Všetko, všade, naraz (Everything Everywhere All at Once)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Naraz resizeRežisérske duo Dan Kwan a Daniel Scheinert, alebo ako sa sami radi označujú - “Danielovci”, sa prvý krát dostali do povedomia filmových labužníkov v roku 2014, s ich celovečerným debutom Swiss Army Man (2014). Tento kreatívny, absurdný a čiernym humorom preplnený film zaujal aj svojim nečakaným presahom. Swiss Army Man kvôli svojej špecifickosti (ale aj nechutnosti) nesadol každému, avšak nikto mu nemôže uprieť jeho svieži režíjný štýl, aký sme ešte nevideli. Danielovci predkladajú divákovi mimoriadne bizarné scény, za ktorými sa však koniec koncov skrýva hlbší presah a silné emócie. Ich filmy začnú ako absurdná zábava, až kým sa na ich konci neprichytíme nečakane dojatý. Výnimkou nie je ani ich prvý, krátkometrážny film Interesting Ball (2014), ktorý mimochodom nájdete voľne dostupný na YouTube.

Ich najnovší projekt, na ktorom pracovali niekoľko rokov, nesie názov Všetko, všade, naraz. Snímka je kombináciou akčného filmu, komédie, sci-fi, fantasy a Naraz2 resizedrámy. Danielovcom pomohlo s produkciou ďalšie režisérske duo - bratia Russovci, ktorí stoja za Marvelovskými mega hitmi ako Avengers: Nekonečná vojna a Endgame. Film vznikol pod záštitou produkčnej spoločnosti A24, ktorá je známa pre svoje unikátne a ambiciózne projekty. V hlavných rolách sa predstavili Michelle Yeoh, Ke Huy Quan, Stephanie Hsu, James Hong a Jamie Lee Curtis.

Čínska imigrantka a pracovníčka práčovne Evelyn Wang (Michelle Yeoh) vedie obyčajný a niekto by mohol povedať aj nudný život. Evelyn sa ocitla v bode, keď sa všetko okolo nej rozpadá. S jej manželom Waymondom (Ke Huy Quan) si rozumie čoraz menej, jej dcéra Joy (Stephanie Hsu) ju neznáša a okrem toho sa jej na krk hrnú účty, zatiaľ čo jej biznis smeruje do krachu. Nič ju nemôže pripraviť na najväčšie dobrodružstvo jej života, keď ju z neznámej dimenzie vyhľadá alternatívna verzia jej manžela Waymonda. Ten tvrdí, že sa paralelnými svetmi šíri zlovestná entita, ktorá ich chce všetky Naraz4 resizezničiť a Evelyn je jediná, kto ju dokáže zastaviť. Spolu sa vydávajú na cestu naprieč alternatívnymi realitami a Evelyninými životmi, aby túto záhadnú entitu raz a navždy zastavili.

Narozdiel od Swiss Army Man je najnovší projekt Danielovcov o niečo diváckejší. A to aj vďaka divácky atraktívnejšej kombinácii žánrov a uchopiteľnejšej zápletke, v ktorej sledujeme ako hlavná hrdinka zachranuje svet. Teda v tomto prípade svety. A celý vesmír. Avšak aj napriek tomu si Danielovci stále uchovali ich unikátny režijný štýl. Film je vyslovene prepchatý kreatívnymi, absurdnymi scénami a originálnymi príbehovými konceptmi. Nie všetko je, samozrejme, prelomové, z filmu sú cítiť inšpirácie Naraz8 resizeklasických žánrových diel, najmä Matrixom (1999). Avšak aj napriek tomu ide na poli podobných projektov o jeden z najoriginálnejších žánrových filmov za posledné roky. Navzdory všetkým bizardným, občas až sureálnym scénam, vynikajúcej akcii (akú ste ešte nevideli) a pre Danielovcov typicky špecifickému humoru, je ich najnovší film vo svojej podstate komornou, rodinnou drámou. Všetky tie okázalé obrazy, ktoré bavia vyše dvoch hodín smerujú k, pre niekoho, “jednoduchým” motívom, ako je kríza stredného veku, škrípajúce manželstvo, alebo zložitý vzťah s dcérou v tínedžerskom veku. Práve tie sú srdcom filmu. Všetko, všade, naraz taktiež rozvíja dramatický konflikt filozofického vnímania sveta. V tomto prípade to je kolízia existencializmu, ktorý predstavuje v príbehu postava Evelyn a nihilizmu, ktorý predstavuje antagonistka Jobu Tupaki. Osviežujúci a osobitý aspekt Naraz3 resizesnímky je prezentácia amerických aziatov ako hlavných postáv, čo v takýchto “veľkých” príbehov málokedy vidíme.

Život im dali vynikajúci herci na čele s Michelle Yeoh, pre ktorú ide pravdepodobne o životnú rolu. Niet scény, v ktorej by nebola, Yeoh jednoducho zosobňuje tento film. V úlohe manžela vidíme Ke Huy Quana, ktorý sa vrátil k herectvu po neuveriteľných takmer 40 rokoch. Quan bol v 80. rokoch detskou hviezdou, objavil sa v klasických žánrových filmoch ako Indiana Jones a Chrám skazy (1984), alebo The Goonies (1985). Aj napriek ich obrovskému úspechu sa jeho kariéra na dlhú dobu skončila a nasledujúce roky sa venoval tvorbe zákulisných videí. Vo svojich 50 rokoch sa to rozhodol s herectvom skúsiť znovu a lepší projekt si vybrať nemohol. Predvádza tu skutočne výborný herecký výkon a dúfam, že ho odteraz budeme vidieť vo filmoch častejšie. Najväčším hereckým prekvapením ale ostáva Stephanie Hsu, predstaviteľka Evelyninej dcéry Joy. Tá sa vo filme poriadne “vybláznila”, či už rôznymi Naraz5 resizehereckými prejavmi, alebo širokou škálou rozmanitých, extravagantných kostýmov.

Jediným negatívom filmu je jeho dĺžka. Prvý akt sa trošku vlečie a chvíľu trvá, kým sa film rozbehne. Druhým negatívom je, že je toho dobrého v snímke až priveľa. Čo je možno zvláštna kritika, ale počas takmer dva a pol hodinovej stopáže sme tak často bombardovanými rôznymi nápadmi a zábavnými, kreatívnymi scénami, až to môže byť pre niekoho po čase ubíjajúce. Avšak v oboch prípadoch ide o malé výtky, ktoré nespochybňujú fakt, že Všetko, všade, naraz je ďalším fantastickým filmom režisérov a scenáristov Danielovcov a jedným z najlepších a najoriginálnejších filmov roka 2022. Snímka sa do našich kín dostala pomerne nečakane, takže netreba váhať a užiť si túto bizarnú, akciou nabitú, vtipnú, filozofickú a emocionálnu medzidimenzionálnu rodinnú drámu na čo najväčšou plátne.

Naraz9 resizeVšetko, všade, naraz (Everything Everywhere All at Once), USA, 2022
Dĺžka: 139 minút
Réžia: Dan Kwan, Daniel Scheinert
Scenár: Dan Kwan, Daniel Scheinert
Kamera: Larkin Seiple
Hudba: Son Lux
Strih: Paul Rogers
Zvuk: Alexandra Fehrman
Scénografia: Jason Kisvarday, Kelsi Ephraim
Kostýmy: Shirley Kurata
Produkcia: Dan Kwan, Daniel Scheinert, Anthony Russo, Joe Russo, Mike Larocca, Jonathan Wang
Hrají: Michelle Yeoh, Ke Huy Quan, Stephanie Hsu, James Hong, Jamie Lee Curtis, Tallie Medel, Jenny Slate, Harry Shum Jr., Sunita Mani, Aaron Lazar, Andy Le, Randall Archer, Audrey Wasilewski, Li Jing, Anthony Molinari, Mičiko Nišiwaki, Daniel Scheinert, Elle Alexander, Randy Newman, D.Y. Sao
Distribúcia: Continental film
Premiéra v SR: 21. júla 2022
Foto: Continental film

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.