Filmsurfing

filmsurfing farba s okrajom resizeVážení čitatelia, rozhodli sme sa prinášať informácie o tom, čo sa vo filmovom svete deje, čo sa pripravuje, čo chystajú festivaly. Poprípade časom priniesť aj malé klebietky, samozrejme, len tie, ktoré nikomu neuškodia. Nie sme časopis bulváru, nefandíme mu. Dúfame, že vás náš pokus rozšíriť informácie Filmpressu poteší a podľa odozvy sa rozhodneme v akom časovom intervale budeme tieto novoty dopĺňať. Nájdete ich vždy v rubrike Zaujímavosti.

Izraelská Shira Haas, známa zo seriálu Neortodoxní, vytvorí v novom americkom seriáli Levica postavu prvej a jedinej izraelskej premiérky Goldy Meirovej. Seriál bude produkovať Barbra Streisand. Vychádza z rovnomenného románu Francine Klagsbrunovej. Sleduje osudy mladej Goldy v Kyjeve, kde sa narodila, v Milwaukee, kde vyrastala až po jej historickú rolu pri vzniku štátu Izrael.

Tento rok by mala mať premiéru štvrtá séria populárneho dánského seriálu Vláda. Prvé tri sa vysielali v rokoch 2010-2013. Podieľať sa na nej bude opäť Adam Price s Emilie Lebech Kaar (seriál Ragnarok a Chestnut Man), Maja Jul Larsen (Cry Wolf) a Per Fly. S bývalou premiérkou Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen) sa opäť stretneme už ako s ministerkou zahraničných vecí a novinárka Katrine Fonsmark (Birgitte Hjort Sorensen) bude viesť oddelenie televízneho spravodajstva.

Lars von Trier pripravuje päťdielny seriál Kingdom Exodus, ktorý bude mať premiéru v roku 2022. Scenár napísal spolu s Nielsom Vorselom. Kingdom je názov nemocnice v Kodani, kde sa voči arogantným a žoviálnym dánskym kolegom vzbúri švédska časť personálu. Herecké obsadenie je hviezdne, Lars Mikkelsen, Alexander Skarsgard, David Dencik, Mikael Persbrandt (Lepší svet), Ida Engvol (seriály Rebecca Martinson, Love and Anarchy) a ďalší.

Z nového premiérového rozvrhu hollywoodských štúdií je zreteľné, že móda na sequely je v plnom prúde, či už ide o Top Gun, Matrix 4, Mission Impossible, Venom: Let There Be Carnage, bondovka No Time To Die, Quiet Place II., Avatar, alebo Fast and Furious 9. Všetky by mali byť v kinách do konca tohto roku.

S remakom West Side Story potešil divákov Steven Spielberg a k novej verzii slávneho muzikálu dodáva: „Vyrastal som v obklopení vážnej hudby a West Side Story bola prvou ukážkou populárnej hudby s povolením vstúpiť do nášho domu. Album s broadwayským muzikálom z roku 1957 bol premňa únikom, ako dieťa som sa doň zamiloval. West Side Story bol dlho pokušením, ktorému som nakoniec podľahol.“ Protagonisti nového obsadenia sú nováčikmi, stredoškoláčka z New Jersey Rachel Zegler je Máriou a do role Tonyho obsadil Spielberg Ansela Elgorta. Z pôvodnej verzie z roku 1961 v réžii Roberta Wisea a Jerome Robbinsa, sa do novej prehrala Rita Moreno, ktorá kedysi hrala Anitu a dostala za túto rolu i Oscara.

Kultúrna vojna medzi hollywoodskými štúdiami a čínskou filmovou produkciou sa dostáva do novej fázy, lebo v porovnaní príjmov za jednotlivé tituly čoraz častejšie vedie Čína, pričom sú zisky z predaja takmer výlučne z domácich zdrojov. Svoj trh ešte stále chráni určovaním kvót na zahraničné filmy. Titul z dielne spoločnosti Disney Expedícia džungľa (Jungle Cruise, 2021) v réžii Španiela Jaume Collet Serra bol v Číne jediným nečínskym filmom v prvej päťke komerčne najúspešnejších filmov. Na čele je akčný policajný thriller Zúrivý oheň (Raging Fire, 2021) režiséra Benna Chana, na treťom romantické Prichádzajúce leto (Upcoming Summer, 2021), určený mládeži a na štvrtom animovaný Biely had 2 : strasti zeleného hada (White Snake: Tribulation of Green Snake, 2021). Napriek intenzívnemu budovaniu komerčne úspěšného filmového priemyslu, chýba Číne v snahe o celosvetovú dominanciu stále viac, než to, čím dokáže publikum okúzliť. Často blockbustery z Ríše stredu pripomínajú technologické karnevaly s príbehmi, zručne skopírovanými od hollywoodských súperov. Chýbajú im aj svetoznáme herecké mená a rovnako aj žánrová paleta s možnosťami ponúknuť viac než akčné naháňačky a animovanú mytológiu. Aj keď sme už videli pokusy o science fiction a detektívku, je zaujímavý i výsadok do lekárskeho prostredia. Desiata priečka patrí totiž filmu Čínski lekári (Chinese Doctors, 2021), mieriaci k magickej hranici zisku 200 miliónov dolárov.

Popri popularite k-popu (kórejská populárna hudba, ktorá podnietila vznik celosvetových subkultúr, milovníkov tohto originálneho mixu najrôznejších ázijsko-západných hudobných vplyvov) sa vďaka Netflixu čoraz úspešnejšie presadzuje aj k-drama, korejské seriály. V rebríčkoch toho najúspešnejšieho na prvých troch miestach figurujú Start Up (2020), Medzi kvapkami dažďa (Something in the Rain, 2018), Budúca kapitola: láska (Romance in a Bonus Book, 2019) a Kráľ: večný panovník (The King: Eternal Monarch, 2020). Ďalšiu ázijskú priečku má možno šancu obsadiť India. Na začiatok možno stojí za pozornosť seriál Delhi Crime (2019).

Rekordných osem titulov zo severských krajín sa bude uchádzať o ceny na festivale Sundance (20. – 30. januára). Nór Joachim Trier bude v sekcii Spotlight súťažiť s filmom The Worst Person in the World a švédsky rodák Gustav Moller s televíznym seriálom The Dark Heart. Jeho film Tiesňové volanie (2018), ktorý v Sundance získal cenu publika sa premietal i v našich kinách. Vracia sa i dánska produkčná spoločnosť Final Cut for Real. Minulý rok si odniesla Veľkú cenu poroty za filmy Flee (2021, réžia Jonas Poher Rasmunssen) a cenu pre najlepšieho režiséra za film President (2021, Camilla Nielsson). Tohto roku sa predstaví ich dokument A House Made of Splinters Simona Lerenga Wilmonta. Fínsko budú reprezentovať tri filmy ženských režisériek, Alli Haapsalo nakrútila film Girl Picture, Tania Anderson dokument The Mission a do tretice je to horor Hanny Bergholm Hatching, zaradený do Polnočnej sekcie. Posledným je švédsky film Calendar Girls dvojice Marie Loohufvud a Love Martinsen.

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.