Predátor: Korisť (Prey)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Korist resizeTridsaťpäť rokov je tomu, čo sa prvý Predátor objavil na strieborných plátnach a stal sa akčným kultom. Krvavý súboj na život a na smrť, s neznámou bytosťou pochádzajúcou z ďalekých končín vesmíru, sa zopakoval v niekoľkých pokračovaniach, o ktorých je však, bohužiaľ, lepšie pomlčať a ponechať ich v zabudnutí. Posledný pokus o revitalizáciu akčnej sci-fi klasiky sme tu mali v roku 2018 s filmom Predátor: Evolúcia pod režijným vedením samotného Shanea Blacka, ktorý spolupracoval už na prvom diele. Film Predátor: Korisť režiséra Dana Trachtenberga (známy najmä ako režisér filmu Ulica Cloverfield 10) sa objavil takmer ako blesk z čistého neba. Po sporadickom pošuškávaní o možnom pokračovaní dlhoročnej série sa objavil teaser, ktorý vzbudil zvedavosť a potvrdil zaujímavé rozhodnutie zasadiť príbeh do prostredia Ameriky zmietajúcej sa v konflikte pôvodných obyvateľov a európskych osídlencov. Film, ktorý by mal predstavovať návrat ku koreňom, je už možné vidieť na Hulu alebo Disney+.

Predátor: Korisť sa označuje za pôvodný príbeh prvého Predátora, ktorý sa objavil na Zemi. Je vybavený trochu retro verziami zbraní, ktorými disponoval Korist2 resizezosnulý Kevin Peter Hall v prvom filme. Predátorov postup a cieľ je však rovnaký: je to lovec zbierajúci trofeje zo svojich koristí. Film tak k nemu vytvára paralelu v Naru (Amber Midthunder), mladej bojovníčke, ktorá chce loviť ako muži v jej kmeni Komančov, vrátane jej brata Taabeho (Dakota Beavers). Naru je spochybňovaná okolím, lov je považovaný za mužskú prácu, zisťujeme však, že je viac než schopná si v boji poradiť. Ako prvá si všimne príchod neznámej bytosti na planétu a snaží sa ju vystopovať. Netuší však, čo ju a jej súkmeňovcov čaká - kto je lovec a kto korisť sa ešte len ukáže...

Zasadiť sci-fi hororovú premisu do prostredia nového kontinentu 18. storočia je skutočne vynikajúci Korist3 resizenápad, občerstvujúci závan, ktorý séria už nejaký čas potrebovala. Otázne bolo, ako sa túto príležitosť filmu podarí zužitkovať. Skepsa a obavy však po prvých minútach opadajú a nahrádza ich pozitívne prekvapenie z funkčného a presvedčivého zakomponovania indiánskych reálií a kultúry do pôvodnej príbehovej kostry. Vzťah medzi pojmami lovec a korisť, príroda ako surová aréna pre súboj najsilnejších jedincov o prežitie – to je jadro najnovšieho Predátora. Návrat k jednoduchosti, kostre prvého dielu bol jednoznačne správnym krokom, film neustále pracuje s našimi očakávaniami a znalosťami z predchádzajúcich filmov, či už v spôsobe, akým postupne, pomocou náznakov buduje predátorskú hrozbu, alebo citovaním známych hlášok. Pritom vytvára napätie skrze (ne)prítomnosť neustálej hrozby, v hustých lesoch a čierno-čiernych Korist5 resizenociach sa smrť môže skrývať na každom rohu. Dan Trachtenerg veľkými celkami sprostredkúva krásu hornatého terénu prerušeného malebnou tečúcou riekou. Tieto oku lahodiace scenérie kontrastujú krutým násilnostiam v podobe znetvorených tiel a z kože stiahnutých hadov. Od začiatku film nasadzuje pomerne rýchle, intenzívne tempo, pričom sme takmer neustále v pohybe. Naru sa okrem neznámeho protivníka musí vysporiadať so svojím postavením v tábore, ako aj samotným prostredím, kde jeden nesprávny krok a nedostatok vynachádzavosti môže predstavovať osudovú chybu. Štruktúra tohto survival hororu lemovaného príbehom o emancipovaní mladej ženy a prekonaní očakávaní okolia spočíva v prísnom pridržiavaní sa žánrových pravidiel. Každý uvedený prvok, či už dejová informácia alebo predmet, je v istom momente Korist7 resizesujetu využitý a každá akcia hlavnej postavy je príslušne zmotivovaná predchádzajúcou akciou. Poteší tiež patričná dávka gore efektov a zopár choreograficky a vizuálne pôsobivých akčných scén, ak prižmúrime oko nad otrasným digitálnym medveďom.

Predátor:Korisť tak v konečnom dôsledku dopadol nad očakávania dobre a predstavuje vítanú revitalizáciu série, obnovil istú nádej do budúcna. Je ale trochu škoda, že má výlučne digitálnu premiéru a nemôžeme si ho vychutnať aj v prostredí kinosály.

Korist4 resizePredátor: Korisť (Prey), USA, 2022
Dĺžka: 99 minút
Réžia: Dan Trachtenberg
Scenár: Patrick Aison
Kamera: Jeff Cutter
Hudba: Sarah Schachner
Strih: Claudia Castello
Zvuk: Craig Henighan
Scénografia: Kara Lindstrom
Masky: Jo-Dee Thomson
Producenti: John Davis, John Fox
Hrajú: Amber Midthunder, Dakota Beavers, Mike Paterson, Nelson Leis, Julian Black Antelope
Distribúcia: Disney+
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.