Cenu Európskej filmovej akadémie získal film Trojuholník smútku

Ostlund2 resizeNajlepším filmom za vlaňajší rok sa podľa Európskej filmovej akadémie stala snímka Trojuholník smútku švédskeho režiséra Rubena Östlunda. Európski akademici mu dali aj cenu pre najlepšieho režiséra. Film vyhral tiež v kategórii za najlepší scenár a mužský herecký výkon. Výsledky oznámili počas slávnostného večera v islandském Reykjavíku.

Najlepšími herami sa stali Chorvát Zlatko Burić za úlohu ruského zbohatlíka vo filme Trojuholník smútku a Vicky Kriepsová z Luxemburska za úlohu vo filme Korzet, v ktorom stvárnila Alžbetu Bavorskú, známu pod menom Sisi. Najlepšou komédie je podľa akadémie španielska snímka Dobrý šéf, ktorú nakrútil Fernando León de Aranoa. Cenu za najlepší animovaný film si z Reykjavíku odnáša francúzsky režisér Alain Ughetto za snímku Interdit aux chiens et aux Italiens (Psom a Talianom vstup zakázaný). Cenu za krátky film získal francúzsko-slovinský animovaný dokument Babičkin sexuálny život.

Cenu FIPRESCI za objav roka má film Telíčko o mladej Agáte, ktorá v roku 1900 príde pri pôrode o dieťa a čo potom nasleduje. V tejto kategórii neuspela snímka 107 matiek režiséra Petra Kerekesa, ktorý bol nakrútený v česko-slovensko-ukrajinskej koprodukcii a hovorí o osudoch obyvateliek ženskej väznice v ukrajinskej Odese. Vlani sa víťazom cien európskej akadémie stal film Quo vadis, Aida? bosnianskej režisérky Jasmily Žbaničovej o masakre v Srebrenici v roku 1995.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.