Volajte Saulovi (Better Call Saul, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Vol5 resizePri hľadaní typologických „súrodencov“ hlavnej postavy tohto seriálu, Saula Goodmana alias Jimmiho McGilla (aj naopak) v neprekonateľnom hereckom zosobnení Boba Odenkirka, mi ako prvý zišiel na um Ostap Bender z románu Ilfa a Petrova Dvanásť stoličiek z roku 1928. Geniálny podvodník ďalej pokračuje i do románu Zlaté teľa, keby sa s ním niekto túžil zoznámiť bližšie, čo vrelo odporúčam, lebo dnes doba týmto typom praje a politika je pre nich ako stvorená. A vlastne kedy nepriala? Pridať sa, samozrejme, môžu aj ďalšie obľúbené literárne postavy od Haškovho Švejka až po Gogolovho Čičikova z Mŕtvych duší. Pri listovanií americkými recenziami táto typologická odnož prirodzene chýba, ale zase si pripomínajú Dannyho Oceana z Dannyho parťákov. Síce to celkom sedí, ale na Ostapa nemá nikto. Teda až na Jimmyho.

Na úvod je treba poznamenať, že seriál Volajte Saulovi je prequel ikonického seriálu Breaking Bad (ten Perníkový tatko je holý prekladateľský nezmysel). Vol resizeOdohráva sa zhruba šesť rokov pred známymi udalosťami okolo Walta Whita, stredoškolského učiteľa chémie s rakovinou pľúc, ktorý sa s asistentom Jesse Pinkmanom rozhodne variť amfetamin výnimočnej kvality. S právnikom Saulom sa stretávame zhruba v 8. dieli prvej série, keď prichytia ich dílera Badga a Jesse navrhuje „zavolať Saulovi“. Ten už sedí už vo svojej luxusnej kancelárii a asistuje aj pri ďalších ťažkostiach.

Začíname s Jimmy McGillom, právnickým nímandom, obhajujúcim kdekoho, bližšie, v prvej sérii bandu tínedžerských hrdlorezov. Prostredníctvom retrospektívnych flashbackov vieme, že sa vracia z Chicaga, kde si odsedel trest za drobné podvody a je na slobode vďaka bratovi Chuckovi. Je právnik, vezie ho do Nového Mexika, mesta Albuquerque, kde má pracovať v podateľni jeho kancelárie. Zoznamujeme sa s Mikom Ehrmantrautom (Jonathan Banks), bývalým policajtom, ktorý pokorne vykonáva prácu strážcu Vol2 resizeparkoviska a trvá na poplatku tri doláre. Jimmy má permanentne hlboko do vrecka a tak sa s ním večne háda. Mikovho syna zabili a on sa stará o vdovu Stacey (Kerry Condon) a malú vnučku. Je pre nich ochotný urobiť všetko a tak sa dáva do služieb vyšinutého drogového dealera Nacho Vargu (Michael Mando), presne toho, ktorý tak nápadito sťažuje život Waltovi a Jessemu v Breaking Bad.

Chuck (Michael McKean) bol kedysi vynikajúci právnik, je partnerom v spoločnosti, ktorú zakladal. Väčšinu času však trávi doma, trpí alergickou reakciou na všetky druhy elektromagnetickej radiácie, oblepuje steny špeciálnymi fóliami a všemožne sa snaží izolovať od nebezpečného vonkajšieho sveta. Jimmy sa oň stará a okrem toho, že sa mu snaží všemožne pomáhať, chce ho presvedčiť, že aj on je Vol3 resizeprávnik a pri troche jeho pomoci sa mu môže i trochu dariť. Chuck je však v tomto ohľade skeptik a patrične na túto nedôveru doplatí. Bratova podvodnícka invencia je obdivuhodná. Jeho sympatie si získala talentovaná právnička Kim Wexler (Rhea Seehorn) a ich vzájomný vzťah osobný i pracovný sa premieta do najrôznejších káuz. Inteligentná Kim mu pomáha, svojim spôsobom ho obdivuje a napokon mu i úspešne sekunduje. V spoločnosti, ktorú riadi Chuckov partner Howard Hamlin (Patrick Fabian) sa jej nežije ľahko. Po Jimmiho prešľape vo veci starobinca Sandpiper, keď si nedá odsúhlasiť reklamu vedeniu firmy a zariadi jej vysielanie v snahe získať čo najviac klientov pre hromadnú žalobu, čo je pre americké právnické firmy vytúžený job, ju Howard uvrhne do podzemia a určí jej otrocké byrokratické práce, nehodné jej talentu. Musí sa podriadiť, lebo firme spláca svoje právnické štúdium. Pomáhala Jimmimu dostať v partnerskej firme, spolupracujcej s HHM na kauze Vol4 resizeoklamaných dôchodcov, výnosné miesto.

Privedie do firmy veľkú banku Mesa Verde, ale Howard sa nemieni dopustiť žiadnej satisfakcie. Dostane záchranné lano od konkurencie, ale projekt dvoch advokátov pod jednou strechou už je hotový. Kim sa podarí presvedčiť banku, že sa dokáže postarať o ich záujmy, ale zasiahne Chuck a jej zástupcovia si to rozmyslia. Vtedy nastupuje Jimmy s jedným zo svojich dokonalých plánov na zvrátenie rozhodnutia. Chuck ho odhalí a nasleduje vylúčenie z Advokátskej komory. Predáva kdesi na parkovisku mobily. Je nezlomný a stále plný nápadov.

V pozadí prebieha zápas medzi postavami drogového biznisu. Don Eladio velí kartelu, pod ktorým pracuje známy Hector Salamanca (Marc Margolis) so svojimi chlapcami, vrátane Nacho Vargu a diabolského Lala (Tony Dalton), i mefistofelovského Gusa Fringa (Giancarlo Esposito), oficiálne Vol6 resizemajiteľa fastfoodového reťazca Kurací bratia. Keď chce Hector využiť k obchodom dielňu Nachovho otca, dovŕši svoj komplot a z Hectora sa stáva nemý starec na vozíku, zúrivo brnkajúci na zvonec. Tristné závery osudov týchto postáv vrátane Mika sledujeme v poslednej sérii Breaking Bad.

V centre košatej rozprávačskej štruktúry, plnej originálnych zvratov a charizmatických postáv, stojí však Jimmy/Saul, demonštrujúci neohrozene svoje nesystémové postoje. Vzpiera sa všetkému, čo ho núti zaradiť sa, slepo napĺňať spoločenskú rolu, krotiť osobnú invenciu nielen v riadení vlastného osudu, ale aj vzťahov, názorov a vkusu. Je to rodený provokatér, klaun neposlušnosti a odvážnej improvizácie, zachádzajúcej k zaužívaným hraniciam práva, poriadku a trochu i slušnosti. Tvrdohlavo háji právo na Vol7 resizeflirtovanie a pohrávanie si s diktátom akéhokoľvek druhu. Takúto ľudskú typológiu, by asi žiadny autoritatívny ani totalitný systém zrodiť nemohol.

Svojim rozsahom tieto seriálové cykly, presahujúce z jedného korpusu do druhého pripomínajú široko koncipované románové opusy. Epiku tu však nahrádza dramatická interpunkcia, lebo každá časť je komponovaná s ohľadom na kvázi samostatné, nezávislé fungovanie a sledovanie. Bolo by veľmi zaujímavé predpovedať, ako sa tieto seriálové vlákna budú vyvíjať v priebehu najbližších desaťročí, na aký druh spoločenskej objednávky budú reagovať a aký druh tlakov sa odvážia ventilovať.

Vol9 resizeVolejte Saulovi (Better Call Saul, TV seriál), USA, (2015–2022)
Dĺžka: 52 h 16 min (Minutáž: 42–69 min)
Manažéri projektu: Vince Gilligan, Peter Gould
Réžia: Vince Gilligan, Thomas Schnauz, Peter Gould, Michael Morris (více)
Scenár: Peter Gould, Thomas Schnauz, Gennifer Hutchison (více)
Kamera: Arthur Albert, Marshall Adams, Paul Donachie
Hudba: Dave Porter
Strih: Kelley Dixon, Skip Macdonald, Chris McCaleb, Joey Reinisch
Zvuk: Michael Kalifa, Larry Benjamin, Kurt Nicholas Forshager, Kathryn Madsen, Kevin Valentine
Scénografia: Tony Fanning, Michael Novotny, Judy Rhee, Mark S. Freeborn, Cindy Coburn, Libbe Green, Billy W. Ray, Elaine O'Donnell, Dea Jensen, Denise Pizzini, Ashley Michelle Marsh
Masky: Nysh Yellowhorse
Kostýmy: Jennifer L. Bryan
Producenti: Bob Odenkirk, Diane Mercer, Ann Cherkis, Robin Sweet, Gennifer Hutchison, Nina Jack, Jenn Carroll, Jonathan Glatzer, Gordon Smith
Hrajú: Bob Odenkirk, Jonathan Banks, Patrick Fabian, Michael Mando, Rhea Seehorn, Michael McKean, Miriam Colon, Raymond Cruz, Julie Ann Emery, Jeremy Shamos, Jamie Luner, Cesar Garcia, Grant Barker, Max Arciniega, Amy Davidson, Steven Ogg, Mark Jeffrey Miller, Juan Carlos Cantu, Eddie J. Fernandez, Josh Fadem, Dorian Missick, Vincent Laresca, Mel Rodriguez, Kevin Weisman, Dawnn Lewis, Paul Geoffrey, Clea DuVall, Kerry Condon, Barry Shabaka Henley, Lane Garrison, Dennis Boutsikaris, Jillian Armenante, Sam Quinn, Omid Abtahi, Tomas Sanchez, Ed Begley Jr., Kyle Bornheimer, Jessie Ennis, Grizelda Quintana, Vincent Fuentes, Liana Mendoza, Kurt Caceres, Suzanne Savoy, Jim Beaver, David Grant Wright, Mark Margolis, Mark Proksch, Luis Moncada, Manuel Uriza, Ann Cusack, James Cady, Robert Clotworthy, Debrianna Mansini, Stoney Westmoreland, Daniel Moncada
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz
.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.