Robin Hood

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Hood resizePri príležitosti storočnice od premiéry veľkofilmu Allana Dwana Robin Hood sa snímka opäť dostáva do kín a divák má, okrem iného, možnosť porovnať jednu z prvých adaptácií tejto legendy s neskoršími verziami. Preto si v krátkosti pripomeňme aj niektoré z nich. Veľmi dynamickú a akčnú verziu nakrútili Michael Curtiz a William Keighley v roku 1938 v hlavnej úlohe s Erronom Flynnom. Dnes už takmer zabudnutá je britská verzia s názvom Výzva pre RobinaHooda z roku 1967. Populárny animovaný film Robin Hood vznikol v štúdiu Disney v roku 1973, kde sa z Robina stáva lišiak s hlasom Petera Ustinova.

Najväčší ošiaľ okolo Robina panoval na počiatku deväťdesiatych rokov. V roku 1991 sme sa dočkali hneď troch celovečerných verzií, dvoch hraných a jednej Hood2 resizeanimovanej. Patrick Bergin ostal v tieni Kevina Costnera, ktorého Kráľ zbojníkov sa stal menším kultom. Netrvalo dlho a z populárneho zbojníka si urobil srandu majster paródií Mel Brooks v Bláznivom príbehu Robina Hooda, vo svojej kariére ale dokázal pobaviť svoje publikum už lepšie. Všetky filmy si síce udržali určitú kvalitatívnu úroveň, avšak kritiku ani publikum naplno nepresvedčili.

Vážnosť téme sa snažil neskôr dodať Ridley Scott vo filme s názvom Robin Hood, pričom z Russella Crowea sa stáva zbojník až v samom závere. Rozpačité dielo má, našťastie, aj dlhší a o niečo vydarenejší režisérsky zostrih. Najhoršie však dopadol posledný hollywoodsky počin o tejto legende, opäť pod názvom Robin Hood. V kapucni sa pred kamerou premával Taron Egerton a nikto sa tu nehral na nič iné, než čistú oddychovú zábavu. Otto Bathurst však kúzlo a šarm svojej snímke dodať nedokázal. Za zmienku rozhodne stojí aj kultový britský seriál Robin of Sherwood, veľmi populárny svojho času aj v našich končinách, možno aj vďaka Hood6 resizeniektorým fantasy prvkom. Množstvo izieb vtedajších tínedžeriek zdobili plagáty Michaela Praeda. Tretia séria obsadená iným hercom (mimochodom synom Seanna Conneryho) už ani zďaleka nepriviedla k obrazovkám toľko fanúšikov. Z uvedeného vyplýva, že čím ďalej ideme do hollywoodskej histórie, tým narážame na lepšie adaptácie príbehu anglického zbojníka.

Je pravdepodobné, že tá vôbec najlepšia vznikla presne pred sto rokmi ešte ako nemý film a nakrútil ju Allan Dwan v hlavnej úlohe s veľmi populárnym hercom Douglasom Fairbanksom. Ten dokonca napísal aj scenár, na ktorom nachádzame ešte aj dnes iba málo chýb. Snímka bola nakrútená v spoločnosti Douglas Fairbanks Pictures a distribuovaná prostredníctvom United Artists, kde bol Fairbanks jedným zo štyroch slávnych spoluvlastníkov. 143-minútový film má veľmi svižne nakrútenú expozíciu, keď spoznávame Earla z Huntingdonu Hood7 resize(neskoršieho Robina) súťažiaceho na turnaji na hrade kráľa Richarda prezývaného Levie srdce. Mladý muž víťazí a kráľ si ho navyše na večernej slávnosti obľúbi. Okrem toho sa zoznamuje s lady Marian a i tomu, kto o príbehu nikdy nič nepočul, je jasné, že pôjde o osudovú lásku.

Kráľ Richard spoločne s Huntingdonom odchádza na križiacku výpravu do svätej zeme a prenecháva vládu svojmu bratovi, princovi Johnovi. Z toho sa však vykľuje veľký tyran a vykorisťovateľ. Marian posiela správu svojmu milému a ten sa bude snažiť presvedčiť Richarda, aby sa čo najrýchlejšie vrátili do vlasti. Do cesty mu však budú hádzať polená Johnovi prisluhovači; Šerif z Nottinghamu a Sir Guy z Gisbournu. Ukazuje sa, že ide o veľmi cieľavedomých protivníkov. To však nebude brániť nášmu hrdinovi, aby začal predvádzať neskutočné atletické kúsky a razil si cestu za cieľom v svižne nakrútených súbojoch proti niekoľkonásobnej presile.Hood3 resize

Robin Hood sa prekvapivo príliš nevenuje zbojníckej skupine vznikajúcej počas Richardovej neprítomnosti v krajine v miestnom lese. V podstate ide asi o jedinú významnejšiu výčitku smerom k tvorcom. Pravdou však je, že až následné verzie nám ukázali formovanie Robinovej skupiny a až neskôr sa stali tieto scény štandardom. Zámerom tvorcov bolo skôr ukázať Robina ako bojovníka proti politickej moci, nie ako klasického zbojníka zo Sherwoodu. K najväčším kladom snímky patrí okrem rýchleho tempa a výborných akčných scén aj úžasná výprava. K majiteľom štúdia United Artist patril aj megaloman David W. Griffith, čo taktiež mohlo mať dopad na veľkoleposti tohto nesmrteľného diela, jeho rozpočet činil, vtedy úctyhodných, necelých milión dolárov.

Hood5 resizeRobin Hood, USA, 1922
Dĺžka: 143 minút
Réžia: Allan Dwan
Scenár: Allan Dwan
Kamera: Arthur Edeson
Hudba: Victor Schertzinger
Produkcia: Douglas Fairbanks
Hrajú: Douglas Fairbanks, Sam De Grasse, Wallace Beery, Enid Bennett, Willard Louis, Alan Hale, Ann Doran, Robert Florey, Charles Ray, Merrill McCormick, Ruth Hiatt, Wilson Benge, Charles Stevens, Bud Geary, Louise Emmons, Dale Fuller, Ted Billings, Roy Coulson, Paul Dic-key, William Lowery, Billie Bennett, Lloyd Talman, Frank Austin, Nino Cochise, Rita Gilman, Betty Lawson, Charles Lewis, Earl Luick, Virginia Moon, Eugene H. Roth, David Sharpe
Distribúcia: Film Europe
Premiéra v SR: 13. októbra 2022
Foto: Film Europe

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.