Volavka (Black Bird, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Bird resizeVymyslieť atraktívny námet je jedným zo základných kameňov úspechu, či už filmovej alebo seriálovej scény. Tvorcovia nás totiž neustále bombardujú jedným projektom za druhým a divák si musí vybrať, do čoho investuje svoj drahocenný čas. Volavka mala v tomto smere od začiatku výhodu – zasadenie do väzenského prostredia, stávka na skutočné udalosti a k tomu meno skúseného Dennisa Lehaneho, sľubujúce dostatočne atraktívny zážitok. Podarilo sa pretaviť nemalé očakávania v adekvátny výsledok?

Hlavným hrdinom minisérie je James, Jimmy“ Keene (Taron Edgerton), drogový díler, ktorý rozhodne netrie biedu. Práve naopak, život si užíva plnými Bird2 resizedúškami, a to až do momentu, keď FBI vykoná raziu v jeho vlastnom dome. Najviac mu pritom priťaží nález strelných zbraní a miesto pôvodne avizovaných piatich rokoch vo väzení dostáva dvojnásobok. Jimmy však rozhodne nepodlieha depresii a vďaka svojej silne charizmatickej osobnosti si už za pár mesiacov vybuduje za mrežami meno. Aj preto ho osloví agentka FBI Lauren McCauley (Sepideh Moafi) so žiadosťou o výpomoc polícii, pričom odmenu má byť kompletné odpustenie zvyšku trestu...

Šesťdielna miniséria Volavka je priamo inšpirovaná autobiografickým románom In with the Devil: a Fallen Hero, a Serial Killer, and a Dangerous Bargain for Redemption (u nás v preklade nevyšiel) Jamesa Keena a Hillela Levina. Úloha, ktorou bol Jimmy poverený, bol odhaliť miesto, kde predpokladaný sériový vrah Larry DeWayne Hall (Paul Walter Houser) zakopal svoje obete. Polícia mu totiž bola schopná pripísať iba jednu vraždu a aj to za okolností, kde hrozilo Hallove úspešné odvolanie Bird4 resizena súde a jeho následné prepustenie zo springfieldskej väznice. A hoci seriálový Jimmy spočiatku váha a nechce si príliš narušiť relatívne komfortný pobyt v chládku, zhoršujúci sa zdravotný stav jeho otca, bývalého policajta (jedna z posledných rolí Ray Liottu), ho presvedčí ponuku prijať a presťahovať sa do podstatne horších podmienok.

Výborne vystavaná zápletka sa môže opierať aj o pôsobivú charakterizáciu ústredných protagonistov, pôsobiacich poriadne kontrastným dojmom. Jimmy je vyšportovane pôsobiaci mladý muž, ktorý má vcelku ďaleko od dobráka od kosti a dokáže si vynútiť i patričný rešpekt. Má však svoje zásady a pod frajerskou fásadou sa ukrýva ďaleko zraniteľnejší človek, ako sa môže sprvoti zdať. Larry zase veľmi nepôsobí ako sériový vrah, skôr ako podivín so záľubou v rekonštrukciách bitiek občianskej vojny. Bird7 resizeZavalitý, nepríliš inteligentný, no nie úplne hlúpy, chlapík so zvláštne tvarovanou briadkou vyvoláva u viacerých skôr zľutovanie a to až do takej miery, že väčšina policajtov ani neverí, že má na to niekoho zabiť. Miesto toho ho profilujú ako sériového priznávača, ktorý zúfalo túži po pozornosti, no nikdy im nedá reálny dôvod ho zatknúť. Vzájomný stret takto odlišných osobností však vnáša do deja viac než zaujímavú dynamiku.

To podporuje i mimoriadne presné herectvo Tarona Edgertona (Jimmy) a Paula Waltera Housera (Larry), ktorý je snáď ešte lepší ako náprotivok a dokáže prirodzene prechádzať z naivne pôsobiacej postavičky do trochu znepokojivého indivídua. Výborný je však i zanietený vyšetrovateľ v podaní Grega Kinneara, výrazne nezaostáva ani jeho spoluhráčka v podaní Sepideh Moafi a kvalitne sú obsadené aj Bird5 resizevedľajšie postavy, kde možno určite zmieniť slizkého dozorcu Joa Williamsona či mafiánskeho bossa stvárneného veteránom Tonym Amendolom. Práve tí pomáhajú vnášať do deja i dodatočnú dramatičnosť prameniacu z toho, že nepriamym spôsobom ohrozujú skutočnú úlohu hlavného hrdinu vo väzení. Tú však dobre budujú už spoločné scény Jimmyho a Larryho, na ktoré sa seriál zameriava primárne a cez ktoré môže divák dôkladne nahliadnuť do vnútra oboch protagonistov. Kvalitný scenár, skvelí herci či vynikajúco budovaná atmosféra – nič viac kvalitný dramatický seriál nepotrebuje a v tomto prípade to jednoznačne platí.

Bird8 resizeVolavka ( Black Bird, TV seriál), USA, 2022
Dĺžka: 5 h 47 min. (Minutáž: 54–60 min.)
Manažér projektu: Dennis Lehane
Réžia: Michaël R. Roskam, Jim McKay, Joe Chappelle
Predloha:
James Keene (kniha), Hillel Levin (kniha)
Scenár: Dennis Lehane, Riccardo DiLoreto, Sean K. Smith
Kamera: Natalie Kingston
Hudba: Mogwai
Strih: Jonathan Alberts, Rob Bonz
Scénografia: Charisse Cardenas, Fernando Carrion, Monica Monserrate
Masky: Hailey Authement, Kathrine Gordon
Kostýmy: Amy Roth
Hrajú: Taron Egerton, Ray Liotta, Greg Kinnear, Jake McLaughlin, Paul Walter Hauser, Robyn Malcolm, Lawrence Turner, Cecilia Leal, Christopher B. Duncan, Brandon Morales, Sepideh Moafi, James DuMont, Raheem Allen, Cullen Moss, Addison Ross, Michael Tacconi, Lee Tergesen, Michael Aaron Milligan, Logan Macrae, Blue Clarke, Robert Wisdom, Carlo Alban, Christopher Berry, Joe Williamson, Jason Bayle, Brett Gentile, Kwajalyn Brown, Melanie Nicholls-King, Tony Amendola, Peter Jaymes Jr., Christopher Backus, Charles Green, Braxton Alexander, Joey Bicicchi
Distribúcia: Apple TV+
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.