Filmsurfing

Filsurfinglogo resizeZačiatkom apríla oslávilo 100. jubileum hollywoodske štúdio Warner Bros, ktoré v roku 1923 založili bratia Harry, Albert, Sam a Jack Warnerovci. Do Ameriky prišli ako deti s matkou z mestečka Kranosielc na východe Poľska, v tej dobe súčasť Ruského impéria, v roku 1889. Ich pôvodné meno Woron alebo Wonsal, bolo poangličtené na Warner. V roku 1918 otvorili štúdio na Sunset Boulevard v Hollywoode a oficiálnym dátumom vzniku je 4. apríl 1923. Pre kampaň , do ktorej sú zapojené všetky divízie štúdia, zvolili organizátori tagline Celebrating Every Story. V obsiahlej „knižnici“ štúdia majú svoje miesto nesmrteľné hity, od Casablanky (1942) , Mechanického pomaranča (1971) až k Harry Potterovi a Matrixu.

Vo veku 83 - rokov zomrel v Budapešti jeden z najrenomovanejších maďarských kameramanov Elemér Ragályi. Spolupracoval s radou významných Elmer resizemaďarských režisérov ako Pál Sándor, Gyula Gazdag, Judik Elek alebo János Rózsa. Jeho posledným projektom bol film 1945 režiséra Ferenca Toroka a bol kameramanom i na filme Kukuričný ostrov gruzínskeho režiséra Georgi Ovašviliho. Medzi významné tituly jeho filmografie patrí i film Journey of Hope (1991) švajčiarskeho režiséra Xaviera Kollera, ktorý dostal Oscara za najlepší zahraničný film, alebo Rasputin (1996), odmenený Zlatým glóbusom za najlepšiu minisériu.

Maďarsko radikálne rozširuje kapacitu filmových štúdií stavbou nového komplexu v mestečku Fót neďaleko Budpaešti. NFI Studios tvoria významný ekonomický potenciál, ktorý sa v roku 2022 zvýšil o nfistudiofoterv2022 resize20%. Ponúkajú možnosti nielen pre domáce produkcie, ale počítajú najmä s rastúcim záujmom zahraničných spoločností. Po Londýne sa Maďarsko stalo druhou najvýznamnejšou európskou základňou pre filmové produkcie. Vyrástlo tu rozsiahle stredoveké mesto, westernová dedina, alebo americké predmestie. Nakrúcal sa tu Blade Runner 2049, Terminator: Dark Fate, seriály The King, Witcher alebo Last Kingdom. Štúdio zamestnáva okolo 20 tisíc profesionálov a počíta s kapacitou okolo 300 produkcií ročne.

76. filmový festival v Cannes sa  začína 16. mája a v súťažnom programe môžeme nájsť množstvo premiér renomovaných svetových režisérov, Monster Hirokazu Koredu, Fallen Leaves Aki Kaurismakiho, Asteroid City Wesa Andersona, The Old Oak Kena Loacha, Club Zero Jessici Hausner, alebo About Dry Grasses Nuri Bilge Ceylana. Z ďalších premiér je to Kubi Takeshi Kitana, alebo Kennedy Anuraga Kashyapa. Prezidentom poroty súťažných filmov bude švédsky režisér Trojuholníku smútku Ruben Ostlund. Na oficiálnom plagáte je mladá Catherine Deneuve na pláži Pampelone, neďaleko Saint Tropez, pri natáčaní filmu Chamade z roku 1968 režiséra Alaina Cavaliera.

Prison resizePopulárna dánska herečka Sidse Babett Knudsen je hlavnou postavou psycho thrilleru Prison (Väzenie) režiséra Gustava Mollera (Tiesňové volanie, 2018). Vo väzení pracuje ako dozorkyňa. Dostáva sa do životnej dilemy v momente, kedy sa do väzenia dostáva mladý muž z jej minulosti. V tejto úlohe sa predstaví vychádzajúci talent Sebastian Bull a rolu Evinho šéfa si zahral Dar Salim (Čierny krab, islandský seriál V pasci).

Tvorcovia seriálu Stranger Things bratia Matt a Ross Dufferovci pripravujú nový seriál The Boroughs. Na projekte spolupracujú scenáristi seriálu Temný kryštáľ: vek vzdoru (2019) Jeffrey Addiss a Will Matthews. MattaRossDufer resizeBude sa odohrávať v prostredí penzistov v Novom Mexiku, čeliacich ohrozeniu z iného sveta. Bratia pripravujú i animovaný spin-off Stranger Things Tokio. O obsahu je známa len krátka noticka, hlavnými postavami budú dvojičky, milujúce videohry v Tokiu 80. rokov.

Desiateho apríla vyhlásil víťazov filmový festival v Hongkongu. Hlavnú cenu v súťaži Mladé kino, Totem resizečínskojazyčné filmy, získal Stonewalling dvojice režisérov Huang Ji a Otsuka Ryui. Film zaujal i porotu FIPRESCI. Predstaviteľka Lynn, letušky, ktorá nečakane otehotnie, Honggui Yao, bola najlepšou herečkou. Cenu za najlepšiu réžiu udelila porota taiwanskému režisérovi Heng Fai Hongovi za film Kissing the Ground You Walked On. Porote Mladého kina vo svetovom výbere predsedala renomovaná režisérka Ann Hui a zvíťazil film Totem mexickej režisérky Lily Áviles, ktorý si z Berlinale odniesol Zlatého medveďa. Na festivale sa premietala i Obeť Michala Blaška.

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.