Rýchlo a zbesilo: Hobbs & Shaw (Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Rychlo resizeSéria Rýchlo a zbesilo generuje štúdiu Universal Pictures obrovské zisky, čo je jasný signál, že jeho tvorcovia nemajú ani najmenší dôvod rezignovať na ďalšie a ďalšie rozširovanie tohto populárneho univerza. Toho dôkazom je i vôbec prvý, a zrejme nie posledný, spin-off s názvom Rýchlo a zbesilo: Hobbs & Shaw.

Kým Luke Hobbs (Dwayne Johnson) sa prvýkrát objavil v piatom dieli, kde ako agent diplomatickej bezpečnostnej služby zatápal hlavným hrdinom, Deckard Shaw (Jason Statham) v potitulkovej scéne šiestej časti naznačil, že na Rychlo3 resizenich nebude brať už vôbec žiadny ohľad. No doba sa mení a obaja prešli po čase na opačnú stranu barikády, čo je však ťah, ktorý môže prekvapiť asi len málokoho. Nie pri tak veľkej popularite týchto charakterov, ktorá im v konečnom dôsledku vyslúžila aj samostatnú tímovku. Že to tak či tak nedáva poriadny zmysel? Asi nie, ale toto nakoniec platí i pre samotnú značku, ktorá chytila netradične dych až na piaty pokus, keď sa definitívne pretransformovala v odľahčenú letnú zábavu pre masy.

Ani prvý spin-off na tom veľa nemení, no i napriek tomu je jeho vyznenie je trochu odlišné. Séria pôvodne začínala primárnym dôrazom na rýchle autá, no s pribúdajúcimi dielmi sa od nich začala mierne odkláňať a mimo heist žánru si vyskúšala i ľahké špionážne prvky. V centre diania však bola zakaždým rodina a Rychlo4 resizechvíľami až telenoveloidné vzťahy medzi jednotlivými členmi. Tá síce zohráva dôležitú rolu aj tentokrát, no inak platí, že nový prírastok je ešte o niečo šialenejší a v zásade ho ideálne vystihuje slovné spojenie bondovka na steroidoch. Vážnosti ubudlo a tvorcovia po predošlých a relatívne nesmelých pokusoch definitívne preklopili svoje dielo do špionážneho žánru, evokujúce tie najbláznivejšie eskapády najslávnejšieho filmového agenta. I naďalej pritom platí, že nemajú problém namiešať jednotlivé ingrediencie zábavným spôsobom, takže niečo podobné nie je vôbec na škodu.

Rychlo2 resizeO čo teda ide konkrétne? Ako to už býva zvykom, v stávke nie je nič menšie ako osud celého sveta. Nechýba cestovanie po atraktívnych lokalitách, supertajná organizácia kontrolujúca i svetová média, smrtiaci vírus schopný zničiť ľudstvo behom krátkej doby a dokonca ani ultimátny protivník v podobe kyberneticky vylepšeného supervojaka so samo riadiacou sa motorkou. Tejto hrozbe sa musí, ako inak, postaviť duo nesúrodých a názorovo nekompatibilných hrdinov, pretože iba oni zvládnu to, čo iní nie. K špionážnym základom sa tak pridáva aj žáner buddy komédie a každý, kto videl aspoň jeden podobne ladený film, bude mať okamžite jasno, akými cestičkami sa bude uberať ich vzájomná spolupráca – od nepredstieraného odporu až po priateľské Rychlo8 resizepodpichovanie a pochopenie, že v jednote je sila.

K extrémnej predvídateľnosti vývoja ich vzťahu sa však pridáva aj extrémna predvídateľnosť samotnej zápletky, čo už je predsa len trochu na škodu. No na druhej strane, od začiatku je citeľné, že tvorcovia sa ani len nesnažia predstierať vyššie ambície a istú detinskosť ospravedlňuje občasný výsmech z tradičných klišé, alebo až raketová kadencia vtipov v dialógových pasážach, kde si pre seba dokáže logicky uzurpovať najväčšiu pozornosť ústredné duo. Ich vzájomná dynamika možno miestami trpí istou „macho“ vynútenosťou, no obecne im to spolu funguje. Menej tímových hráčov nie je Rychlo5 resizeskrátka vôbec na škodu, pretože na rozdiel od hlavnej série nahrádza kvantitu povestná kvalita. Nezlyhávajúceho Dwayna Johnsona a Jasona Stathama v zásade dopĺňa vo väčšej roli iba Vanessa Kirby ako sestra Stathamovej postavy, no sekunduje im viac než zdatne. A to aj v akcii, ktorá je, povedzme si úprimne, alfou a omegou viac než dvojhodinovej snímky.

V kolónke réžia zaujme meno Davida Leitcha, ktorý je ako bývalý kaskadér považovaný za jedného z najtalentovanejších akčných tvorcov. Svoje schopnosti už dokázal naplno predviesť ako v Johnovi Wickovi, schodiskovej scéne Atomic Blonde, alebo i v druhom Deadpoolovi. Realisticky poňatá akcia typu Johna Wicka však tentoraz ustupuje klasickým prestreleným Rychlo7 resizeCGI sekvenciám, a to dokonca aj kvalitatívne, čo je menšie prekvapenie. Stále však ide o vysoký štandard a nahor ju tiahne patričná rôznorodosť, respektíve i nápaditosť, kompenzujúca už spomínané predvídateľné dianie. A je jej naozaj mnoho. Možno až príliš mnoho, pričom finále predsa len trochu zaostáva za zvyškom, nehovoriac o tradične neexistujúcich fyzikálnych zákonoch. Divákom, ktorí nepristúpia na pravidlá hry, tu skrátka ruže nepokvitnú. Tých ostatných však čaká kráľovská porcia presne mierených úderov, výbuchov, Rychlo6 resizeefektných šmykov na cestách a veľa ďalšieho.

Škoda len, že tvorcovia sa neodviazali z reťaze ešte o niečo viac, prípadne mohli ešte viac ubrať aj z povinných a stále nie stopercentne funkčných replík na tému rodiny. K dosiahnutiu ďalšej méty však už nechýbalo veľa a Rýchlo a zbesilo: Hobbs & Shaw je i v tejto podobe sympatickým a sebauvedomelým konštruktom, zdatne evokujúcim béčkové klasiky akčného žánru v tej najlepšej možnej podobe. Názov Rýchlo a zbesilo nebol asi nikdy trefnejší a pokiaľ niekto čakal viac, zjavne vošiel do nesprávnej kinosály.

Rychlo9 resizeRýchlo a zbesilo: Hobbs & Shaw (Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw), USA, 2019
Dĺžka: 134 minút
Réžia: David Leitch
Scenár: Chris Morgan, Drew Pearce
Kamera: Jonathan Sela
Hudba: Tyler Bates
Hrajú: Dwayne Johnson, Jason Statham, Idris Elba, Vanessa Kirby, Helen Mirren, Eiza Gonzáles, Eddie Marsan, Eliana Sua, Cliff Curtis, Lori Pelenise Tuisano, John Tui, Joshua Mauga a ďalší
Distribúcia: CinemArt SK
Premiéra v SR: 1. augusta 2019
Foto: CinemArt SK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.