Schodisko (The Staircase, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Schody resizeMnožstvo seriálov, inspirovaných skutočnými udalosťami vlastne už svojím zabehaným stereotypom nevzbudzujú výnimočnú pozornosť. Zväčša sa jedná o vyšetrovanie vraždy, obvinenie a následný súdny rozklad viny, ak je teda viník známy. Takým bol aj prípad istého Michaela Petersena, novinára a spisovateľa, účastníka vietnamskej vojny. Jeho druhou manželkou bola Kathleen, manažérka vo veľkej telekomunikačnej spoločnosti Nortel. Žili s nimi dve deti, Clayton a Todd z Michaelovho prvého manželstva s Patriciou Sue, ktorá učila na základnej škole v Nemecku, rovnako i Kathleenina dcéra Caitlin z jej predchádzajúceho manželstva a dve dievčatá Margaret a Martha. Tie si Michael osvojil po smrti manželského páru Elizabeth a George Ratliffovcov. V decembri roku 2001 volal Michael na pohotovosť. Našiel svoju ženu doma na schodisku, zranenú a zakrvavenú. Sotva dýchala. Kým prišla pomoc skonala. Pitva a vyšetrovanie presvedčili žalobcu, že jediným vinníkom jej smrti mohol byť Michael. Obvinia ho a odsúdia na doživotie, čím celá story, samozrejme, nekončí.

Dôvodov, prečo Američania tak milujú drámy zo súdnych siení je niekoľko. Moc práva sa stala pri formovaní amerického národa, v podstate prisťahovalcov zo Schody2 resizevšetkých končín sveta, jednotiacim systémom pravidiel a povinností, vnášajúcim do života novej spoločnosti, založenej na občianskom princípe, poriadok a do istej miery i sociálnu symetriu a spravodlivosť. Jeden z otcov zakladateľov, kolonizátor Thomas Pain napísal v roku 1776 brožúru nazvanú Common Sense (Zdravý rozum). Vysvetľoval v nej, prečo je v Amerike „právo kráľom“ a rýchle sa stala bestsellerom. Na tému popularity práva poznamenal dánsky odborník Helle Porsdam, že „Američania prakticky myslia a dýchajú v právnických termínoch.“ Túto popularitu si rýchle osvojil i Hollywood a už desaťročia produkuje množstvo súdnych žánrov i podžánrov v najrôznejších variáciách, ktoré sa pokúšajú počítať a analyzovať filmoví odborníci.

Napriek tomu, že sa seriál Schodisko zaradil do množstva súdnych príbehov, je jeho spracovanie výnimočné. Výraznou devízou sú herecké výkony. Na najvyššej priečke je Michael obdivuhodného Colina Firtha. Vytvoril zložitú osobu, o ktorej pochybujeme v priebehu deja neustále. Neskrýva len Schody10 resizesvoju bisexualitu, odhalenú pri vyšetrovaní a následne použitú ako motív vraždy. Policajný tím usúdil, že keď túto skutočnosť Kathleen objavila, došlo k hádke a osudnému zápasu. Je nevyrovnaný a vnútorne zošnurovaný, len obtiažne sa dokáže emocionálne prejaviť a neustále má výzor vystrašeného a opatrného človeka, pochybujúceho o všetkom a o každom. Jeho utrpenie počas väznenia je evidentné, ale prebieha kdesi pod povrchom, dôkladne, ale bezvýsledne potláčané. Jeho vyrovnanou spoluhráčkou je Kathleen Toni Colette s tvárou, kde je vpísaný smútok a pochybnosti, neurčité utrpenie a zabudnutá zhýralosť. Okrem kľúčovej scény jej smrti, ktorú vidíme v dvoch variáciách, kde ju po nahnevanej scéne, keď odhalí v Michaelovom počítači nahé fotky jeho pánskych eskortov a po výčitkách nasleduje jej pád, alebo po útoku sovy, zanechávajúcej na jej hlave záhadné rany. Potom je tu ešte jedna scéna, prezrádzajúca o Schody7 resizeľútostivej, ale tvrdej manažérke tuším najviac. Na sviatok Vďakyvzdania ostáva ich obvykle plný dom prázdny a ona rázne vysvetľuje, že teda Vianoce všetko napravia, dom bude plne dekorovaný, všetko bude perfektné a domov prídu úplne všetci. Scéna má taký triviálny pátos americkej gazdinky, bezradne rozhodnej a trochu trápnej.

Jednotlivé diely pokrývajú všetko, čo skutočne i zdanlivo napĺňalo život rodiny, retrospektíve situácie nasleduje prítomnosť, rozpad a zmar, kde je jedinou optimistkou francúzska filmárka Sophie Brussard v perfektom zosobnení Juliette Binoche. S ňou vkročil do americkej rodiny, s jej tradične nadiktovanou súdržnosťou a trochu gýčovým luxusom, koketný šarm sofistikovanej milostnej aférky. Parížsky tím nakrúca o Petersenovi dokument a ona jeho osud podľa šéfa zbytočne prežíva. Tento emocionálny Schody9 resizeponor prekáža natoľko, že ju v istý okamih chce z tímu vyradiť.

Filmov hraných i dokumentárnych bolo o kauze nakrútených množstvo, Petersen o nej napísal i knihu a seriál ju opäť oživuje. Nevybočuje z tradičního servírovania udalostí, súdnych pojednávaní, snaženie drahého právnika Davida Rudolpha, popisy Michaelovej tristnej existencii vo väzení i postupný rozklad jeho rodiny. Originálne riešenie možno ponúkal motív útočiacej sovy a susedova investigatívna snaha, lebo zmapoval a zdokumentoval všetky útoky nočného dravca v okolí a predložil ohúreným členom rodiny logický a vierohodný výklad smrti Kathleen. Bol by to iný seriál a musím povedať, že napriek všetkým kvalitám, vrátane prítomnosti Sansy Stark alias Sophie Turner zo seriálu Hra o tróny v úlohe Margaret, by ma bavil oveľa viac.

Schody5 resizeSchodisko (The Staircase, TV seriál), USA, 2022
Dĺžka: 8 h 16 min. (Minutáž: 57–69 min.)
Manažér projektu: Antonio Campos
Réžia: Antonio Campos, Leigh Janiak
Scenár: Antonio Campos, Maggie Cohn, Emily Kaczmarek, Craig Shilowich
Kamera: Lyle Vincent, Michael Svitak
Hudba: Danny Bensi, Saunder Jurriaans
Strih: Christopher Rand, Shelby Siegel, Sofía Subercaseaux
Zvuk: Ruy García
Scénografia: Michael Shaw
Kostýmy: Jennifer Starzyk
Producenti: Christina M. Fitzgerald, Craig Shilowich, Emily Kaczmarek, Randall Poster
Hrajú: Colin Firth, Toni Collette, Sophie Turner, Juliette Binoche, Rosemarie DeWitt, Parker Posey, Josh Drennen, Michael Stuhlbarg, Dane DeHaan, Odessa Young, Patrick Schwarzenegger, Vincent Vermignon, Olivia DeJonge, Jason Davis, Maria Dizzia, Frank Feys, Tim Guinee, Justice Leak, Kevin Sizemore, Joel McKinnon Miller, Susan Pourfar, Cullen Moss, Cory Scott Allen, Erika Coleman, Christina Bach, Viviana Chavez
Distribúcia: HBO Max
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.