Bullet Train

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Train10 resizeMyslí si o sebe, že je ten najväčší smoliar na svete. Lienky vraj prinášajú šťastie a možno aj práve preto od nich „zdedil“ krycie meno pre svoju nadchádzajúcu akciu. Terapeut, s ktorým odhodlane svoj pesimizmus riešil - a kvôli ktorému aktuálne prednáša hlbokomyseľné repliky ako: „Len tí, ktorým bolo ublížené, ubližujú ďalej iným...“ - ani len netušil, že je nájomný vrah (Brad Pitt). Zmenený a odhodlaný riešiť všetky konflikty mierovou cestou, preto podľa pokynov spojky na telefóne Marie (Sandra Bullock) nastúpi do šinkansenu z Tokia do Kjóta, aby zastúpil svojho kolegu s tráviacimi ťažkosťami (radšej nechcite vedieť, kto ho hrá), prevzal kufrík s tajomným obsahom a vystúpil na najbližšej zastávke. Lenže...

Už na nástupišti doňho niekto neúmyselne vrazí, kvôli čomu stratí kľúčik od skrinky na batožinu, kde ho, samozrejme, mala čakať potrebná výbava na misiu. Train resizeNie žeby si s tým nedokázal vďaka dlhoročným skúsenostiam hravo poradiť, no odjazd vlaku zo stanice následne stíha len tak tak. Tým, kto na nástupišti do Lienky vrazil, bol Kimura (Andrew Koji) – otec malého chlapca, ktorého pred pár hodinami niekto zhodil zo strechy akejsi budovy a teraz bojuje v nemocnici o život. Prísny starý otec divákovi titulkom predstavený ako Starejší (Hiroyuki Sanada) Kimurovi vyčíta, že sa nestará o svoju rodinu dostatočne zodpovedne. A tak Kimura začne svoju zodpovednosť prejavovať v konkrétnom vagóne a trochu ho zmätie, keď podľa typu, ktorý dostal v sms, nenájde na konkrétnom odporúčanom sedadle muža s prezývkou Princ, ale mladé, nevinne vyzerajúce dievča (Joey King). A potom zrazu vyjdú najavo jej vlastné problémy s otcom... Niečo na spôsob, že vždy chcel mať syna, celý život si ju nevšíma a ona by teraz rada na seba trochu upozornila.

Syn (Logan Lerman) šéfa údajne najväčšieho zločineckého syndikátu na svete s prezývkou Biela smrť (Michael Shannon), spiaci len o pár vagónov ďalej, má šťastie v nešťastí. Pred chvíľou ho z pazúrov Train2 resizeúnoscov zachránili britskí bratia - dvojčatá, ktoré sa na seba však zo zjavných dôvodov vôbec nepodobajú, Citrón (Brian Tyree Henry) a Mandarínka (Aaron Taylor-Johnson) a pre radosť svojho zamestnávateľa na to nepotrebovali minúť ani bankovku z kufríka s výkupným. Lenže tak, ako si na spomínaný kufrík robí zálusk Lienka, tak by na Syna rád aplikoval svoju obľúbenú jedovú kúru tajomný Sršeň (Zazie Beetz). A medzičasom do vlaku jazdiaceho bežne tristokilometrovou rýchlosťou a zastavujúceho v každej stanici len na jednu jedinú minútu, nastúpi tiež Vlk (Bad Bunny) ako Benito A Martínez Ocasio - pomstychtivý El Mariachi, čo zamenil španielsku gitaru za rapové rýmovačky, Sršeň mu dávnejšie dosť hnusným spôsobom prekazil svadbu a z nejakého dôvodu si jeho identitu zamieňa s tou Lienkinou. A spomínal som, že sa vo vlaku Train11 resizetiež nachádza veľmi jedovatý had ukradnutý zo Zoo?

Bullet Train režiséra Davida Leitcha si zakladá na komickej absurdnosti vyhrotených konfliktov, výstrednosti predstavených charakterov a pohráva sa možnosťami ako prerozprávať svoj príbeh tak trochu v duchu Quentina Tarantina (málokto si nespomenie na oba diely Kill Bill z rokov 2003 a 2004), so štipkou brakového odľahčenia á la Robert Rodriguez (najmä Desperado z roku 1995), prípadne vizuálnou energiou a manieristickým prístupom Guya Ritchieho (Gentlemani - 2020). Scenár Zaka Olkewicza podľa rovnomennej románovej predlohy Kôtarôa Isaku, ale nedisponuje s tvorivou jemnosťou, ani provokatívnou údernosťou hodnou tarantinovských kvalít. Postavy s vlastnými motiváciami a osobitými podzápletkami sa v priebehu deja väčšinou prekvapivo „stretnú“ s motiváciami a podzápletkami spoluhráčov, či protihráčov a všetko to vygraduje do veľkého, väčšinu počiatočných Train3 resizenejasností vysvetľujúceho finále. Divák to však už dobre pozná a vlastne aj očakáva. Ani to nemusí vo výsledku dávať stopercentný zmysel. Nedáva... A, úprimne, divák pobavený viac než len pomerne nápaditou akciou, aj pár svižnými replikami na tom, aby to všetko zmysel dávalo, ani nemusí trvať.

Skôr než rafinované naratívne triky Quentina Tarantina plus mínus nejaké to láskyplné pohrávanie sa s popkultúrnymi odkazmi totiž Bullet Train pripomína jeho pozitívne prijímané „napodobeniny“ ako Zlé časy v El Royale režiséra Drewa Goddarda z roku 2018. Vymieňa však statické prostredie hotela za najrýchlejší vlak sveta... Vražedným nástrojom v akcií - choreograficky opäť nachádzajúcej inšpiráciu v sérií filmov o Johnovi Wickovi (2014 – 2019), na ktorú mal režisér dosť výrazný autorský vplyv – môže byť naozaj čokoľvek. Protagonista s nemeniacim sa neutrálnym, či udiveným výrazom, vyčerpávajúcimi, obratnými pohybmi vzdoruje jednej svojej „jóbovskej“ komplikácií v živote za druhou, na rozdiel od Train5 resizeJohna Wicka otvorenejšie aj náladou filmu priznáva svoju inšpiráciu groteskne krkolomnými pohybmi legendárneho Bustera Keatona, keď bol ešte napríklad Frigom na mašine (1926). Majster bojových umení Sonny Chiba sám v roku 1975 a réžií Junya Satoa zastavoval nezastaviteľný šinkansen vo filme tiež nazývanom Bullet Train, na čo si nejeden milovník dejín kinematografie určite spomenie v záverečnom dejstve. A prekvapivo dôležitú úlohu v odhadovaní pováh a pohnútok obzvlášť tej ozbrojenejšej časti cestujúcich má typológia postáv definovaná britským animovaným televíznym seriálom pre veľmi, ale naozaj veľmi malé detské publikum – Lokomotíva Tomáš (vysielaná od roku 1984 dodnes).

Kamera Jonathana Selu efektne zaznamená nápadnými kostýmami Sarah Evelyn odlíšené postavy, Train6 resizeich vtipne napäté rozhovory aj napríklad v tichom vozni, kde by sa cestujúci rozhodne spolu nemali zhovárať, nieto ešte sa spolu biť v klaustrofobicky obmedzenom priestore. Zaznamenáva špičkovo stvárnenú akciu v prostredí výrazne ovplyvnenom J-Popovou estetikou, aj použitie dokorácií navrhnutých Elizabeth Keenan, ktoré sú často proti protivníkovi použité spôsobom spravidla nekorešpondujúcim s ich pôvodným účelom. Hudba Dominica Lewisa ponúka správne exotické melódie do akcie aj nepohody, aj keď často ich v diváckej pamäti zábavne „prehlušia“ japonské verzie hitových piesní od Bee Gees alebo Bonnie Tyler. Bullet Train je veľmi príjemná, až groteskne efektná akčná jazda, ktorá má za cieľ diváka v prvom rade zabaviť. Nič viac a nič menej. Výstredne mieša krvavosť s infantilitou, logiku zámerne necháva z vlaku vystúpiť skôr, než postavy dosiahnu svoj vytúžený cieľ, ale to nielenže nevadí, dokonca práve to má možno výrazný podiel na výslednej hravosti.

Train12 resizeBullet Train, USA, 2022
Dĺžka: 127 minút
Réžia: David Leitch
Predloha: Kótaró Isaka (kniha)
Scenár: Zak Olkewicz
Kamera: Jonathan Sela
Hudba: Dominic Lewis
Zvuk: Frank A. Montaño
Scénografia: David Scheunemann, Elizabeth Keenan
Masky: Merc Arceneaux
Kostýmy: Sarah Evelyn
Produkcia: Antoine Fuqua, David Leitch, Kelly McCormick
Hrajú: Brad Pitt, Joey King, Andrew Koji, Aaron Taylor-Johnson, Brian Tyree Henry, Zazie Beetz, Masi Oka, Michael Shannon, Logan Lerman, Hirojuki Sanada, Karen Fukuhara, Bad Bunny, Sandra Bullock, Pasha D. Lychnikoff, Miraj Grbic, Ayne, Yoshua Sudarso, Nancy Daly, Tania Verafield, Jason Matthew Smith, Shoko Rice
Distribúcia: Itafilm
Premiéra v SR: 4. augusta 2022
Foto: Itafilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.