Bratia Lutherovci nakrúcajú drámu

bratia Lutherovci foto archív resizeLegendárne miesto urputných partizánskych bojov Jankov vŕšok v katastri obce Uhrovec (rodisko Ľ. Štúra i A. Dubčeka) sa na šesť najbližších dní premení na filmársky pľac.Už pozajtra tu padne prvá klapka nového celovečerného filmu v réžii Miloslava Luthera Krok do tmy. Scenár napísali Miloslav Luther a Marián Puobiš, ktorých viaže spolupráca na viacerých úspešných projektoch (Chodník cez Dunaj, Anjel milosrdenstva, Útek do Budína...) Krok do tmy vznikol na motívy novely slovenského spisovateľa Alfonza Bednára Rozostavaný dom.

V ľúbostnej dráme z povojnového obdobia temných 50. rokov hrá celá plejáda slovenských a českých hereckých hviezd. V hlavnej úlohe lekára a bývalého partizánskeho veliteľa Martina Dubovského sa predstaví Marko Igonda, v úlohe jeho manželky Evy Monika Haasová a milenku Soňu stvárňuje česká herečka Kristýna Lišková-Boková (Polski film, Občiansky preukaz, Medvídek, Obsluhoval jsem anglického krále...). Do ďalších postáv režisér obsadil Petra Nádašdiho, Miroslava Donutila, Attilu Mokoša, Mariána Geišberga, Adyho Hajdu, Alfréda Swana, Luciu Jaškovú...Za kamerou bude stáť oscarový kameraman Igor Luther, žijúci v Nemecku, ktorý so svojim mladším bratom nakrúca už druhý hraný film.

 

Krok do tmy je  drámou o mileneckom vzťahu ženatého lekára a politickej agitátorky a utajovanej vášni, ktorá zasiahne  aj životy ich blízkych. Románový príbeh rozpráva o vzdore a slabosti pri hľadaní seba a svojho miesta v „nových časoch“. Aj keď je pohľadom do svedomia ľudí poznačených hrôzami vojny a zvrátenosťami päťdesiatych rokov, svojím posolstvom o vine a zodpovednosti smeruje do súčasnosti. „ Ako pri každom dobovom filme, ktorý som nakrútil, budem aj teraz prostredníctvom minulosti hovoriť o súčasnosti, o vypätých ľudských vzťahoch a mravnosti, “vyjadril sa k svojmu novému filmu Miloslav Luther.   

 

V portfóliu producenta Patrika Pašša ako majoritného producenta ide o prvý hraný historický film. V drsnej prírode Strážovských vrchov a na autentickom mieste histórie sa novembrové scény roku 1944 budú s posunom 78 rokov nakrúcať šesť filmovacích dní. Ďalších 32, ktoré sa týkajú päťdesiatych rokov si filmári ponechali na jar a leto budúceho roku. Plánovaná premiéra filmu bude o dva roky.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.