Nevyspytateľné cesty Božie (Los renglones torcidos de Dios)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Cesty resizeŠpanielsky scenárista a režisér Oriol Paulo patrí bezpochyby medzi najznámejších a najuznávanejších španielskych, ale aj európskych, či dokonca svetových tvorcov napínavých kriminálnych trilerov založených na viacerých zvratoch a prekvapivých rozuzleniach. Jeho prvou úspešnou scenáristickou „prácičkou“ bol napínavý thriller Oči Julie z roku 2010. Na režisérskom poli debutoval detektívkou Telo (2012) a spoločne s nasledujúcimi dielami Contratiempo (2016) a Záhadná búrka (2018) sa stal jedným z najkultovejších súčasných režisérov v žánri triler. Pokiaľ ho náhodou niekto nepoznal na základe filmovej tvorby, tak si určite spomenie na výborný netflixovský seriál nakrútený na motívy románu Harlana Cobena Nevina (2021).

Všetky spomínané diela sú charakteristické množstvom dejových zvratov, scenáristických „podrazov“ a otočiek o stooosemdesiat stupňov. Pričom je zrejmé, Cesty2 resizeže práve schopnosť nachytať diváka takpovediac na hruškách je tou najpríťažlivejšou devízou celej Paulovej tvorby. Zároveň ide však vždy aj o silný emotívny príbeh a motivácie postáv (a častokrát zároveň aj páchateľov ústredných zločinov) sú uveriteľné a opodstatnené. Podobne je to aj pri jeho novinke nesúcej osudovo znejúci názov Nevyspytateľné cesty Božie. Film sa premietal minulý rok v španielskych kinách, u nás je dostupný na streamovacej službe Netflix. Ponúka sa kacírska otázka, či by pre plné vychutnanie svojskej retro atmosféry diela nepomohla aj distribúcia v našich kinách…

Súkromná vyšetrovateľka Alicia Gould de Almenara je najatá bohatým klientom, aby vyšetrila údajnú samovraždu pacienta v rozľahlej psychiatrickej liečebni umiestnenej na samote v španielskych horách. Alicia je úspešná, bohatá žena a žije v šťastnom manželstve. Kvôli novému prípadu je však ochotná nechať sa inkognito zavrieť do ústavu a vyšetrovanie viesť v utajení. Netrvá však dlho a nastanú prvé problémy. Lekárske vedenie ústavu jej totiž oznamuje, že sa tu v skutočnosti lieči z paranoje a celý Cesty5 resizeprípad je len výplodom jej chorej mysle. Alicia však má v rukách dôkazy potvrdzujúce jej verziu udalostí, riaditeľ je však vzhľadom na bohaté skúsenosti so svojimi pacientmi k podobným „rozprávkam“ skeptický.

Alicia naďalej pokračuje vo vyšetrovaní, spoznáva svojských miestnych pacientov a onedlho sa na divákovu hlavu začne sypať jeden zvrat za druhým. Tým prvým je identita jedného z mladých pacientov, ďalším zase vražda miestneho agresívneho trpaslíka. Išlo iba o sebaobranu, alebo Alicia niečo v ťažkom psychickom a fyzickom rozpoložení prehliadla? Fabula sa komplikuje aj využitím subjektivizovaných flashbackov, ktorých predmetom sú predovšetkým scény z manželského života Alicii a jej muža. Udalosti vidíme z viacerých uhlov pohľadov, nikdy sa však pozorný divák v síce Cesty4 resizekomplikovanom, ale prehľadne prerozprávanom príbehu nestratí.

Scenár Nevyspytateľných ciest Božích pokladá pomerne triviálnu otázku ponúkajúcu zdanlivo iba dve jasné alternatívy, buď Alicia hovorí pravdu a odkrýva premyslený zločin, alebo je všetko úplne inak a v skutočnosti je v ústave kvôli snahe otráviť svojho manžela a detektívnu historku si vytvorila iba jej chorá myseľ, respektíve podvedomie. S touto dilemou sa divák oboznámi pomerne rýchlo po začiatku expozície a môže sa sústrediť na hľadanie a nachádzanie rôznych indícií vedúcich ku konečnej pravde. Tá je včak, našťastie, o niečo komplikovanejšia a isté otázky zostanú nezodpovedané; respektíve plne pochopiteľné až po ďalšej projekcii.

Cesty8 resizeOriol Paulo nakrútil ďalší zo svojich klasických mystických trilerov, avšak tentokrát nedokázal naplno využiť potenciál námetu. Atmosféra snímky sa nedokáže priblížiť podobne ladenému Prekliatemu ostrovu Martina Scorseseho (Paulov film sa odohráva prevažne cez deň a za svetla), ale zároveň skvele evokuje koniec sedemdesiatych rokov. Záver neponúka, aj napriek skvelému výkonu Bárbary Lennie, skutočnú katarziu a odpovede na položené otázky môžu vyvolať určité rozpaky. Na prvý pohľad sú zrejmé aj niektoré logické medzery v príbehu, neustále hľadanie pravdy sa ich ale snaží potláčať do úzadia. Platí však, že opätovné pozretie môže výrazne ovplyvniť konečné hodnotenie tohto stále dostatočne inteligentného mysteriózneho trileru.

Cesty3 resizeNevyspytateľné cesty Božie (Los renglones torcidos de Dios/God's Crooked Lines), Španielsko, 2022
Dĺžka: 155 minút
Réžia: Oriol Paulo
Predloha: Torcuato Luca de Tena (kniha)
Scenár: Oriol Paulo, Guillem Clua, Lara Sendim
Kamera: Bernat Bosch
Hudba: Fernando Velázquez
Strih: Jaume Martí
Zvuk: Aitor Berenguer, Laura Díez Mora
Scénografia: Sylvia Steinbrecht
Masky: Montse Sanfeliu, Carol Atxukarro
Kostýmy: Alberto Valcárcel
Producenti: Adrián Guerra, Núria Valls, Mercedes Gamero, Ángel Blasco
Hrajú: Bárbara Lennie, Eduard Fernández, Loreto Mauleón, Javier Beltrán, Pablo Derqui, Federico Aguado, Adelfa Calvo, Antonio Buíl, Dafnis Balduz, David Selvas, Francisco Javier Pastor, Luis Sacristán, Lluís Soler, Vicente Vergara, Txell Aixendri, Joan Crosas, Pep Ferrer, Alfred Tapscott
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.