Denná zmena (Day Shift)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Zmena resizePrvotina J. J. Perryho Denná zmena svojským spôsobom reaguje na pomaly ustupujúcu vlnu upírskych snímok, ktoré u mladého publika nabrali popularitu spolu s filmovými adaptáciami Twilight ságy Stephanie Meyerovej. Robí tak odľahčeným, humorným spôsobom a od prvého momentu je zrejmé, že sa nijakým spôsobom neberie vážne. J.J. Perry síce zasadol na režisérsku stoličku po prvý raz, no vo svete filmu je už dávno známy ako popredný kaskadér, a aj preto sa dalo predpokladať, že pôjde o nekompromisnú akčnú jazdu, v ktorej logika ustúpi do úzadia a prím budú hrať akčné scény plné dekapitovaných upírov a svižných bojov.

Film rozpráva o upírskom lovcovi Budovi, ktorý však svoje netradične povolanie maskuje pozíciou čističa bazénov. Len hŕstka ľudí vie, že hlavný zdroj Zmena8 resizepríjmov, zdanlivo obyčajného muža v starom pick-upe, pochádza z upírích zubov, ktoré sa dajú po úspešnom love speňažiť v organizácii označovanej ako Únia. Únia, zastrešujúca ostatných lovcov upírov, je v skutočnosti tvrdo byrokratická organizácia riadiaca sa prísnymi pravidlami, ktoré však Bud s obľubou porušuje. Preto je mu pridelený nudne pôsobiaci úradník Seth, s úlohou dohliadať na správne postupy počas Budovho výkonu služby. Denná zmena v tomto prípade označuje menej profitabilnú „šichtu“ a Budovi je pridelená za trest, kvôli jeho predchádzajúcim priestupkom. Na dennú zmenu však pristane, keďže potrebuje získať peniaze pre svoju ex-manželku, ktorá by inak následkom finančnej tiesne musela predať dom a Bud by tak prišiel o blízku prítomnosť svojej dcéry. Jeho rodinní príslušníci, samozrejme, netušia, akú cestu potrebuje podstúpiť, a že zdrojom jeho príjmov nie je čistenie bazénov, ale tesáky upírov.

Zmena2 resizeVidieť organizáciu ako Únia zvierať sa v byrokratickom väzení je vtipné a divákovi sa dozaista vybaví väčšina úradov, s akými musí prichádzať do styku bežný jednotlivec pri vybavovaní „papierovačiek“. Humorne pôsobí aj skutočnosť, že sú títo tvrdí upíri bojovníci šikanovaní otravnými úradníkmi, akého predstavuje aj priamo Seth, ktorý sa však, ako správna „kancelárska krysa“, pri prvej spoločnej akcii s Budom od strachu pomočí. Vykreslenie tajného úradu na boj s agresívnymi predátormi ako nudnej a zatuchnutej inštitúcie je príjemne absurdné a v súlade s dynamickým tempom predstavuje film vydarenú kombináciu humoru a akcie. Prítomné sú aj ľahko hororové prvky, no keďže sa Perry rozhodol diváka väčšmi zabávať ako desiť, je filmu bližšie označenie fantastická komédia.

Spomenúť treba aj atraktívne obsadenie filmu. V hlavnej úlohe lovca Buda sa objavuje oscarový Jamie Zmena3 resizeFoxx a ako jeho partner Seth mu sekunduje talentovaný Dave Franco (mladší brat slávnejšieho Jamesa). Obaja tvoria vydarenú komickú dvojicu, pričom na pomoc im ešte prichádza aj známy rapper Snoop Dogg, ktorý v úlohe dlhoročného veterána v zabíjaní upírov ešte posilňuje nevážnosť filmu a treba uznať, že mu táto komická úloha skutočne sedí. Dobrá chémia medzi hercami a uletený humor sú teda hlavnými prednosťami filmu. Nepriateľom naopak môže byť pridlhá stopáž šplhajúca takmer k dvom hodinám, čo je na odpočinkový film bez hlbšieho presahu mierne prepálené. Denná zmena nie je komédiou pre priaznivcov inteligentnej zábavy, no ten kto je ochotný pristúpiť na jej pravidlá „hry“ a vypnúť mozog, užije si solídnu popcornovú zábavu s množstvom utrhnutých končatín a s frajerským Jamiem Foxxom navrch, ktorému nie je ťažké počas trvania filmu fandiť.

Zmena6 resizeDenná zmena (Day Shift ), USA, 2022
Dĺžka: 113 minút
Réžia: J.J. Perry
Scenár: Shay Hatten, Tyler Tice
Kamera: Toby Oliver
Hudba: Tyler Bates
Strih: Paul Harb
Scénografia: Greg Berry
Masky: Debra Denson, Ozzy Alvarez
Kostýmy: Kelli Jones
Producenti: Shaun Redick, Chad Stahelski
Hrajú: Jamie Foxx, Dave Franco, Natasha Liu Bordizzo, Meagan Good, Karla Souza, Steve Howey, Scott Adkins, Snoop Dogg, Eric Lange, Oliver Masucci, C.S. Lee, Peter Stormare, Danielle Kennedy, Massi Furlan, Keith Jefferson
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.