Muž činu (Un hombre de acción/A Man of Action)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Cin13 resizeŠpanielsky režisér Javier Ruiz Caldera je na Slovensku takmer neznámy. Má na svojom konte však už sedem filmov, z ktorých posledný Muž činu si môžete pozrieť na Netflixe. Caldera debutoval v roku 2009 snímkou Spanish Movie a pred posledným nakrútil snímky Superlopez (2018) a Malnazidos (2020). Čím však Caldera zaujal aj streamovú službu je originálny námet a najmä v našich končinách ešte neznámejší „jánošíkovský“ lupič, ktorý skoro položil na lopatky americkú National City Bank. Jeho meno Lucio Urtubia vám nič nepovie. Nečudujem sa...

Expozícia filmu Muž činu sa odohráva v roku 1962 na parížskom letisku kde sa chystá nastúpiť do lietadla mladík, s ktorým sa lúči mladé sympatické dievča. Cin2 resizeČoskoro vysvitne, že ho sledujú, dievčina ho varuje, pozornosť prenasľedovateľov odvedú tak, že peniaze z vaku rozsypú medzi cestujúcich a zrazu ho niet. Mladý muž je stavebný robotník Lucio Urtubia (Juan José Ballesta), ktorý patrí k španielskej anarchistickej skupine. Tá, no najmä Lucio, bohatým berie a chudobným dáva. No čoskoro sa dej vráti o 20 rokov dozadu, keď ešte Lucio žije v Španielsku, chce pomôcť ťažko chorému otcovi pôžičkou z banky, no keď to nepôjde podobrotky tak si pre istotu zoberie zo sebou aj nôž. No, keď ho má použiť pomočí sa. Keď to bankár vidí pokojne ho pošle domov, ale peniaze mu nedá. Smrť otca však chlapca navždy poznačila a určila mu životné smerovanie. Našťastie, Lucio nikdy neprestal byť tým dobrým chlapcom, násilie a vraždenie je mu cudzie, ale okrádať bohatých životným poslaním. O desať rokov neskôr ho už stretávame v Paríži kde sa zamestná ako stavebný robotník. Keď sa ho robotníci opýtajú čo je, tak povie asi komunista, ale po Cin7 resizedôkladnom vysvetlení kto je anarchista sa rozhodne byť ním celý život. Aj vyhlási: „Tak som anarchista“.

Darmo budete listovať v pamäti o tomto hrdinovi ste asi nikdy nepočuli. No on skutočne existoval a bol takmer nepolapiteľný. Asi si mnohí položia otázku prečo o ňom nič nevieme. Ťažko sa to vysvetľuje, dá sa len hádať. Chváliť sa ním zrejme nechceli ani Španieli, ani Francúzi a už vonkoncom nie Američania, ktorým spôsobil ťažké chvíle. Príbeh sa odohráva v čase, keď sme boli ešte za železnou oponou a možno sa k nám správa o jeho bravúrnom kúsku nedostala. Predsa ho len raz zatkli, ale väzenie ho len utvrdilo v jeho správnom smerovaní. Veľký vplyv ma na neho aj Quico Sabaté (Miki Esparbé), s ktorým sa jeho cesty síce rozišli, ale veľa sa od neho naučil. Lucio Urtubia (Juan José Ballesta) bol v postate pohľadný, ale skôr všedný ako šarmantný muž, no musel niečo vyžarovať, keď sa do neho zamilovala kultivovaná Anne (Liah O´Prey), študentka biológie, ktorá tiež chcela zmeniť svet a priatelia mu Cin5 resizedôverovali. Lucio, okrem toho, že tvrdo pracuje, celé dni len vymýšľa, ako vykradnúť banky, dať ľuďom a hnutiu peniaze a dačo si aj odložiť. Nie je to chlapec, ktorý túži po bohatstve. Po prvej veľkej krádeži sa rozhodne investovať do tlačiarne a vyrábať falošné peniaze. Darí sa mu. Ožení sa s Anne a majú spolu peknú dcérku, ale telom a dušou anarchista si nedá pokoj a darí sa mu. Náhoda chcela, aby mu namiesto výplaty dali šek a v tej chvíli sa začína hviezdny a pravdivý príbeh Lucia Urtubia Jimenéza (1931 – 2020). Čo všetko sa medzitým udialo, ako sa mu tento husársky kúsok podaril neprezradím, poviem len toľko, že jeho príbeh inšpiroval aj režisérov Aitora Arregiho a Josého Goenagu a Lucio vyhlásil v roku 2008 v Londýne na premiére filmu, že banky sú najväčšími zlodejmi a sú vraj pôvodom všetkých vojen. A napísal aj pamäti pod názvom Moje žijúce utópie.

Ako sa však režisérovi Javierovi Ruizovi Calderovi podarilo realizovať tento unikátny a zaujímavý Cin12 resizepríbeh ? Pravdu - povediac chcelo to trochu vynachádzavejšieho tvorcu, ale aj tak sa mu atmosféru rozbúreného Paríža a Francúzska podarilo dostatočne verne zachytiť. Skúsenejší režisér by z námetu možno bol vyťažil viac, ale aj tak je to snímka hodná na povšimnutie. Kľúčovými udalosťami sú, samozrejme, nepokoje v krajine a vo svete, ale najmä Kubánska kríza a iné dôležité svetové udalosti. Snímka sa však točí okolo geniálneho výmyselníka, ktorý k realizácii svojich plánov nepotreboval študovať, stačila mu „univerzita“ života. A dobrá pozorovacia schopnosť. Tvorca si vzal na mušku aj francúzsku políciu, jej pomalosť a trochu aj neschopnosť. No neostal nič dlžný ani justícii, keď Lucia konečne, s veľkou pomocou Američanov, dostanú za mreže, musia ho pre procesnú chybu prepustiť a na ortieľ čaká na slobode. Nič vám to nepripomína ? Mne áno. Totiž, aby jedna z najväčších bánk National City Bank nepadla na kolená Cin11 resizepricestuje do Paríža Barrow (Ben Temple) a vo výborne zahranom a napísanom rozhovore s Luciom prípad uzavrú.

K dobru režiséra treba pripísať, že akciami nekopíroval podobné akčné americké filmy, naháňačky po Paríži zodpovedajú realite, ani výsluchy neprepínal, nikoho nedobili do bezvedomia, prosto odohrávalo sa to v celku realisticky, čo možno divákom bažiacim po väčšom vzrušení, môže pripadať málo a banálne. Je to však viac klad ako chyba, lebo príbeh sa odohráva v dobe, keď to ešte nebolo v móde a filmy vznikajúce v tom období podávali podobné príbehy podobne. Calderon sa teda pre hodnovernosť striktne držal doby a jej vtedajších kinematografických vymožeností. Dobre sa rozhodol aj pre výber hercov, z ktorých má najväčší priestor Juan José Ballesta v úlohe Lucia. Ballesta je v jeho podaní zásadový muž, vraždenie je mu cudzie, za svojim cieľom si ide vytrvalo ako buldog a je odhodlaný zničiť aj svoje rodinné šťastie, lebo chudobe Cin10 resizetreba pomôcť. Je to idealista, idúci s veľkým entuziazmom a naivitou za svojim cieľom. Pôsobí nepádne a ako som sa dočítala aj taký bol. Jeho manželku, ktorá ho nepochopiteľne podporovala, s citom zahrala pôvabná herečka Liah O´Prey, zdôrazňujúca zo začiatku aj svoju oddanosť myšlienke anarchizmu, neskôr vytriezvie, ale manžela v štichu nenechá. Z rôznych postáv a postavičiek zaľudneného filmu by si iste zaslúžili spomenúť viacerí, ale mne najviac utkvela postava Američana Barrowa v podaní Bena Templa. Ten dáva za celým príbehom bodku, ktorá si ako ponaučenie zaslúži pozornosť. Zastaví za cenu ústupkov výrobu falošných šekov, ale vyhlási: „Banky nikdy neprehrávajú.“

Príbeh Muža činu na prvý pohľad môže pripomínať agitku za práva chudobných. V prvom pláne ňou tak trochu aj je, ale keď sa nad celou story zamyslíte je v mnohom poučná. Poučná v tom zmysle, že spoločnosť nemôže byť ľahostajná voči krádežiam, nehľadiac na to z akého popudu sa dejú, súdy a sudcovia nie sú tu pre zábavu previnilcov a polícia by si mala poctivo robiť svoju prácu. Aj o tom je film Muž činu.

Cin4 resizeMuž činu (Un hombre de acción/A Man of Action), Španielsko, 2022
Dĺžka: 111 minút
Réžia: Javier Ruiz Caldera
Scenár: Patxi Amézcua
Kamera: Sergi VIlanova
Strih: Alberto de Toro
Zvuk: Isaac Bonfill, Oriol Tarragó
Scénografia: César Macarrón
Kostýmy: Cristina Rodríguez
Producenti: Edmond Roch, Javier Ugarte
Hrajú: Juan José Ballesta, Luís Callejo, Liah O'Prey, Miki Esparbé, Alexandre Blazy, Ben Temple, Ana Polvorosa, Josean Bengoetxea, Bastien Ughetto, Tomás Pozzi, Yanet Sierra, Ken Appledorn, Yael Belicha, Maria Ribera, Michel Noher, Jordi Aguilar, Carlos Zabala, Véronica Polo, Javier Laorden, Jon Viar, Daniel Chamorro, Alex Moreu Garriga, Timothy Cordukes, Jean Paul Szybura
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.