The Old Man (TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Man resizeŠpionážna tematika láka a pokiaľ sa spolu zíde viacero zaujímavých mien, pričom dotyční sa môžu opierať i o kvality literárnej predlohy, neuškodí minimálne zbystriť pozornosť. Jedným zo zaujímavejších projektov tohto roka bol i seriálový The Old Man, nakrútený na motívy oceňovaného rovnomenného románu Thomasa Perryho z roku 2017. Výsledok je však trochu odlišný, ako asi niektorí očakávali.

Hlavným hrdinom je bývalý agent Dan Chase (Jeff Bridges), ktorý je už dávno na dôchodku a snaží sa v pokoji dožiť zvyšok svojho života. Manželka mu už pred časom zomrela kvôli Huntingtonovej chorobe, trápia ho pravidelné nočné mory a v jeho osamotene pôsobiacom dome mu tak robí spoločnosť iba Man2 resizedvojica verných rotvajlerov. Jednej noci sa však sa však dovnútra vláme ozbrojený muž a a hoci ho Dan poľahky spacifikuje, okamžite pochopí, že týmto to ani zďaleka nekončí. Existuje totiž dôvod prečo sa ukrýva pred FBI a hneď na druhý deň sa rozhodne pre útek z miesta činu. No vládni agenti sú mu už na stope a vedením prenasledovania je poverený jeho bývalý kolega Harold Harper (John Lithgow), ktorý je nejakým spôsobom zainteresovaný v jeho dávnom úteku z agentúry...

Jedným z dôvodov, prečo kniha uspela u kritikov či čitateľov bola i voľba postaršieho protagonistu. V dobe Jamesov Bondov, Jackov Ryanov, Jasonov Bournov a iných, pôsobí agent vo výslužbe vcelku netradičným, no súčasne osviežujúcim dojmom. Seriálovej verzii navyše pomáha i jeho obsadenie, kde tvorcovia stavili na charizmatického Jeffa Bridgesa. Už sedemdesiatdva ročný americký herec ocenený Oscarom sa často neangažuje na seriálovej scéne a v rámci nej na svoje konto pripísal vôbec prvú hlavnú úlohu. Jeho náprotivok - John Lithgow – sa je j naopak nevyhýba a hoci zažiaril v Man4 resizemnohých filmoch, väčšie úspechy žne predsa len v televízii. Aj tu však ide o ukážku excelentného kástingu a z rozdaných kariet v úvode sa javí, že hra mačky s myšou bude mať na oboch strán dostatočne silného zástupcu. V skutočnosti je to však trochu inak a po úvodnom rozjazde sľubujúcom nekompromisnú špionážnu jazdu sa začne seriál vyvíjať úplne odlišným spôsobom.

Z očividnej variácie na Jasona Bourna po tridsiatich rokoch (týmto prirovnaním sa inak oháňali samotní tvorcovia), kde sa v pilotnom dieli ani nešetrí umne dávkovanou akciou, sa totiž veľmi rýchlo stáva prevažne konverzačná až rodinne založená dráma s občasnými pripomienkami, že sa pohybujeme v špiónskom žánri. Adrenalínovejšie momenty poväčšine absentujú a dialógy, akokoľvek dobre napísané, Man5 resizemiestami skĺzavajú k filozofickým rozprávam, kde sa postavy občas vyjadrujú až vzletným spôsobom. A hoci záver série predsa len disponuje zvýšenou mierou akčnejších momentov, začiatkom sa v tomto smere nedokáže vyrovnať ani kvalitatívne. Je to však samo o sebe zle?

Stále totiž platí, že seriál disponuje pôsobivou atmosférou, ktorú podporujú i všadeprítomné flashbacky zasadené tridsať rokov do minulosti a bližšie poodhaľujúce minulosť hlavnej postavy. A nielen jeho, no zďaleka najväčší priestor, má, pochopiteľne mladý Dan – vtedy ešte vystupujúci pod iným menom -a celkom presvedčivo stvárnený Billom Heckom. Fungujú i zvraty, kde má zápletka po ruke hneď niekoľko prekvapení a určite sa nedá kritizovať ani psychologický aspekt. Postavy sú dobre prekreslené (obzvlášť za zmienku stojí charakter proti svojmu bežnému typu obsadenej Alie Shawkat), Man6 resizenečiernobiele a darí sa vcelku dobre predávať rozpoltenosť niektorých z nich medzi dvoma rôznymi svetmi. No zachádzať do ďalších detailov by asi zaváňalo zbytočnými spoilermi.

Serialová udalosť sezóny sa každopádne nekoná a to je i trochu škoda, keďže úvodné diely k nej v podstate smerovali. Jonathan E. Steinberg a Robert Levine už spolu vytvorili výborný pirátsky seriál Čierne vlajky, to najlepšie však ponúkli až trochu neskôr. Kiež by tak tomu bolo i v tomto prípade, keďže zo, zdá sa, pôvodne plánovanej desaťdielnej minisérie sa stala pre zdravotné problémy Jeffa Bridgesa sedemdielna prvá séria. Pokiaľ sa však tvorcovia budú držať pôvodného plánu a nevymýšľať nové podzápletky, tá druhá by mala teoreticky uzavrieť ich snaženie. V tejto chvíli to však naisto nevieme a viac ukáže až budúcnosť.

Man8 resizeThe Old Man (TV seriál), USA, (2022–2023)
Dĺžka: 12 h 29 min. (Minutáž: 49–66 min.)
Manažéri projektu: Jonathan E. Steinberg, Robert Levine
Réžia: Jon Watts, Jet Wilkinson, Greg Yaitanes, Zetna Fuentes
Predloha: Thomas Perry (kniha)
Scenár: Jonathan E. Steinberg, Robert Levine
Kamera: Jules O'Loughlin, Armando Salas, Sean Porter
Hudba: T Bone Burnett, Patrick Warren
Strih: Matthew Colonna, John M. Valerio, Maria Gonzales, Scott Turner, Amy M. Fleming
Zvuk: Benjamin L. Cook
Scénografia: Julie Berghoff, Lindsey Moran
Masky: Dnelle Almanza
Kostýmy: Janie Bryant, Tiffany White Stanton
Produkcia: Judd Rea
Hrajú: Jeff Bridges, John Lithgow, Amy Brenneman, Pej Vahdat, Alia Shawkat, Faran Tahir, Christos Vasilopoulos, Gbenga Akinnagbe, E.J. Bonilla, Bill Heck, Leem Lubany, Hiam Abbass, Jessica Harper, Nelson Franklin, Herbert Russell, Rich Ting, Chris Gann, Kenneth Mitchell, Christopher Redman, Tai Bennett, Joel Grey, Jennifer Field, Echo Kellum, Jessica Parker Kennedy, Noor Razooky, Rowena King, Jordan Bridges, Timothy Stack, Rade Šerbedžija, Trenton Rostedt, Navid Negahban, Jacqueline Antaramian, Roman Mitichyan
Distribúcia: Hulu
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.