Večer európskeho filmu uvedie film Agnieszky Holland

PanJoneslogo resizeKino Lumière sa tento rok po štvrtýkrát zapojí do medzinárodného projektu European Cinema Night, ktorého cieľom je osláviť mimoriadne európske filmy. V kine Klap na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU v Bratislave uvedie film Pán Jones (2019) poľskej režisérky svetového mena Agnieszky Holland, ktorý hovorí o hladomore v 30. rokoch minulého storočia na Ukrajine. Projekcia sa uskutoční v piatok 9. decembra o 18.30 hod. a bude spojená s diskusiou v spolupráci s Ústavom pamäti národa. Lektorsky film uvedie filmová teoretička Katarína Mišíková. Vstup na podujatie je voľný.

Hlavným hrdinom filmu Pán Jones je britský investigatívny novinár Gareth Jones, ktorého pri pohľade na zúrivú industrializáciu Sovietskeho zväzu zaujíma otázka, čím všetkým to Stalin dokáže zaplatiť. Dostáva odpoveď, že na juhu sú samé obilninové polia a obilie je Stalinovo zlato. Mladý novinár pôvodne prichádza do Moskvy, aby urobil rozhovor so Stalinom, no dozvedá sa, že pravda o Stalinovom režime je surovo potlačená sovietskymi cenzormi. Napriek Jones2 resizetomu, že štátne orgány Jonesa strážia, podarí sa mu dostať na Ukrajinu, kde sa stáva očitým svedkom hladomoru a o tejto skutočnosti sa snaží presvedčiť Britániu a celý svet.

„Chceli sme sugestívne, ale zároveň jednoducho a priamočiaro opísať celý mechanizmus Jonesovho vstupu do kruhov pekla, konfrontujúci brutálnu realitu s jeho idealizmom, mladosťou a odvahou. Žiadna novinárska a informačná samozrejmosť, žiadne sentimentálne vydieranie a explicitný happyend. Nikto nechcel počúvať pravdu o Stalinových zverstvách, ktorú Jones odhalil. Nebolo to ani v záujme britskej politiky, ani v záujme mocných tohto sveta. Politicky a morálne skorumpovaný Západ tajil pravdu o sovietskej realite, o umelo vyvolanom hladomore v dôsledku Stalinovej politiky, aj o holokauste,“ hovorí o filme režisérka Agnieszka Holland.

Hollandovej film vychádza z reálnych udalostí. Stalinova politika na území nepriehľadnej úrodnej černozeme Ukrajiny vyvolala jeden z najväčších hladomorov v dejinách ľudstva. Podľa odhadov hladomor na Ukrajine v rokoch 1932 až 1933 pripravil o život 7 až 10 miliónov ľudí. Film pripomína túto hroznú skutočnosť, ktorá je dodnes mnohými zamlčiavaná alebo zľahčovaná. Zároveň hovorí o novinárskej zodpovednosti, odvahe a cti. O odvahe vidieť a pomenovať veci takými, aké sú navzdory mocným tohto sveta i vlastnému pokušeniu. Téma filmu je vysoko aktuálna a svojou snahou odhaliť historickú pravdu je pozoruhodným príspevkom k téme rusko-ukrajinských vzťahov. Podľa Agnieszky Holland „závery, ktoré možno vyvodiť z tohto jednoduchého príbehu, ukazujúceho veľmi citlivým spôsobom nevypovedanú realitu oných rokov, sú neuveriteľne aktuálne práve dnes, keď sa Ukrajina nachádza vo vojne vyprovokovanej Stalinovými dedičmi, keď Európe hrozia tisíce vnútorných a vonkajších hrozieb a nie je schopná postaviť sa pravde a zjednotiť sa na ochranu svojich hodnôt.“

Kino Lumière uvádza film Pán Jones v pôvodnom znení s anglickými a českými titulkami v spolupráci s Filmovou a televíznou fakultou VŠMU v jej kine Klap Jones3 resizena Svoradovej 2 v Bratislave ako súčasť podujatia European Cinema Night. Cieľom projektu je poukázať na rozmanitosť európskej filmovej kultúry a upriamiť pozornosť na výnimočné filmy, ktoré získali podporu MEDIA z programu Kreatívna Európa v posledných dvoch rokoch. European Cinema Night organizuje medzinárodná sieť kín Europa Cinemas s Kreatívnou Európou, ktorej podprogram MEDIA primárne podporuje distribúciu európskych filmov mimo krajiny svojho vzniku.

Bratislavské Kino Lumière sa do projektu European Cinema Night tento rok zapojilo po štvrtýkrát, a to aj napriek aktuálne prebiehajúcej rekonštrukcii jeho priestorov. V prvom roku projektu uviedlo v exkluzívnej predpremiére snímku Striedavá starostlivosť (2017) francúzskeho režiséra Xaviera Legranda, v roku 2019 sa premietal dokumentárny film Forman vs. Forman (2019) českej režisérskej dvojice Helena Třeštíková a Jakub Hejna a vlani sa vzhľadom na pandémiu ochorenia covid-19 podujatie konalo online na platforme Kino doma, večer bol venovaný francúzskemu režisérovi Françoisovi Ozonovi a jeho filmu Leto 85 (2020).

Film Pán Jones režisérky Agnieszky Holland mal svetovú premiéru v hlavnej súťaži na Medzinárodnom filmovom festivale v Berlíne v roku 2019 a zahrali si v ňom James Norton, Peter Sarsgaard a Vanessa Kirby. Na 44. filmovom festivale v Gdynii v roku 2019 získal hlavnú cenu Zlatého leva. „Pri nakrúcaní tohto filmu sme vedeli, že rozprávame dôležitý nadčasový príbeh,“ hovorí Agnieszka Holland. „Ale až po realizácii som si uvedomila aktuálnosť tohto príbehu, ktorý hovorí aj o falošných správach, alternatívnej realite, skorumpovanosti médií, zbabelosti vlád a ľahostajnosti ľudí.“

Uvedenie snímky Pán Jones bude spojené s diskusiou nazvanou Stalinov Sovietsky zväz – ilúzie verzus realita v spolupráci s Ústavom pamäti národa, ktorej sa zúčastnia historik a právnik Ondrej Podolec a historik Peter Jašek. Témou diskusie bude reálny život v stalinskom Sovietskom zväze v 30. rokoch, fungovanie sovietskej propagandy na Západe, zločiny stalinského režimu i otázka, nakoľko je film reálnym odrazom danej doby a koľko je v ňom umeleckej fikcie.

Podujatie European Cinema Night sa koná v dňoch od 5. do 9. decembra 2022 v 75 kinách v členských štátoch Európskej únie. Na Slovensku sa okrem Kina Lumière projektu zúčastní aj košické kino Úsmev s filmom Hranice lásky (2022) Tomasza Winského a Artkino Metro v Trenčíne s filmom Trojuholník smútku (2022) Rubena Östlunda.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.