Bratstvo neohrozených (Band of Brothers, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Bratstvo resizeDruhá svetová vojna má každý rok v máji svoje spomienkové obdobie a seriál, ktorý vznikol z iniciatívy Stephena Spielberga a Toma Hanksa,  si pozornosť rozhodne zaslúži. A nielen v máji. V desaťdielnej odysei sledujeme príslušníkov roty E (od easy, ľahký) a ich cestu tými najznámejšími európskymi bojiskami až po víťazné  finále. Seriál vychádza z knihy historika s priamou vojenskou skúsenosťou Stephena A. Ambrosa s rovnakým názvom.

Read More

Na jeseň v roku 1988 sa zúčastnil stretnutia roty v New Orleans a príbehy jej členov ho inšpirovali. Zrodil sa projekt  orálnej histórie pre Eisenhowerovo Centrum na Univerzite of New Orleans a následne kniha. Jej názov pochádza z hry Bratstvo2 resizeHenry IV. Williama Shakespeara, časti, kde kráľ Henry reční k vojakom pred  bitkou v Agincourt v severnom Francúzsku, kde roku 1415 porazili Angličania Francúzov. Spomienky reálnych postáv tvoria vstupy do niektorých dielov seriálu.

 

Všetci členovia parašutistickej jednotky boli dobrovoľníci a nácvik nastúpili v roku 1942 v  Camp Toccoa v štáte Georgia. Je zaujímavé, že všetci boli bieli, lebo v čase druhej svetovej vojny bola americká armáda ešte segregovaná. Obdobie výcviku im nepríjemne sťažuje nezmyselnou šikanou kapitán Herbert Sobel (David Schwimmer, Ross zo slávneho seriálu Priatelia) a v odpore Bratstvo3 resizevoči jeho veleniu sa členovia jednotky bratsky zomknú a dožadujú sa jeho odchodu, čo sa aj stane.  Dôverujú veleniu majora Dicka Wintersa (Damian Lewis, Brody zo seriálu V mene vlasti). Píše si denník a dianie sprevádza jeho vnútorný monológ. Jeho najlepším priateľom  a zástupcom je kapitán Lewis Nixon (Ron Livingston).   Zložitá štruktúra rozprávania je zostavená z pôsobivých  bojových masových scén s dôslednou dobovou realistickou výpravou za omračujúcich 125 miliónov dolárov. Dopĺňajú ju jednotlivé  portréty členov roty, napísané zručne a so zmyslom pre  príznačné charakterové črty. Zo zapamätateľných postáv je to kapitán Buck Compton (Neal Mc Donough), mohutný seržant Denver „Bull“ Randeman (Michael Bratstvo4 resizeCudlitz) alebo Divoký Bill Guarnere (Frank John Hughes), v úlohách vojakov sa objavuje i Tom Hardy alebo James McAvoy.  

 

Po výcviku čaká rotu pobyt v Británii a príprava na zoskok vo francúzskej Normandii, v tyle nepriateľa ako podpora vylodenia v Deň D 6. júla 1944 v operácii Overlord na plážach Omaha a Utah. Po dobytí mestečka  normandského mesta Carentan sa sťahujú do Holandska, kde v septembri prebieha operácia Market Garden. Cieľom stratégie najvyššieho veliteľa, generála Dwighta Bratstvo5 resizeEisenhowera (od roku 1953 do roku 1961 prezident USA), bolo vytvoriť účinné obkľúčenie priemyselného Porúria, ktoré malo pre Nemecko kľúčový význam. Presná lokalizácia dobývania jednotlivých miest a zobrazenie bojov v rámci operácií cielených na strategický postup spojeneckých vojsk, vytvára pôsobivý obraz priebehu druhej svetovej vojny. Seriál  tak môže slúžiť aj ako živý dejepis, približujúci nepatetické hrdinstvo, ale i strach a všetky emócie, sprevádzajúce život v každodennej prítomnosti smrti.

 

Najdramatickejšou eipzódou sú decembrové boje o Arnhem v Bratstvo6 resizebelgickej Valónii, bohato zalesnenej oblasti. Bola to najväčšia nemecká protiofenzíva druhej svetovej vojny. Boje o Bastogne, v snehom zavalenom lese stála rotu mnoho životov. Eugen Roe „Doc“ (Shane Taylor) je obetavým zdravotníkom a jeho pohyb po lese za ranenými, zháňanie chýbajúceho materiálu i letmý vzťah k belgickej sestričke v mestskej nemocnici  dáva  historickej udalosti hlboký ľudský rozmer.

 

V deviatom diele sa rota dostáva do Nemecka a v nemej hrôze otvárajú koncentračný tábor Dachau. Je to jedna z najotrasnejších Bratstvo7 resizescén, nakrútená s detailami, ktoré i po rokoch vyražajú svojou krutosťou a takmer mystickou hrôzou dych. Vojna sa už chýli ku koncu, prichádza správa o Hitlerovej samovražde a rota putuje do Berchtegadenu v Bavorsku, kde mala nacistická honorácia svoje domy. Aj keď bol Hitler mŕtvy, velenie sa obávalo SS. Mali sa tu opevniť a viesť partizánsky boj. Narazia na zatarasené cesty, ale do Hitlerovho Orlieho hniezda sa chcú dostať ako prví, aj keď si naň brúsia zuby Francúzi. Vysokohorskú alpskú pevnosť dostal Hitler ako narodeninový dar. I s pozláteným výťahom. Na jeho slnkom zaliatom balkóne príde od Bratstvo11 resizevelenia správa o kapitulácii nemeckej armády. Objavia aj Goringov polozbúraný dom a v ňom 10 tisíc fliaš najlepšieho vína a šampanského z celého sveta, akoby stvorené  na veľkolepé oslavy víťazstva. Vojna však pokračuje v Pacifiku a vojaci , ktorí sa chcú vrátiť domov musia dostiahnuť určených 85 bodov. Generál Taylor preto nariadi lotériu. Výherca sa može vrátiť domov, aj keď mu počet bodov nestačí. Rotu E čaká Okinawa.

 

Seriálu sa dostalo množstvo pozitívnych hodnotení. Britský režisér Ken Loach ho označil za „jeden z najlepších filmoch o ľuďoch vo vojne, aký bol kedy nakrútený“.

Bratstvo10 resizeBratrstvo neohrozených (Band of Brothers, TV seriál), Velká Británie,  USA, 2001
Dĺžka: 9 hod. 54 min. (Minutáž: 49–70 min)
Réžia: Richard Loncraine, David Frankel, David Leland, Tony To, Phil Alden Robinson, David Nutter, Tom Hanks, Mikael Salomon
Predloha: Stephen Ambrose (kniha)
Scenár: Erik Jendresen, Bruce C. McKenna, Erik Bork, John Orloff, Graham Yost, Tom Hanks, E. Max Frye
Kamera: Remi Adefarasin, Joel Ransom
Hudba: Michael Kamen
Strih: Billy Fox, John Richards, Oral Norrie Ottey
Scénografia: Anthony Pratt
Kostýmy: Anna Biedrzycka-Sheppard
Producenti: Erik Bork, Erik Jendresen
Hrajú: Scott Grimes, Damian Lewis, Ron Livingston, Shane Taylor, Donnie Wahlberg, Philip Barantini, Peter Youngblood Hills, Rick Warden, Matthew Settle, Frank John Hughes, Neal McDonough, Rick Gomez, Eion Bailey, James Madio, Kirk Acevedo, Michael Cudlitz, Richard Speight Jr., Dexter Fletcher, Dale Dye, Robin Laing, Matthew Leitch, David Schwimmer, Marc Warren, Ross McCall, Nicholas Aaron, Douglas Spain, Colin Hanks, Logan Marshall-Green, Andrew Scott, Tom Hardy, James McAvoy, Stephen Graham, Hugo Metsers, David Andrews, Jordan Frieda, Stephen McCole, Simon Pegg, Jamie Bamber, Jimmy Fallon, Kieran O'Brien, Diana Kent, Jack Wouterse, Michael Fassbender, Corey Johnson, Andrew Howard, Andrew Lee Potts, Tom Hanks, Anatole Taubman, Jamie Harding, Jason O'Mara, Dominic Cooper, Peter O'Meara, Gertrude Thoma, Isabella Seibert
Distribúcia: HBO GO
Foto: ČSDF cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.