Filmsurfing

filmsurfinglogo resizeSpory režiséra Alexandra Sokurova s prezidentom Putinom sú dôkazom, že v Rusku existujú kritické hlasy k jeho krokom na medzinárodnej scéne. Na YouTube je okrem iného prosba z roku 2015 adresovaná Putinovi ohľadne ukrajinského režiséra Olega Sencova, odsúdeného na dvadsať rokov, i záznam z decembrového online stretnutia Rady pre rozvoj občianskej spoločnosti a ľudských práv pri úrade prezidenta (skratka SPČ).

Sokurov vo svojej reči hovorí o problémoch na severnom Kaukaze, na severe Ruska i problémoch v armáde. Okrem iného povedal: „ My sme AlexanderSokurov resizedeti otcov, ktorí bojovali s nacizmom, tým najstrašnejším čo si dokážeme predstaviť. Dúfam, že vy, tak ako i ja cítite odpor k vojne a krvi. Rusko nesmie bojovať, môže sa len brániť. Obraciam sa k vám ešte raz, ako som už hovoril, je načase zaoberať sa novým Ruskom.“

Dvadsať ocenení pre najlepšie čínske filmy za minulý rok, boli udelené na festivale Zlatý kohút 2. januára. Najviac cien si odniesol režisér Zhang Yimou, cenu za najlepšiu réžiu pre film Slepá ulička (Impasse/Cliff Walkers, 2021) a okrem iných i za najlepší mužský herecký výkon . Odohráva sa v roku 1930 na severovýchode Číny, v okolí mesta Charbin. Zo Sovietskeho zväzu prichádza s tajnom misiou, nazvanou rusky „utrennaja“ (ranná), štvorica tajných agentov, prenasledovaná republikánskou armádou. Je to zručne nakrútený film a o jeho ideologickom poslaní niet pochýb. Do služieb režimu nastúpil i ďalší režisér zo slávnej piatej generácie režisérov Chen Kaige (Žltá zem, Zbohom moja konkubína), ktorý spolurežíroval s hongkongskými majstrami oslňujúcich blockbusterov, Tsui Harkom a Dante Lamom divácky najúspešnejší film Bitka pri jazere Changjin (Battle at Lake Changjin, 2021). Ten je pre zmenu situovaný do obdobia Kórejskej vojny v 50 .rokoch a Jazero resizezobrazuje hrdinský boj čínskej armády proti US.army, vedenou generálom MacArthurom. Je to doposiaľ najdrahší čínsky film, jeho rozpočet bol 800 mil. dolárov. Vznikol k 100. výročiu vzniku Čínskej komunistickej strany. 1. februára tohto roku mal premiéru i sequel filmu pod názvom Bitka pri jazere Changjin II.

Medzi ocenenými filmami je i ďalší film Zhanga Yimou Sekunda (One Second, 2020). Z pracovného tábora utiekol muž, ktorý túži vo filmovom žurnále uzrieť svoju dcéru a okolo kotúčov s filmom sa rozohráva dômyselná naháňačka. Film bol na poslednú chvíľu stiahnutý z festivalu Berlinale, cenzorom sa zrejme nepáčila zmienka o pracovných Island2 resizetáboroch. Najlepším filmom bol Správca ostrova (Island Keeper, 2021), rovnako venovaný 100. výročiu vzniku KS Číny a oslavuje istého Wang Jicaia, ktorý hrdinsky i so svojou ženou bránil ostrov Kaishan v Žltom mori. Zo zahraničných filmov oslovil čínskych divákov film Otec s Anthony Hopkinsom.

Nová poľská seriálová produkcia Krakovské netvory v réžii Kasi Adamik a Olgy Chajdas to má namierené na Netflix a mala by mať premiéru tohto roku. Hrdinkou príbehu je Alex (Barbara Liberek), ktorá prichádza z provincie študovať do Krakova medicínu. Inteligentnú študentku si všimne profesor Zawadský (Andrzej Chyra) a prizve ju do vybranej skupiny študentov. Ukáže sa, že jej vedecká náplň je len kamuflážou a zaberajú sa výskumom pradávnych stvorení, známych zo slovanských legiend a mytológie.

Aj keď prvenstvo patrilo v islandských kinách v roku 2021 bondovke No Time to Die, ďalšie dve priečky obsadili domáce filmy. Hitom sa stal Cop Secret režiséra a profesionálneho fotbalistu Hannes Þór Halldórssona ( tv dokumentárny seriál This is Football, 2019) a komédia Stitch n´Bitch Gaggy Jonsdóttirovej. Podieľali sa 74 percentami na ziskoch z 20 islandských filmov (10 tvorili dokumentárne filmy).

Kupe resizeBondovka valcovala kiná aj vo Fínsku. Z domácich filmov najviac zabodovali filmy Class Reunion režiséra Renny Harlina  v Cannes ocenený film Kupé č. 6 (Compartment N.) Juho Kuosmanena. Darilo sa aj spin-offu populárneho seriálu Sestričky (Nurses), nazvanom Pulse-The Movie a rodinnému filmu Finders of the Lost Yacht Taavi Vartia.

Rebríček dánskych populárnych filmov viedla Margret – kráľovná severu režisérky Charlotte Sieling v závese s Dohodou Bille Augusta. Oba sme mali možnosť vidieť v rámci festivalu severských filmov Scandi.

Emir Kusturica prijal ponuku ruského ministra obrany Sergeja Šojgu stať sa režisérom Ústredného divadla ruskej armády, informuje ruský web lenta.ru. V pláne má údajne preniesť na divadelnú scénu príbehy slávnych filmov ako Žeriavy tiahnu režiséra Michaila Kalatozova z roku 1957 alebo svoj film Život je zázrak (2004).

Elvis resizeSpoločnosť Warner Bros. zverejnila dátum premiéry očakávaného filmu Elvis Baza Luhrmanna (Veľký Gatsby, Austrália, Moulin Rouge!) . Stane sa tak v júni tohto roku a Elvisom v ňom bude Austin Butler.

David Fincher vyslovil nesúhlas so zmenami v jeho filme Klub bitkárov (1999), ktorého sa dopustila pri uvedení v Číne firma Tencent video. V závere filmu je namiesto pôvodnej scény text, informujúci o tom, že sa polícii vďaka Tylerovi podarilo odhaliť plán výbuchu bomby. Bol uznaný za psychicky chorého a súd nariadil liečenie v psychiatrickej liečebni. Na slobodu sa dostal až v roku 2012.

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.