Hodina neistoty (The Desperate Hour)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Neistota2 resizeAmy Carr je štyridsiatnička a matka dvoch detí, tínedžera Noaha a malej Emily. Nedávno pri autonehode stratila svojho manžela, čím trpí celá rodina a ich vzťahy nie sú momentálne najideálnejšie. Noah prežíva okrem toho aj klasickú tíndežerskú depresiu, pričom sa mu príliš nechce chodiť do školy. Podobne je to aj v deň, keď začína sujet snímky Hodina neistoty. Noah leží v posteli a Amy si ide zabehať do blízkeho, rozľahlého lesa. Berie si so sebou telefón kvôli počúvaniu obľúbených songov. Najbližšiu hodinu ho však využije predovšetkým na telefonovanie a využívanie niekoľkých aplikácií, či prezeranie najnovších správ.

Krátko po vbehnutí do lesa sa totiž dozvedá, že na strednej škole, ktorú navštevuje aj Noah, došlo k streľbe. Amy ihneď musí zistiť, či Noah nakoniec odišiel Neistota3 resizedo školy, čo nebude vôbec jednoduché, keďže chlapec má vypnutý telefón. Amy musí navyše zistiť, kam boli odvedení študenti, respektíve kto ostal v škole, kto je rukojemníkom a kto prišiel o život. Začína tak boj o čas, pretože dostať sa na tú správnu cestu z lesa k cieľu, samozrejme s využitím navigácie, má trvať zhruba hodinu. Za ten čas sa môže na škole odohrať masaker…

Triler Hodina neistoty patrí do kategórie komorných snímok neoficiálne nazývaných ako „one man show“, respektíve v našom prípade „one woman show“. Zúfalú matku si zahrala Naomi Watts. Tá sa do úlohy matky snažiacej sa čo najrýchlejšie vyriešiť súčasnú situáciu dokonale hodí. Je to dané predovšetkým talentom a schopnostiam známej herečky, ako aj jej sympatickou fotogenickou tvárou, pretože divák jej rozrušeniu, ale aj schopnosti adekvátne reagovať na krízovú situáciu, bez problémov uverí. Ďalším kladom je absencia takmer všetkých záberov a scén z ústredného dejiska zločinu. Všetko Neistota5 resizesa dozvedáme prostredníctvom telefonátov a čítaniu a pozeraniu správ na mobile.

Na mieste prebieha vyjednávanie polície s kriminálnikom, avšak divák z tejto akcie nič nevidí, ale hlas vyjednávača v telefóne na dokreslenie situácie je postačujúci. Divák tak musí vo veľkom zapojiť vlastnú fantáziu, napríklad má možnosť si predstaviť celú situáciu, či už pred školou alebo vnútri, sám vo vlastnej hlave. V tomto smere využíva skôr možnosti literatúry, keď si čitateľ tiež musí všetky obrazy vytvoriť pomocou vlastnej fantázie a napísaného slova. My sa musíme riadiť slovom hovoreným a tým sa naša empatia s Amy ešte zvyšuje. Využitím modernej technológie Hodina neistoty môže pripomenúť detektívny triler Searching, kde sme sledovali vyšetrovanie iba prostredníctvom informácií získavaných cez monitor počítača. Sústredením na jednu postavu a telefonáty zase ešte komornejší príbeh Locke s Tomom Hardym.

Neistota4 resizeV porovnaní so spomínanými, dnes už celkom kultovými dielami však Hodina neistoty pôsobí menej originálne, pretože nedokáže upútať zaujímavejšími zvratmi. Tie by sa do naratívu hodili, pretože celý priebeh deja je možno až príliš priamočiary a na konci nás nečaká výraznejšie prekvapenie. Niektoré informácie pôsobia na prvý pohľad ako zaujímavý háčik, nakoniec sa však ukazujú ako slepé uličky. Pre užitie si ani nie 90-minútového filmu tak treba čo najviac precítiť celú udalosť spoločne s hlavnou postavou a zabudnúť na to, že od trileru očakávame aj komplikovanejší dej. Málo je rozvinutý aj sociálny komentár k jednej z najkontroverznejších tém v Severnej Amerike, jednoduchú dostupnosť k zbraniam. V tomto prípade taktiež platí, že pre Amy v danej situácii podobné otázky nehrajú úlohu, primárne je dôležité dostať sa čo najrýchlejšie k synovi a najlepšie je vnímať celú udalosť čo najviac jej Neistota resizeuhlom pohľadu.

Hodinu neistoty nakrútil renomovaný režisér Philip Noyce (Vysoká hra patriotov, Tichý Američan), takže publikum a kritici mali zrejme od filmu vyššie očakávania, než mierne nadpriemerný scenár Chrisa Sparlinga dokázal naplniť. Noyce režíruje skôr rutinne, dobre vie, že takmer všetká záťaž uniesť film stojí na pleciach Naomi Watts. Tá svoju úlohu dokonale splnila, ide však skôr o typický VOD film, než že by bolo ho potrebné vidieť v kine. V súčasnosti je dostupný na HBO Max.

Neistota6 resizeHodina neistoty (The Desperate Hour), USA, 2021
Dĺžka: 84 minút
Réžia: Phillip Noyce
Scenár: Chris Sparling
Kamera: John Brawley
Hudba: Hil Eisler
Strih: Lee Haugen
Scénografia: Zosia Mackenzie
Kostýmy: Amanda Lee Street
Producenti: David Boies, Andrew Corkin, Chris Parker, Zack Schiller, Dylan Sellers, Chris Sparling, Naomi Watts
Hrajú: Naomi Watts, Colton Gobbo, Sierra Maltby, Ellen Dubin, Juan Pope, Alex Paxton-Beesley, Edie Mirman, Paul Pape, Rebecca Flinn-White, Michelle Johnston, David Reale
Distribúcia: HBO Max
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.