Pometheus - Návrat z budúcnosti (2089)

Prometheus resizeNajnovší film Ridley Scotta je výnimočná ponuka v našich kinách. Poznáme veľa jeho filmov. Na web stránke IMDb sa dozvedáme, že sa podpísal pod 31 režijných filmov a dokonca pod 68 filmov ako producent. Preto jeho najnovší film Prometheus (2012) bol očakávaný ako udalosť roku 2012. Bohužiaľ, výsledok je diskutabilný. Svetová kritika prijala jeho film rezervovane. Brala do úvahy osobnosť tvorcu, ale takmer uniosono konštatuje, že dnes už jeho svetovú klasiku - film Votrelec (1979) Ridley Scott neprekonal, dokonca sa píše o režisérovej prehre. V novom filme podľa kritiky neprekročil svoj filmový tieň.

Režisér sa tento krát rozhodol vyrozprávať príbeh z budúcnosti, ktorý začína v roku 2089 a vrátiť sa do minulosti, pred narodenie Ježiša Krista, k zrodu života na zemi. Dozvedáme sa z úvah vo filme aj to, že stvoriteľom civilizácie je vyššia moc, že stvoriteľom sveta je boh - stvoriteľ. Ľudia budúcnosti sú v kostýmoch dneška, dokonca sa nelíšia ani u androida Davida (Michael Fassbender). Výprava, podľa mňa nič nové! Ponúka klasické, už známe stavby, pribudli akési obrazové vsuvky v podobe skleneného akvária, ale podobné scény sme videli už vo veľa sci-fi filmoch. IMDb pripojila k filmu žáner - akčnosť, horor a sci-fi, divácky atraktívne témy a žánre.

 

Film mal premiéru v Belgicku, Francúzsku a Švajčiarsku už 30. mája, v USA a Kanade 8. mája a Japonci posunuli premiéru dokonca na 24. augusta a Taliani dokonca až na 19. október. Už tento fakt svedčí o nejednotnosti distributérov pri uvedení „filmu roka“ do kín. Film bol nakrúcaný v Kanade s rozpočtom cca 130 miliónov dolárov, režisérovi jeho požiadavku na rozpočet 250 miliónov producenti skresali. Film ponúka divákovi scény pretechnizovaného sveta. Bohužiaľ, hrdinovia príbehu sa v ňom strácajú. Nechýbajú nové postavičky netvorov a divák sa dočká najkrvavejšej, až nevkusne pôsobiacej scény v závere, pôrodu hlavnej hrdinky Elizabeth Shaw (Noomi Rapace), ktorá privedie na svet odporného netvora. Diváci na webe ČSFD začali film hodnotiť už 1. júna a názory sú skutočne protichodné - od totálnej chvály, až po označenie - prepadák.

 

Kritik, ktorý bude písať životopis Ridley Scotta, to nebude mať ľahké. Strieda žánre a aj jeho filmy majú rôznorodú kvalitu. Jeho filmografia je známa, vyberám z nej len niekoľko titulov, aby som potvrdil napísané: Blade Runner (1982) - jeho novú verziu chystá na rok 2014, Legenda (1985), Thelma a Louise (1991), Gladiátor (2000), Robin Hood (2010), Hannibal (2011). Všetky jeho filmy poznáme aj z našich kín a stali sa svetovými diváckymi hitmi. A čo názov filmu? Je to vzducholoď, v ktorej sa hŕstka archeológov vydá do vesmíru pátrať, ako sa zrodila civilizácia a svet, v ktorom dnes žijeme ?

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.