Spider-Man: Návrat domov (Spider-Man: Homecoming)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

spiderman1Spider-Man hlásil vlani v snímke Captain America: Občianska vojna vydarený čiastkový návrat k rodnému Marvelu, no ten plnohodnotný sa mal dostaviť až o rok neskôr v jeho samostatnom filme. Dokázal Spider-Man: Návrat domov obstáť zoči-voči nie práve nízkym očakávaniam?

Aj keď si asi málokto naplno neuvedomuje, Spider-Man z roku 2002 od Sama Raimiho bol prvým globálnym superhrdinským hitom a akoby predznamenal neskorší prudký nárast popularity komiksových spiderman9adaptácií. Raimiho trilógiou sa však skončila jedna kapitola a novú reinkarnáciu tejto postavy dostal na starosť Marc Webb. Lenže ani tá nemala dlhé trvanie a plánovaná trojka bola nakoniec zrušená. Miesto nej sa radšej Sony Pictures rozhodli uzavrieť dohodu s Walt Disney Studios, ktorá im umožnila zapracovať ich hrdinu do už vystavaného marvelovského univerza. So spomínaným návratom je to teda v skutočnosti o niečo komplikovanejšie, no v zásade platí, že o všetkom hlavnom tentokrát rozhodoval práve Marvel a výsledku to iba prospelo.

Spider-Man: Návrat domov sa výrazne odlišuje od predošlých adaptácií už len tým, že nejde o klasický príbeh zrodu. Ak vás napríklad zaujíma, za akých okolností sa stal z Petra spiderman2Parkera maskovaný hrdina v pavúčom kostýme, čo presne sa stalo jeho rodičom a prečo ho vychováva jeho teta úplne sama, máte skrátka smolu. Lenže potrebuje to divák vôbec vedieť? Spider-man patrí k najpopulárnejším komiksovým postávam celej histórie aj vzhľadom k relatívne nedávnym filmovým verziám by veľmi nedávalo zmysel ísť tretíkrát od nuly. Najpodstatnejšia zmena sa týka veku hlavnej postavy, ktorého už Captain America: Občianska vojna predstavil ako klasického teenagera. Po tom, čo Tony Stark odhalí jeho tajnú identitu a zapojí ho do názorového stretu medzi ním a Captainom, Petrovi sa prevráti život naruby. No úplne inak, akoby chcel. Škola ho odrazu prestáva napĺňať a miesto toho sa snaží silou mocou dokázať svojmu mentorovi, že má naviac ako ukazovať starším paniam cestu. Ibaže poriadna šanca neprichádza a neprichádza...

Hoci zo zapojenia Spider-Mana do Marvel Cinematic Universe vyplývaju viaceré nesporné pozitíva, prináša to so sebou i jedno nezanedbateľné negatívum. Tým je to, že vlastne ide o ďalší diel seriáluspiderman5, kde bez znalostí predošlých snímok štúdia nemáte zďaleka šancu pochopiť všetky súvislosti, či narážky. Najväčšia výhoda tohto prístupu naopak spočíva v tom, že umožňuje tvorcom nezdržovať sa zbytočne dlho expozíciou a miesto toho dupnúť na plyn hneď od úvodu. Aspoň teoreticky, no praxi to nie je až tak jednoznačné. Návrat domov síce od úvodu šliape po všetkých stránkach ako dobre namazané švajčiarske hodinky, ale tempo nie je nijak zvlášť vysoké a pri spätnom pohľade je celková minutáž až neúmerne nafúknutá.

Možno to vyznieva až príliš kriticky, pretože režisér a scenáristi inak odvádzajú veľmi dobrú prácu. Spider-Man: Návrat domov na to zase ide trochu inak a hlavnou inšpiráciou mu bolispiderman7 kultové snímky režiséra Johna Hughesa. O marvelovkách sa všeobecne traduje, že občas tlačia až zbytočne nasilu do popredia humor, no tentokrát ide o priznanú a inteligentnú variáciu na stredoškolské teenagerské komédie so všetkým, čo k tomu patrí. Ak niečo funguje na jednotku s hviezdičkou, tak je to práve humor, ktorého hlavným zdrojom nie je len samotný Peter Parker (presne obsadený Tom Holland). Hláškami nijak nezaostáva ani jeho najlepší kamarát a nerd Ned (Jacob Batalon), presne mierenou poznámkou dokáže diváka uzemniť aj jeho spolužiačka Michelle (disneyovská hviezdička Zendaya). O pravidelný prísun zábavy sa starajú aj aj dve posily zo série Iron Man, Happy Hogan (Jon Favreau) a hlavne Tony Stark (najväčšia marvelovská hviezda Robert Downey Jr.), ktorému inak mentorská rola mimoriadne sedí.

Výrazným plusom scenára je však i to, ako pristupuje k svojim postávam. Charakteristika tých vedľajších sa dá síce poväčšine zhrnúť do jednej vety, ale o to výraznejšia scenáristická starostlivosť spiderman9bola venovaná kľúčovým hráčom na ihrisku. Peter Parker je po novom takpovediac obyčajný chlapec odvedľa, ktorý sa zúfalo snaží dokázať, že má na to, aby mohol zachraňovať svet po boku tých najlepších. Lenže v skutočnosti na to nemá ani vekom, ani kvôli chýbajúcim životným skúsenostiam a jeho pokusy o hrdinstvo často končia trochu inak ako by si prial. Jeho motivácia vymaniť sa z fádneho kolobehu stredoškolského života pritom dáva zmysel, nakoľko jeho popularita medzi spolužiakmi nie je nijak zvlášť závratná. Jeho charakter si tak v prvom rade musí prejsť osobným vývojom sa a uvedomiť si, že je niekto aj bez obleku.

Nečakane výborne je to však jeho nemesis - Adrian Toomes alias Vulture. Jeho zloduch ani zďaleka nie je šablónovitou bábkou snažiacou sa ovládnuť svet a ani sa nesnaží ísť za každúspiderman3 cenu ísť cez mŕtvoly. Jeho pohnútky k zločineckej činnosti sú ďaleko prostejšie a jediné o čo sa snaží, je zaopatriť svojich najbližších. Viacerými scénami pritom dokazuje, že mu nie sú cudzie ani morálne zásady a jeho predstaviteľ Micheal Keaton mu dokázal prepožičať aj patričnú charizmu. Jeho vzájomné scény s Petrom Parkerom patria bezosporu k tomu najlepšiemu, čo len podtrhuje vynikajúca sekvencia v aute.

spiderman4Nový Spider-Man možno nie je dokonalý, no rozhodne sa vydaril. Šestica scenáristov, medzi ktorými nájdete aj režiséra Johna Wattsa, svoju úlohu zvládla a naservírovala divácky atraktívny a vtipný superhrdinský film, ktorému však jemne škodí až prílišná nádväznosť na Marvel Cinematic Universe. I samotná akcia by si nabudúce zaslúžila vyšperkovať ešte o niečo viac, no i tak ide o príjemnú a sviežu záležitosť, ktorá si ďalšie diely jednoznačne zaslúži.

spiderman8Spider-Man: Návrat domov (Spider-Man: Homecoming), USA, 2017
Dĺžka: 133 minút.
Scenár: Jonathan Goldstein, John Francis Daley, Jon Watts, Christopher Ford, Chris McKenna, Erik Sommers
Réžia: Jon Watts
Kamera: Salvatore Totino
Strih: Debbie Berman, Dan Lebental
Hudba: Michael Giacchino
Účinkujú: Tom Holland, Michael Keaton, Robert Downey Jr., Marisa Tomei, Jon Favreau, Gwyneth Paltrow, Zendaya, Donald Glover, Jacob Batalon, Laura Harrier, Jennifer Connelly, Stan Lee, Chris Evans a ďalší
Distribúcia: Itafilm
Premiéra v SR: 6. júla 2017
Foto: Itafilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.