Stosedemnásť rokov tanečných filmov

Street Dance resizePrvý tanec brušnej tanečnice bol nasnímaný v roku 1895, teda v čase zrodu svetovej kinematografie. Paradoxne aj v nemom období filmov bolo nakrútených v Hollywoode niekoľko klasických tanečných snímok. V Amerike, kde je najväčší kult filmových hviezd, nájdeme veľa slávnych star, ktoré sa presadili ako tanečníci, sólovo, vo dvojici, ale aj celé tanečné kolektívy. Za všetkých pripomenieme dvojicu - Ginger Rogers a Fred Astaire. Netrvalo dlho a hollywoodske štúdiá produkovali už v tridsiatych rokoch minulého storočia muzikály, ktoré sa najskôr objavili na slávnom Broadway a veľa hudobno-tanečných filmov mali v názve toto slávne hudobno-tanečné divadlo.

Preskočme však desaťročia a venujme sa súčasnému tancu a hudobno-tanečným filmov. V roku 2010 sme videli film StreetDance, na ktorý nadviazal film StreetDance 2 3D (2012). Oba filmy nakrútila dvojica režisérov - Max Diwa a Dania Pasquini. Herci sú u nás neznámi, väčšina z nich nie sú profesionálni herci, ale členovia tanečných skupín.
Stree Dance 2 resizeVidel som film StreetDance 2 3D v kine plnom mladých pubertálnych divákov, ktorí film sledovali s nevšedným záujmom. Reagovali spontánne, fascinovala ich aj hudba, hity.

Film je príjemnou zábavou pre oči, ale aj sluch. Už úvod ma fascinoval, keď hlavný hrdina, tridsiatnik Ash, chce poraziť v tanečnej súťaži na Svetovom šampionáte rivala Vinceho zo skupiny Neporaziteľných. Navštívi s budúcim manažérom niekoľko európskych miest – Holandsko, Česko, Švajčiarsko, Dánsko, Nemecko, Francúzsko, Taliansko, ale aj Anglicko. V krátkych ukážkach vidíme najcharakteristickejšie mestské lokality. Tieto scény pôsobia síce pohľadnicovo, ale efektne. Sledujeme skúšky nového tanečného Street Dance 3 resizezoskupenia. Akože ináč, zrod lásky hlavného hrdinu s tanečnicou salsy Evou. Dočkáme sa aj konfliktov v ich vzťahu, ale, samozrejme, príbeh končí happy endom, tanečnou súťažou a hádajte, kto vyhrá? Záver je skutočnou pastvou. Veľké celky tisícového nadšeného davu, ktorý súťažiacich povzbudzuje, hlučná hudba, nástrih super tanečných scén, prestrihy na tanečné skupiny, ale aj sólové výstupy sa striedajú v rýchlom tempe.

Nie som nadšenec americkej komerčnej kinematografie, krvavých sci-fi, či zabijackych príbehov, v ktorých lietajú odseknuté hlavy a monštrá likvidujú všetko okolo a krvavých scén je toľko, že divákov už ani nevzrušujú. Samozrejme, kiná musia zarábať, aby prežili a keď, tak radšej hollywoodskou komerciou akou je film StreetDance 2 3D.

 

StreetDance 2 3D, VB, 2011
Scenár: Jane English
Réžia: Max Giwa, Dania Pasquini
Kamera: Sam McCurdy
Hudba: Lol Hammind
Hrajú: George Sampson, Sofia Boutella, Falk Hentschel, Tom Conti, lawless
Foto: Bontonfilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.