Dáždnik (Umbrella)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Dazd resizeNecelých osem minút bez akéhokoľvek hovoreného slova stačilo dvojici režisérov Helena Hilario a Mario Pece na to, aby si ich krátky animovaný film Dáždnik získal uznanie laického i kritického publika na svetových festivaloch. Do histórie Brazílie sa zapísal nielen účasťou na 19 prestížnych filmových festivaloch, vrátane filmového festivalu Tribeca, ale je aj jediným brazílskym animovaným filmom, ktorý sa tento rok kvalifikoval na Oscara. Ak by bol nominovaný, bol by to vôbec prvý brazílsky animovaný film, ktorý sa v kategórii dostal tak ďaleko.

Krátky film rozpráva príbeh chlapca, ktorý žije v detskom domove a sníva o žltom dáždniku. Ten pre neho totiž znamená omnoho viac, ako si spočiatku myslíme. Zhoda náhod chlapčeka privedie k nečakanému stretnutiu s rovnako starým dievčatkom. Prebudí jeho spomienky na minulosť a na významy spojené s tým, čo pre neho metafora žltého dáždnika znamená. Snímka je inšpirovaná skutočnou udalosťou, ktorú prežila sestra Heleny Hilario. Ešte v roku 2011 navštívila sirotinec v Palmas v braDazd2 resizezílskom štáte Paraná, aby doručila deťom vianočné darčeky. Jeden jediný chlapček však nechcel žiadnu z hračiek. Iba dáždnik, ktorý bol spojený s poslednou spomienkou na jeho otca. Želal si ho preto, lebo dúfal, že práve prostredníctvom dáždnika sa s otcom dokáže opätovne spojiť.

Kreatívna dvojica Hilario a Pece previedli túto bolestivú spomienku do audiovizuálneho umenia v podobe ich krátkej snímky s cieľom šíriť nádherné posolstvo – rozširovať empatiu a nádej. Smutná udalosť dvojicu inšpirovala k vytvoreniu krásneho a jemného príbehu o vzácnosti spomienok. Citlivý príbeh zahrieva srdce a núti nás uvažovať nad skutočným významom empatie, ktorý je v súčasnosti aktuálnejší ako kedykoľvek predtým. Núti nás uvažovať o dôležitosti pozorovania, počúvania a porozumenia. Bez toho, aby sme niekoho súdili predtým, aby sme vedeli, čo stojí za jeho alebo jej skúsenosťami. V týchto zložitých časoch tak snímka Dáždnik intenzívne zarezonuje medzi malými i veľkými divákmi.Dazd4 resize

Čo je však na tomto príbehu ešte zaujímavejšie ako samotný obsah, je jeho produkcia. Prečo teda výroba tohto krátkeho animovaného filmu trvala neuveriteľných desať rokov? Pre filmových laikov Hilario a Pece bolo nakrútenie animovaného kraťasu náročnou výzvou. Produkčne, umelecky i personálne. Predchádzalo jej založenie kreatívneho štúdia Stratostorm v roku 2014, kde si manželia cibrili svoje zručnosti s animáciou a postprodukciou na rôznych reklamných a zábavných projektoch. Zároveň sa finančne pripravili aj na založenie samostatnej produkčnej spoločnosti s názvom Umbrella zastrešujúcej celý tím talentovaných umelcov, ktorý projekt uviedli do života. Na projekte tak napokon strávili niekoľko mesiacov ročne. Celkovo výroba v priebehu rokov trvala 20 mesiacov, z toho 13 mesiacov na plný úväzok s malým tímom umelcov a s troma stálymi umelcami – Alan Prado, Dhiego Guimarães a Felipe Pardini. Na vrchole produkcie pracovalo na projekte súčasne deväť umelcov, Dazd3 resizespolu s piatimi animátormi pod vedením supervízora animácie Hannryho Pscheru. Modelované postavy použité v retrospektívnych pasážach navrhol talentovaný umelec Victor Hugo a emotívnu hudobnú skladbu napísal skladateľ Gabriel Dib.

Dáždnik je dôkazom toho, že jedinečné príbehy sa nachádzajú všade okolo nás, v rámci našich vlastných skúseností. Stačí sa len pozerať a pozorne počúvať ľudí okolo nás. A nezabúdajte, že keď budeme celým svojim srdcom veriť v naše sny, jedného dňa sa stanú skutočnosťou. Cesta k dosiahnutiu vytúženého cieľa je niekedy osamelá a vyžaduje si trpezlivosť. Niekedy môžete byť dokonca jediný, kto skutočne verí vo vaše sny. Základom však je nevzdávať sa a tvrdo na nich pracovať. Podobne ako to bolo v prípade krátkeho animovaného filmu Dáždnik dvojice režisérov Hilario – Pece.

Dazd5 resizeDáždnik (Umbrella), Brazília, 2020
Dĺžka: 8 minút
Réžia: Helena Hilario, Mario Pece
Scenár: Helena Hilario, Mario Pece
Hudba: Gabriel Dib
Producenti: Helena Hilario
Distribúcia: YouTube, Stratostorm
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.