický kráter, uprostred ktorého sa nachádza v bezvedomí ležiaci zvláštny staršie pôsobiaci muž...

Rozjazd je teda na papieri viac než zaujímavý, pričom nápad pokryť obdobie predchádzajúce knižným udalostiam sa javí ako ďaleko logickejšie než prerozprávanie pôvodného príbeh (čo mimochodom plánovalo HBO ako jeden zo záujemcov o túto značku). Prvá epizóda má síce značné problémy s tempom, no obecne sa neuberá zlým smerom a nastoľuje i viacero záujem vzbudzujúcich otázok. Výraznú prekážku nepredstavuje ani to, že autori sa v snahe podchytiť všetko dôležité rozhodli zhustiť viaceré udalosti odohrávajúce sa naprieč tisíckami rokov do podstatne kratšieho obdobia. Najskalnejší Moc4 resizepriaznivci síce budú zákonite frflať, objektívne však treba uznať, že absencia práv na Silmarilion (súbor príbehov radikálne rozširujúcich históriu Stredozeme) to tvorcom nijak neuľahčovala. Seriál sa každopádne nesnaží o priamu kontinuitu s filmami a z tohto pohľadu sa dá podobná autorská vízia s istými zmenami oproti predlohe rešpektovať.

Podstatne väčším problémom je skôr fakt, že takmer celá prvá séria pôsobí ako povinný rozjazd k omnoho zaujímavejším udalostiam. To pritom samo o sebe neznamená, že sa v nej vôbec nič nedeje. Práve naopak, od začiatku do konca je preplnená množstvom postáv a viacerých príbehových línií, kde sa rovnomerný priestor venuje ako elfom, obyvateľom južných krajov, trpaslíkom, kočovným hobitom a dokonca aj orkom. Samotný dej však strhne len málokedy, hoci momenty, keď sa mu to skutočne darí, Moc5 resizeurčite stoja za to. Súčasne platí, že i scenár ako-taký má k bezchybnosti ďaleko a miestami nie je núdza o slabšie či menej zaujímavé dialógy, charakterizácia vybraných postáv taktiež trochu kríva a občas sa dianie uchyľuje k nie úplne najšťastnejšej skratkovitosti, čím trpí celková vierohodnosť.

Rôznorodé dojmy vzbudzujú i herci v hlavných úlohách. Galadriel v podaní sympatickej Morfydd Clark to má mimoriadne ťažké už len z toho pohľadu, že jej postava má prejsť v priebehu seriálu vývojom od trochu arogantne pôsobiacej veliteľky až k osobe, ktorú poznáme z kníh. Obecne ju však považujem za zaujímavú a dobre zahranú, čo sa dá určite povedať aj o charakteroch Elendila (Lloyd Owen), Halbranda (nová postava v podaní Charlieho Vickersa), Nori (Markella Kavenagh), Elronda (Robert Aramayo) či o ústredných predstaviteľoch trpasličej rasy (Owain Arthur, Peter Mullan, Sophia Nomvete) Na opačnej strane však stoja nie stopercentne presvedčivý Arondir (Ismael Cruz Córdova), Moc8 resizemladý dedičan Theo (Tyroe Muhafidin), Isildur (Maxim Baldry) a príliš veľa kladných bodov nezbiera ani Eärien stvárnená Američankou so slovenskými koreňmi Emou Horváth, ktorej výkon aspoň čiastočne ospravedlňuje, že vlastne nemá čo hrať.

Seriálu sa však napriek všetkému nedá upierať atmosféra, čo súvisí s vynikajúcou technickou stránkou. Ak je v niečom rozpočet skutočne cítiť, tak je to miestami až ohromujúca výprava zo všetkého najviac evokujúca hobitiu trilógiu, vďaka ktorej sa dokáže divák lepšie ponoriť do toho sveta. Pomáhajú aj pôsobivé kamerové nájazdy, slušná réžia (najznámejším menom v zostave je španielsky tvorca J.A. Bayona) a pochvalu si taktiež zaslúžia kvalitne spracované akčné sekvencie. Škoda len, že kvalita CGI nie je vždy rovnako konzistentná - hoci obecne nie je zlá - pričom ešte zarážajucejšie pôsobí fakt, že seriál má značné problémy s nedostatkom komparzu, vďaka čomu niektoré davové scény vyznievajú až Moc6 resizeneprirodzene komorným dojmom. Najviac je to badateľné vo veľkej bitke v šiestom dieli, ktorá pritom pôsobí z choreografického hľadiska zvládnutým dojmom.

Pán prsteňov: Prstene moci sú tak vo výsledku iba nadpriemerným fantasy seriálom, čo síce nie je žiadna tragédia, no určite sa čakalo viac. Vynikajúca audiovizuálna stránka (pochvalu si jednoznačne zaslúži aj bezchybná hudba Beara McCrearyho, ktorá v mnohom vyčnieva nad bežnou seriálovou konkurenciou) skrátka nie skrátka všetko, hoci do budúcna volím predsa len jemný optimizmus. Tomu z môjho pohľadu nahráva i záverečná ôsma epizóda, ktorá je zrejme najlepšou v doterajšom priebehu a ponúka uspokojivé odpovede na hneď niekoľko pálčivých otázok. Na pokračovanie príbehu si však ešte počkáme a reálne zrejme nepríde skôr ako v roku 2024.

Moc9 resizePán prsteňov : Prstene moci (The Lord of the Rings: The Rings of Power, TV seriál), USA, (2022–2023)
Dĺžka: 17 h 57 min (Minutáž: 65–72 min)
Manažéri projektu: Patrick McKay, John D. Payne
Réžia: J.A. Bayona, Wayne Yip, Charlotte Brändström
Predloha: John Ronald Reuel Tolkien (kniha)
Scenár: Helen Shang, Gennifer Hutchison, Justin Doble (viac)
Kamera: Oscar Faura, Aaron Morton, Alex Disenhof
Hudba: Bear McCreary, Howard Shore
Strih: Jaume Martí, Bernat Vilaplana, Stefan Grube, Cheryl Potter, Jochen FitzHerbert
Zvuk: Beau Borders, Paula Fairfield
Scénografia: Rick Heinrichs, Megan Vertelle, Ramsey Avery, Jason Corgan Brown, Jules Cook, Vaughan Flanagan, Mark Robins, Andy McLaren, Mark Stephen, Helen Strevens, Victor J. Zolfo, John Dexter
Masky: Tamara Eyre, Susie Glass
Kostýmy: Kate Hawley
Producenti: Ron Ames, Christopher Newman
Hrajú: Morfydd Clark, Robert Aramayo, Ismael Cruz Cordova, Cynthia Addai-Robinson, Megan Richards, Maxim Baldry, Markella Kavenagh, Peter Mullan, Joseph Mawle, Ema Horvath, Sophia Nomvete, Tyroe Muhafidin, Dylan Smith, Owain Arthur, Nazanin Boniadi, Tom Budge, Daniel Weyman, Benjamin Walker, Trystan Gravelle, Lenny Henry, Thusitha Jayasundera, Fabian McCallum, Simon Merrells, Geoff Morrell, Lloyd Owen, Augustus Prew, Peter Tait, Alex Tarrant, Leon Wadham, Charlie Vickers, Charles Edwards, Jed Brophy, Antonio Te Maioha, Luke Hawker, Jason Hood, Sara Zwangobani, Justin Doble, Virginie Laverdure
Distribúcia: Amazon Prime Video
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.