Mystifikácia na tému diktátorských režimov

Dictator Golf

Excentrik, mystifikátor, parodista, dokonca – blázon, šialenec... a veľa ďalších prívlastkov nájdete na webstránkach o štyridsaťročnom anglickom hercovi Sachovi Baronovi Cohenovi (nar. 13.10.1971), ktorý je aj spoluscenáristom filmu Diktátor.

V jeho filmografii na webstránke IMDb je od roku 1995 uvedených 37 hereckých, 13 scenáristických a 8 producentských filmov, 6 soundtrackov, objavil sa v 43 mediálnych audio výstupoch.

Pripomeňme si tohtoročné udeľovanie 84. Oscarov 26. februára tohto roka. Na červenom koberci sa objavil aj Sacha Baron Cohen. Bol na udeľovanie Oscarov pozvaný, hral vo filme Hugo a jeho veľký objav, ktorý úspešne bodoval, získal 5 Oscarov ako aj francúzsky film Artista. Využil oscarovú ceremóniu na propagáciu svojho nového film Diktátor (2012). Čo šokovalo, bol jeho kostým - bývalého irackého prezidenta Saddáma Husajna. V rukách mal urnu s popolom zosnulého prezidenta KĽDR Kim Čong-ila, ktorý ako veľký filmový fanúšik túžil zúčastniť na udeľovaní Oscarov. Sacha vysypal na koberec jeho popol. Aby splnil aspoň po smrti jeho veľký celoživotný sen. Fotografia Kim Čong-ila in memoriam je aj v úvode filmu Diktátor. Po boku Sachu boli ochranárky. Jednou z nich bola slovenská modelka Soňa Skoncová. Ako ochranka sú vo filme Diktátor mlčiace a neusmievajúce sa ženy v zelených uniformách. Objavujú sa po jeho boku aj na premiérových projekciách filmu Diktátor.

Dictator TennisZavítal aj na práve prebiehajúci 65.MFF v Cannes, kde opäť šokoval. Miesto limuzíny prišiel na ťave.

Pripomeňme, že Sachu preslávili postavy - britského rappera z predmestia v šesťdielnom tv seriáli Da Ali G Show (2003-2004), „kazašského reportéra“ Borata (2006) a rakúskeho módneho homosexuála – fashionistu a návrhára Brüna (2009).

Hodnotenie filmu Diktátor je kladné. Na www.csfd.cz – 87% (56 hodnotení), Rottentomatoe.com - kritici 68% (93 recenzií), diváci 80% (24 868 užívateľov). Na webe IMDb: ešte nie sú zverejnené výsledky.

Náklady na výrobu filmu boli 65 miliónov dolárov, čo sú priemerné náklady na výrobu filmu v Hollywoode .

Vo filmografii Sachu Barona Cohena sú v roku 2012 uvedené tri filmy: Madagaskar 3, ktorý sa dostane do slovenských kín 14.júna, Diktátor, v produkcii je film Bedári režiséra Toma Hoopera, v ktorom stvárňuje postavu pána Thénardiera.

Na všetky Sachove filmy sú veľmi protichodné názory. Má obdivovateľov, ale aj odporcov. Veľa divákom s jeho vtipy a sekvencie „pod pás“ zdajú neprijateľné, ako aj slovné vulgarizmy, občas aj nahota a obrazovo preexponované erotické scény. Vo filme je niekoľko scén, ktoré síce bavia, ale pôsobia až nevkusne (pôrod – ruky vo vagína, pitie vlastného moču pri prejave v OSN, dojenie ženských prs, onania, lízanie chlpov pod pazuchou jeho priateľky Zoey, nosenie odrezanej hlavy), šokantne pôsobí aj exhibionistická scéna, keď sa objaví v obraze s odhaleným penisom. Svojich odporcov likviduje gestom, ktoré znamenajú ich popravy, stačí na to lusknutie prstami.

Dictator TrophyHlavným hrdinom príbehu je generál Aladeen z fiktívnej arabskej krajiny Wadyia, ktorý zavíta do Ameriky. Vo filme sú narážky na súčasnú americkú politiku, aj na prezidenta Obamu. Kritika politiky je veľmi otvorená, nedovolia si ju v tejto podobe tvorcovia súčasných amerických filmov. Príbeh spestruje fakt, že diktátor má dvojníka, čo je v diktátorských režimoch realita.

Sacha Baron Cohen je divákmi milovaný, jeho filmy sú komerčné hity, ale sú aj diváci, ktorí jeho bláznivé nápady zo zásady odmietajú. Bratislavské publikum sa na slávnostnej premiére bavilo, dokonca nahlas. Komédií je v našich kinách skromne, a keď sa objaví nejaká, voči ktorej môže mať kritik aj výhrady, prijímajú ich diváci s nadšenou reakciou.

Vo svete bolo nakrútených niekoľko filmov s názvom Diktátor. Nesporne najvýznamnejší je  film Ch. S. Chaplina z roku 1940, v ktorom stvárnil aj hlavnú úlohu. Aj v jeho filme je niekoľko excentricky ladených scén, napríklad, keď sa diktátor hrá so zemeguľou v podobe veľkej lopty a prehadzuje si ju z ruky do ruky. Je to filmárska svetová klasika. Chaplin hrá vo filme dve úlohy – diktátora, ale aj nenápadného židovského holiča. Oba filmy, okrem názvu, nemožno porovnávať. Prvý patrí medzi svetovú klasiku, do zlatého fondu svetovej kinematografie, druhý je len zábavou pre jeden večer.

Recenziu filmu Diktátor nájdete TU.

pošli na vybrali.sme.sk

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.