Biely lotos - 1 - 2. séria (The White Lotus, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Lot resizeSituovanie príbehov do exotických turistických destinácií má na rebríčku atraktivity pozíciu „high priority“ a vzhľadom na rozcestované prázdninové davy automaticky nadobúda táto voľba prísľub širokej diváckej sledovanosti. Režisér a scenárista v jednej osobe, Američan Mike White sa rozhodol v prvej sérii seriálu Biely lotos pre havajské letovisko Armond, druhá sa odohráva na Sicílii.

Kľúčovým východiskom budovania architektúry jednotlivých dielov, je skladba charakterov ako hostí, tak pracovníkov hotela. Poskytuje priestor pre rozohranie najrôznejších komických situácií, v ktorých sa pracuje predovšetkým s ľudskými slabosťami, tými viditeľnými i skrývanými. Turbulentnú konšteláciu rodinných Lot2 resizevzťahov reprezentujú v prvej sérii Nicole (Connie Briton) a Mark (Steve Zahn) Mossbacherovci, ich dve deti, syn Quinn (Fred Hechinger) a dcéra Olivia (Sydney Sweeney) s kamarátkou Paulou (Brittany O´Grady). Nasleduje novomanželská dvojica Shane (Jake Lacy) a Rachel (Alexandra Daddario) Pattonovci a výrazná figúra bohatej vdovy Tanji MacQuoidovej (Jennifer Coolidge). To je typologické teritórium, rozvrhnuté generačne, rodinne i spoločensky. Zastupujú bohatú vyššiu strednú vrstvu a aj preto je tu frekvencia rozhovorov o peniazoch vysoká.

V žiadnom prípade to nie sú kladné figúry, ale vedie večne nespokojný Shane, synček bohatých rodičov, ktorého po nebezpečne krátkom čase odhalí i jeho nová manželka, prihlúpla Rachel. Chová sa ako rozmaznané decko. Nedostal sľúbené apartmán a dovádza svojou urputnosťou riaditeľa hotela, excentrického Armanda (Murray Bartlett) do šialenstva, vrcholiace rozkošou zo sebedeštrukčných happeningov. Rachel si spomenie, že nechala trestuhodne uspať svoje novinárske ambície a v tušení, že to Lot3 resizeje to, čo zase chýba jej, upadá do kŕčov sebaľútosti a usúdi, že by mala nadutého Shanea opustiť. U Mossbacherovcov sa tiež odohráva zápas o právo na vzdor. Ihrisko je rozdelené generačnou čiarou. Olivia s Paulou sa snažia demonštrovať nezávislosť nedovolenými „farmakologickými“ experimentami. Kľúčovou rekvizitou je taška s príslušnými medikamentami, ale tú stratia a nálezca Armand si jej obsah dostatočne užije. Paula pochopí, že so žiarlivosťou kamarátky a jej nezvratnými nárokmi na všetko, sa musí akosi rafinovane vyrovnať. Začne si preto s miestnym pracovníkom hotela, domorodým Kaiom a nahovorí ho na krádež cenností zo sejfu Mossbacherovcov. Celá akcia však zlyhá a chlapec jej vinou putuje do väzenia. Quinnovi učaruje more čln s kamarátmi. Odpláva od rodiny, v ústrety morským diaľkam.

Lot4 resizeNeodolateľnou až najneodolatelnejšou postavou oboch sérií je botoxom vyfutrovaná a implantovanou hruďou zdobená Tanya. Je bohatou vdovou v rokoch a jej dievčenská infantilita hraničí s hravou a predčasnou senilitou. Šíri okolo seba auru útočnej melanchólie, sústredenú do urny s popolom matky. Hľadá namáhavo miesto, pre tú najvhodnejšiu divadelnú rozlúčku, ale plány stále zlyhávajú. Jej ubolená lyrizovaná samota končí, keď sa na scéne objavuje istý Greg (Jon Hunt) a v druhej sérii sa už v sicílskom letovisku objavujú ako manželia.

Tá už má trochu výraznejšie dramatické zauzlenie, lebo Tanyi ide o život. Zradný Greg sa zdekuje a jej likvidáciu zverí do rúk mafiánskej grupe homosexuálov. Náležite ju očaria a čo nasleduje ďalej, trochu pripomína crazy tragédiu, namiešanú s primeraným vkusom a gustom. Vydarená je i americká rodinka na čele s dedkom Bertom Di Grasso, okúzľujúco stelesneným nezabudnuteľným Salierim, F. Murray Lot8 resizeAbrahamsom. Pánske trio dopĺňa jeho syn Domenico (Michael Imperioli) a jeho syn Albie (Adam DiMarco). Scéna, kde dorazia kamsi na vidiek, hľadajúc svojich príbuzných, s prehľadom brnká na všetky dostupné kultúrne stereotypy a je nezabudnuteľná. Súhra všetkých charakterov, vrátane Tanyinej tajomníčky Portie, zradne odlákanej od Albieho i od jej chlebodárkyne anjelským Jackom a zároveň i dvoch miestnych prostitútok, najatých sexom postihnutým Domenicom, je ukážková. Seriál zožal pri rozdeľovaní minuloročných cien Emmy ocenenia za najlepšiu limitovanú sériu, réžiu, scenár, strih, hudbu a casting. Najlepšou herečkou vo vedľajšej roli bola Jennifer Coolidge (Tanya) a Murray Bartlett za rolu Armanda.

V niektorých ohlasoch na tento seriál sa konštatovalo, že kritický osteň mieril predovšetkým na bohatú liberálnu elitu, jej pokrytectvo, sebectvo a nedostatočnú sociálnu empatiu. Iste nikdo z nich nevzbudzuje Lot6 resizeprílišné sympatie, sledujeme bezohľadné vrtochy rentiérky Tanye, sľubujúcej masérke Belinde peniaze na rozbehnutie jej vlastného podniku a preháňajúcej bez milosti úbohú Portiu, alebo aroganciu Shanea a všetky sympatické i menej sympatické úchylky ďalších členov hotelovej klientely. Okolo nich však ticho našľapuje kruh majetkovo menej disponovaných postáv, číhajúcich na svoju príležitosť, pripravených „meniť vlastníctvo vecí“ a chňapnúť po čomkoľvek čo nie je pod momentálnou kontrolou. Režisér a scenárista Mike White má zmysel pre „triednu rovnováhu“ a podozrievať ho z prílišného ľavičiarstva by bolo povrchné. Dovoľuje svojmu publiku zabávať sa, a to skutočne skvele, z akýchkoľvek sociálnych skupín. Dopraje mu nielen humor, ale aj krásy vybraných destinácií a zároveň priestor pre kúzlo turistického snenia.

Lot9 resizeBiely lotos (The White Lotus, TV seriál), USA, (2021–2022)
Dĺžka: 12 h 31 min (Minutáž: 54–63 min)
Manažér projektu: Mike White
Réžia: Mike White
Scenár: Mike White
Kamera: Ben Kutchins, Xavier Grobet
Hudba: Cristobal Tapia de Veer, Kim Neundorf
Strih: Heather Persons, John M. Valerio
Zvuk: Kathryn Madsen, Angelo Bonanni
Scénografia: Laura Fox, Jennifer Lukehart, Letizia Santucci, Cristina Onori
Masky: Rebecca Hickey
Kostýmy: Alex Bovaird
Producenti: Heather Persons, John M. Valerio
Hrajú: Murray Bartlett, Connie Britton, Jennifer Coolidge, Alexandra Daddario, Lukas Gage, Jon Gries, Fred Hechinger, Jake Lacy, Brittany O'Grady, Jolene Purdy, Natasha Rothwell, Molly Shannon, Sydney Sweeney, Steve Zahn, Christie Volkmer, Alec Merlino, Kekoa Kekumano, F. Murray Abraham, Adam DiMarco, Haley Lu Richardson, Michael Imperioli, Aubrey Plaza, Theo James, Meghann Fahy, Will Sharpe, Sabrina Impacciatore, Eleonora Romandini, Amber Abara, Beatrice Grannò, Simona Tabasco, Federico Scribani, Lorenzo Scalzo, Federico Ferrante, Katia Gargano, Leo Woodall, Tom Hollander, Stefano Gianino, Lucio Patané, Laura Dern
Distribúcia: HBO Max
Foto: ČSFD cz

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.