Kampen om Narvik (Kampen om Narvik - Hitlers første nederlag)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Nar resizeNarvik predstavoval prvú veľkú porážku Hitlerovho vojnového ťaženia. Bitka sa odohrala v malom meste v škandinávskom regióne bohatom na prírodné zdroje kľúčové pre zásobovanie nemeckej vojenskej mašinérie. Túto bitku a dianie okolo nej spracovali vo filme Kampen om Narvik režisér Erik Skjoldbjærg  a scenárista Christopher Grondahl. Film, ktorý bol v Nórsku distribuovaný aj v kinách, je teda ďalším z radov filmov zaoberajúcich sa druhou svetovou vojnou, ktorý možno nájsť na Netflixe. Po zaujímavých snímkach, akým bolo dánske Bombardovanie či holandská Bitka v ústí Šeldy, nás Skjoldbjærgov film uvádza do srdca konfliktu o drahocenné suroviny a nezávislosť krajiny skrze sugestívny vizuál kameramana Johna-Erlinga Holmenesa Fredriksena. Zameriava sa pritom na osudy vojakov, ako aj civilistov zasiahnutých vojenským konfliktom.

Deviateho apríla 1940 sa nemysliteľné stalo skutočným: nemecká flotila sa plavila pozdĺž nórskeho pobrežia, s cieľom ovládnuť všetky veľké nórske mestá a Nar2 resizeprístavy. Pobrežné mesto Narvik je pre Nemcov strategickým bodom kľúčovým pre zásobovanie svojej krajiny železnou rudou. prístav Narvik zabezpečuje prístup k železnej rude zo Švédska, nevyhnutnej na výrobu zbraní a vybavenia. Nemci ho teda túžia dostať do rúk. 200 Nórov sa odmietne vzdať a chopí sa zbraní, pripravení brániť mestečko. Medzi nimi je aj mladý poddôstojník Gunnar Tofte (Carl Martin Eggesbø). Zatiaľ čo on bojuje za slobodu svojej krajiny, jeho manželka Ingrid (Kristine Hartgen) je nútená nedobrovoľne pracovať ako tlmočníčka pre Nemcov a špiónka pre Angličanov.

Udalosť okolo mesta Narvik ponúka množstvo možností z hľadiska prístupu k sfilmovaniu danej látky, samotná udalosť evokuje archetypálny príbeh Dávida proti Goliášovi. O to viac zamrzí zvolený spôsob jej spracovania a nevyužitý potenciál filmu.. Rozprávanie sleduje líniu vojakov, kde hlavnú postavu predstavuje Gunnar, a civilistov, kde sa venuje predovšetkým jeho manželke Ingrid, ktorá je nútená stať Nar3 resizesa pešiakom v nemeckom okupačnom aparáte. Skrze jej tlmočnícku aktivitu sa nám naskytá pohľad na druhú stranu, nepriateľskú. Medzi týmito dvoma perspektívami rozprávanie neustále preskakuje, napriek početnosti postáv však, bohužiaľ,  o žiadnej z nich nemožno povedať, že by dokázala zaujať. Jednotlivé charaktery predstavujú do veľkej miery typické žánrové schémy. Spoznávame sa s viacerými vojakmi, ich mená vám však dlho v pamäti neostanú. Rozprávanie minimalizuje svoj emocionálny účinok umiestňovaním jednej scény za druhou v lineárnom chronologickom slede bez toho, aby obsahovalo čokoľvek, čo by mohlo otriasť publikom a prinútiť ho, aby sa viac zapojilo do diania na obrazovke. Časové a priestorové skoky a časté striedanie postáv znemožňujú hlbší ponor do príbehu, ktorému bolestne chýba intenzívnejšia scéna. V filme taktiež absentuje výraznejšia práca s napätím, ktorá by sa očakávala od príbehu zasadeného do skorej fázy Nar4 resizedruhej svetovej vojny. Hoci si film dovoľuje isté odklony, či v istých aspektoch voľnejšie uchopenie dejín pre dramatické účely, je najsilnejší práve vo vykreslení historickej mizanscény, atmosféry malého zasneženého mestečka, dobových uniforiem a vojenskej techniky. Nakrúcalo sa v reálnych lokáciách Narviku, čo umocňuje dojem historickej autenticity. Film nezaostáva ani z technického hľadiska (zvlášť pri svojom rozpočte 80 miliónov NOK), hoci je ladený komornejšie, než by sa očakávalo - sústreďuje sa predovšetkým na osudy jednej rodiny.

Film Narvik zaujme predovšetkým nadšencov filmov o najstrasnejšej vojne ľudstva. Netreba však očakávať vojenský epos v štýle Zachráňte vojaka Ryana, či napínavý, formálne nápaditý zážitok à la Dunkirk, hlavným ťahákom filmu je zameranie sa na výnimočnú udalosť v rámci druhej svetovej vojny, mimo Nórska nie až tak známu.

Nar5 resizeKampen om Narvik (Kampen om Narvik - Hitlers første nederlag), Nórsko, 2022
Dĺžka: 108 minút
Réžia: Erik Skjoldbjærg
Scenár: Christopher Grøndahl
Kamera: John-Erling H. Fredriksen
Hudba: Christine Hals
Strih: Martin Stoltz
Zvuk: Bent Holm, Espen Rønning, Tomas Naug
Scénografia: Merete Bostrøm
Masky: Dorte Pedersen
Kostýmy: Karen Fabritius Gram
Producenti: Aage Aaberge, Live Bonnevie
Hrajú: Billy Campbell, Henrik Mestad, Stig Henrik Hoff, Carl Martin Eggesbø, Emil Johnsen, Kristine Hartgen, Kari Bremnes, Bjørn Iversen, Jon Petter Johnsen, Christoph Bach, Holger Handtke, Magnus Dugdale, Tom Espen Pedersen, Øyvind Mørk, Lars Oddmund Sandvik, Anders Wang, Jørn Magnus Karlsen, Leif Arno Hofheinz, Ollie Campbell
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.