Afrika na Pionieri

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Afrika resizeJe evidentné, že Marek Slobodník strávil niekoľko rokov cestovaním po svete s partiou vytvorenou okolo českého režiséra Dana Přibáňa. Celý vývojový vzorec príbehu je odkazom na celovečerné filmy v podobe dobrodružných cestovateľských denníkov Dana Přibáňa a jeho Trabantov. Afrika na Pionieri začína hranou scénou v štýle retro reklamy na archaické stroje, v tomto prípade motocykle, čím nás  oboznámi s históriou a technickými parametrami Pionierov.

Nasleduje príprava strojov na ďaleký a divoký road-trip cez pol sveta. Výpravu do šíreho sveta vyprevádza a praje im šťastie na cestách dav priateľov, rodiny i okoloidúcich fanúšikov. A, samozrejme, všetko v sprievode pútavého Afrika2 resizevoiceovera. Na samotnej ceste výprava už tradične zažíva mnohé peripetie, ktoré so sebou takýto výlet úplne prirodzene a nepochybne prináša. Príbeh sa tak metaforicky „píše sám“ a vytvára viac ako solídny základ pre divácky úspešné road-movie. Samozrejme, jednotlivé sekvencie a zápletky bolo potrebné dramaturgicky upratať. A veruže, snímka je vyskladaná zo zaujímavých cestopisných fragmentov kontinuálne udržiavajúcich divákov pobavených a odhodlaných prežívať celý príbeh Slobodníkovej výpravy do posledného dychu. Jediné, čo pôsobí ako vystrihnuté z príbehov Pat a Mat, je nie príliš pedantné naštudovanie trasy, základných pravidiel v jednotlivých štátoch, či nevedomosť toho, kam smie alebo nie obyčajný motocykel. Napríklad do národného parku a safari, čo je, ak už ste v Afrike, celkom podstatná súčasť avantúry. Afrika3 resizeAvšak, už ako protagonisti vo filme načrtli, nie všetko v Afrike je skutočne tak, ako si predstavovali. Alebo ako je zakreslené na mape.

Niekoľko hraných sekvencií, najmä z expozičnej časti Afriky na Pionieri, mi detailne pripomenulo epický úvod filmu slovenskej dobrodružnej výpravy Lady svetom z minulého roka. Tieto hrané epizódky tvorcovia za žiadnych okolností nekoncipovali ako pokus o seriózne herectvo. Skôr ako akýsi roztomilý pokus rozohrať a vytvoriť hranú akciu. Alebo nebrať celú výrobu filmu smrteľne vážne a trochu sa aj pri nakrúcaní zabaviť. Tak prečo nie vytvorením niekoľko sekundových komických medailónikov Afrika4 resizejednotlivých členov výpravy. Ostatné hrané pokusy v snímke by som ponechala v rovine amatérskeho divadla. Avšak, ani len náhodou nepokazili celkový dojem z filmu a ani za mak neznížili jeho úroveň.

Epické zábery na diametrálne odlišnú, ale magickú krajinu s množstvom púštnych oblastí, subtropických saván, bujných vodopádov i vysokých hôr sa kontrapunkticky striedajú s biedou a pachom mrciny z chudobných afrických miest. Každý kto kedy nakrútili akýkoľvek materiál z tejto krajiny sa zameriava na obrovský globálny problém krásy krajiny v gigantickom kontraste s jej chudobou. Slobodníkovi sa tak Afrika5 resizepodarilo vytvoriť nielen dokonalý obraz najchudobnejšieho kontinentu na svete, ale aj apelovať na vážnejšie problémy spojené s Afrikou. Chudoba. Drogy. Bezdomovstvo. Mor. Byrokracia. Zbrane. Utečenectvo. Na to, že ide o ani nie dvojhodinový film sa mu podarila majstrovská reflexia mnohých problémov spojených s kontextom dnešnej doby.

Práve byrokracia je zdrojom najväčšieho posmechu a komických situácii vo filme. Keďže výprava prešla niekoľko kilometrov po hranicu Egypta asi bez problémov, z tejto časti snímky vytvorili len obrovskú elipsu Slovensko – Egypt. V tejto krajine však Afrika6 resizeprichádza na rad prvý problém. Výprava narazí na postrach všetkých ľudí, byrokraciu. Po dvoch dňoch čakania na pečiatky sa už chalani ani len neunúvajú prezliekať z pyžama do gala a vskutku pedantne skúšajú egyptskú trpezlivosť a nervy. Napokon sa dobrodruhovia predsa len dostávajú na cesty. Napriek polročnej príprave, buď nemá výprava jasno v tom, kde sa s motocyklami môžu pohybovať, alebo je byrokracia naozaj veľkým problémom. A možno si len úradníci chceli čo-to privyrobiť. Ktovie!

Afrika7 resizeFormou a naratívnou štruktúrou šli tvorcovia nepochybne na istotu. Ako šablóna im dokonale poslúžila dlhoročná skúsenosť z Trabantov putujúcich okolo sveta. Dalo by sa písať o tom, že sú si navlas podobné. Pionieri sú síce o niečo menej autentickým dokumentom ako Lada svetom, ale čo je pozitívne, oveľa menej hraným dokumentárnym filmom než Trabanti.

Afrika8 resizeAfrika na Pionieri, SR, 2019
Dĺžka: 104 minút
Scenár a réžia: Marek Slobodník
Kamera: Martin Kochaník
Strih: Martin Kochaník
Účinkujú: Marek Duranský, Martin Kochaník, Milan Hurár, Ondrej Hurár, Marek Slobodník a ďalší
Distribúcia_ Magic Box Slovakia
Premiéra v SR: 5. septembra 2019
Foto: Magic Box Slovakia

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.