Filmsurfing

filmsurfing farba s okrajom resizePrestížny americký časopis MovieMaker uverejnil zoznam dvadsiatich najprestížnejších filmových festivalov sveta. Medzi prvú päťku patrí podľa očakávania Cannes, Benátky a Berlín, v tesnom konkurenčnom napätí s Torontom a Sundance. V zozname je okrem iných i  MFF Karlove Vary(pôvabne situovaný do Československa), Varšava, Camerimage v Toruni, Tallin, Locarno i Rotterdam. Z ázijských Goa v Indii a Tokyo, ďalej Mar del Plata v Argentíne , egyptská Káhira a austrálsky festival v Melbourne.

 

Poslednekralovstvo resizeV apríli bude mať na Netflixe premiéru piata séria Posledného kráľovstva (recenzia na našom webe) pod názvom Sedem kráľov musí umrieť. Pôvodne vznikla podľa románovej predlohy Bernarda Cornwella Saxon Stories (v češtine vyšla pod názvom Saské kroniky v roku 2017) na BBC a v roku 2018 pokračovala na Netflixe ďalšími troma sériami. Najnovšia sa nakrúcala v Maďarsku. Odohráva sa po smrti kráľa Edwarda I. Staršieho (874 -924), ktorý bol synom Alfréda Veľkého, za vlády jeho syna Aethelstana. Hlavnú postavu Uthreda z Bebbanburgu vytvoril Alexander Dreymon.

Šiesteho marca sa rozdávali ceny Poľskej filmovej akadémie Orly. Najviac cien si odniesol film Jerzy Skolimowského Íá, za najlepší film, scenár, réžiu, kameru, hudbu i strih. Objavom roku sa stal režisér Polskenarodneceny resizeDamian Kocur a jeho film Chlieb a soľ. Orla za najlepší mužský herecký výkon dostal Dawid Ogrodnik za film Johnny, za najlepší ženský herecký výkon Dorota Pomykala za film Žena na streche. Najlepším seriálom sa stala Veľká voda Jana Holoubka (Netflix) a najlepším dokumentom Lombard Lukasza Kowalského. Orla za celoživotné dielo si odniesol hudobný skladateľ Jan Kaczmarek, nositeľ Oscara za hudbu k filmu Marca Fostera Hľadanie zeme-nezeme (2004) s Johnny Depom a Kate Winslet. Film Ennio Giuseppe Tornatoreho získal Orla za najlepší zahraničný film.

JanHoloubek resizeRežisér Jan Holoubek pripravuje nakrúcanie tretej série Bažiny (recenzia na našom webe). V súčasnosti dokončuje psychologický thriller Doppelhanger. Dvojník. Hlavný hrdina (Jakub Gierszal) emigruje v čase komunizmu do Francúzska a s odstupom sleduje všetky prelomové obdobia poľskej histórie 80. rokov. Holoubek je ctiteľom žánrového filmu a v rozhovore (Filmweb na youtube) hovorí o tom, že dlho sa tento druh filmov v Poľsku zaznával. “Žáner je skvelým pancierom, určuje pevné pravidlá a vyžaduje myšlienkovú disciplínu“, hovorí. „Ide len o to, ako ho zlomiť a včleniť doň príbeh, ktorý je pre nás dôležitý. Všetky najlepšie svetové filmy, boli filmami žánrovými.“

Pohľady na nemeckú filmovú a televíznu scénu sú u nás zriedkavé oveľa viac než by sme si priali. Do kín občas zamieri nejaká komédia a na televíznych kanáloch preblesne i seriál, po veleúspešnom titule Babylon DrahyThomas resizeBerlin napríklad ČT uviedla jeden zo seriálov, nominovaných na najrôznejšie domáce ceny. Pod názvom Priesmyk (Der Pass) ho uviedla minulého roku ČT. Národná filmová cena má od roku 1999 názov Lola, na počesť postavy z kultového filmu Modrý anjel režiséra Josepha von Sternberga z roku 1930. Vytvorila ju slávna Marlene Dietrich. Lola sa potom v nemeckom filme ujala, svoju Lolu (1981) nakrútil Rainer Werner Fassbinder i Tom Tykwer pod názvom Lola beží o život (1998). Cenu dostávajú tvorcovia asi v 20 kategóriách. Z ocenených najlepších filmov sme v posledných rokoch videli u nás len niektoré, Narušiteľ systému (2019), 3 dni v Quiberone (2018) alebo Toni Erdmann (2017). Najnovšie sa Loly budú odovzdávať 12. mája. Najlepším filmom za rok 2021 bol Drahý Thomas (Liebe Thomas) Andreasa Kleinerta. Premietal sa na Febio feste.

FakingHitler resizeVďaka streamovacím platformám to máme vo veci nemeckých televíznych projektov „jasnejšie“. Poznáme nominovaných i víťazov German Television Award za rok 2021, udeľovaných minulého roku. Zo seriálov to boli Kód za milion dolárov (Million Dollar Code), ktorý bol víťazom a vidieť ho môžeme na Netflixe, Palác (Der Palast) a Rýchlejšia ako strach (Schneller als die Angst). Jeho hlavná predstaviteľka Friederika Becht dostala cenu za najlepší ženský herecký výkon. Mužským hereckým výkonom dominoval Moritz Bleibtreu v seriáli Faking Hitler. Nominovanými boli aj Misel Maticevic za Kód za milión dolárov, Nicholas Ofczarek za Priesmyk i Sebastian Koch za seriál Your Honor. Cenu za najlepší film i scenár dostal film Konferencia vo Wannsee (2022), podľa všetkého uvedený aj na RTVS.

Uvedenie nového filmu Martina Scorseseho Killers of the Flower Moon ( český preklad znie Krvavé prachy) je pripravené na október Lrvaveprachy2 resizetohto roku a premiéru bude mať v máji na festivale v Cannes. Zverejnený obsah je stručný, v 20. rokoch boli zavraždení za záhadných okolností dvadsiati členovia kmeňa Osage v Oklahome a vyšetrovania sa ujme vyšetrovateľ z novovytvorenej F.B.I. Na území vo vlastníctve kmeňa sa nájde ropa a jej členovia tak zbohatnú. Z vrážd je podozrivý farmár, majiteľ ranču a chovateľ dobytka William Halle. Túto postavu stelesnil Robert De Niro, rolu vyšetrovateľa Toma Whita herec Jesse Plemons (George Burbank z filmu Sila psa), ďalej v obsadení figurujú Leonardo di Caprio, Brendan Fraser (Veľryba), Lilly Gladstone, John Lithgow a ďalší. Scenár podľa knihy Davida Granna Killers of the Flower Moon:The Osage Murders and the Birth of the F.B.I., napísal s režisérom Eric Roth, ktorý je nositeľom Oscara za adaptovaný scenár k filmu Forrest Gump (1995). Rozpočet filmu bol 200 mil. dolárov.

 

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.