Resident Evil: Liek (Resident Evil, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Evil7 resizeFilmové adaptácie slávnych videohier sa všeobecne považujú za prekliate. Mohli sme ich vidieť už niekoľko a až na pár priemerných snímok, to väčšinou dopadlo katastrofou. Herná hororová séria Resident Evil, ktorá rozpráva príbeh o zlomyseľnej korporátnej spoločnosti Umbrella, ktorá stojí za vznikom zombie apokalypsy, sa dočkala hneď niekoľkých filmových adaptácií. Spomedzi videoherných adaptácií jednoznačne patrí medzi tie najznámejšie. Či už 6-dielna séria filmov s Millou Jovovich v hlavnej úlohe, ktorú započal v roku 2002 režisér Paul W.S. Anderson, niekoľko animovaných filmov, alebo minuloročný reboot Resident Evil: Vitajte v Raccoon City.

Okrem všetkých pokusov, ktoré sa niesli skôr v duchu lacnej, béčkovej zábavy, sľuboval režisér posledne spomínaného filmu, Resident Evil: Vitajte v Raccoon Evil2 resizeCity, Johannes Roberts, adaptáciu, ktorá konečne zachytí esenciu pôvodných hier. Avšak aj napriek nepopierateľnej snahe bol výsledok opäť katastrofou. Po tomto pokuse to vyzeralo tak, že sa túto prekliatu sériu už nikto nepokúsi oživiť. Avšak za prísľubom zisku sa franšíza Resident Evil ako krvilačný zombie túžiaci po mozgoch fanúšikov pôvodných videohier, opäť nemotorne štverá z hrobu, aby to na nich znova zúfalo skúsila.Tentokrát v podobe seriálovej, 8-dielnej minisérie z produkcie Netflixu pod názvom Resident Evil: Liek. Projektu sa ujal Andrew Dabb, jeden z hlavných tvorcov populárneho mysteriózneho seriálu Supernatural. V hlavných rolách sa predstavili Ella Balinska, Tamara Smart, Siena Agudong, Adeline Rudolph, Paola Nunez a Lance Reddick. Príbeh je rozdelený na dve časové línie, ktoré delí 15 rokov. Jedna sa odohráva pred a druhá po vypuknutí Evil3 resizezombie apokalypsy. V oboch líniách figurujú nevlastné sestry Jade a Billie Wesker, ktorých otec, uznávaný vedec Albert Wesker, pracuje pre záhadnú korporátnu spoločnosť Umbrella. Práve Umbrella stojí za začiatkom konca sveta tak, ako ho poznáme.

Netflix je už neslávne známy pre svoje nie zrovna vydarené adaptácie známych popkultúrnych diel. Či už kníh, japonského anime, alebo videohier. Preto vznikli po ohlásení, že sa streamingový gigant tentokrát chopí adaptácie jednej z najslávnejších videoherných franšíz, mierne obavy. A aj keď marketingový materiál vyzeral slušne, po pozretí prvej epizódy bolo jasné, že najnovšia Netflixová adaptácia slávnej franšízy jej zanietených fanúšikov poriadne naštve. Tento seriál nemá totiž až na pár mien, vizuálnych odkazov a zápletky v tej najzákladnejšej podobe, s pôvodnými videohrami takmer nič Evil4 resizespoločné. A aj keď sa dočkáme post-apokalyptického zombie sveta, zmutovaných príšer a explicitného násilia, seriál je svojim prevedením a celkovým vyznením mierený prevažne na mladších, tínedžerských divákov, ktorí o pôvodných hrách nič nevedia a jediné, čo možno poznajú, je ich názov. Práve tento názov, teda značku Resident Evil, Netflix využil za účelom marketingu, aby svoj produkt ľahšie predal.

Stojí teda táto miniséria aj napriek prudkej odbočke od pôvodných videohier za pozretie? Resident Evil od Netflixu toho vie ponúknuť veľa. V prvom rade je od prvej scény vidno vysoký rozpočet a teda ambiciózne, audio-vizuálne prevedenie. Post-apokalyptická budúcnosť je vykreslená veľkolepo a vierohodne. Raz za čas sa objaví nejaký ten nedokonalý CGI efekt, pri ktorom si spomenieme, že Evil5 resizenesledujeme celovečerný film, ale celkovo je tento seriál z technického hľadiska v porovnaní s podobnými projektami na vysokej úrovni. Herecké výkony sú taktiež slušné, najmä výborný Lance Reddick, ktorý sa aj napriek rozdielnej farby pleti od postavy z pôvodných videohier, do roli Alberta Weskera náramne hodí a bez toho, aby som niečo prezradil, si ju aj patrične vychutnáva. Z dvoch dejových línii, ktoré seriál zachytáva, je podstatne zaujímavejšia tá, ktorá sa odohráva ešte pred zombie epidémiou. Je v nej viac deja, zvratov a charakterovej drámy, zatiaľ čo línia odohrávajúca sa v strede zombie epidémie pôsobí generickým a niekoľko krát videným dojmom. Prvé štyri epizódy, teda prvá polovica minisérie je pomerne silná, plná zaujímavo načrtnutých konceptov čakajúcich na odpovede. Avšak v druhej polovici je výrazne cítiť pokles kvality vo všetkých zložkách a seriál tak koniec koncov Evil resizezanechá po sebe iba pachuť a pocit tak trochu strateného času.

Pokiaľ od tohto seriálu očakávate vernú adaptáciu pôvodných hier Resident Evil, budete nesmierne sklamaný. Pokiaľ o hrách nič neviete a chcete vidieť len nový seriál z prostredia post-apokalyptického zombie sveta, ide o pozerateľný, ale ničím výnimočný produkt, ktorý sa navyše pri pohľade na veľmi negatívne ohlasy pravdepodobne ani nedočká druhej série. Ak by Netflix pomenoval tento scenár inak, ako Resident Evil, recenzie od kritikov a divákov by boli zaručene o niečo pozitívnejšie.

Evil6 resizeResident Evil: Liek (Resident Evil, TV seriál), USA
Dĺžka: 2022, 6 h 55 min. (Minutáž: 45–62 min.)
Manažér projektu: Andrew Dabb
Réžia: Rachel Goldberg, Rob Seidenglanz, Batan Silva, Bronwen Hughes
Scenár: Mary Leah Sutton, Andrew Dabb
Kamera: Carmen Cabana
Hudba: Gregory Reveret
Strih: Todd Desrosiers
Scénografia: James Foster
Kostýmy: Danielle Knox
Producent: Martin Moszkowicz
Hrajú: Ella Balinska, Lance Reddick, Turlough Convery, Tetiana Gaidar, Connor Gosatti, Paola Nuñez, Siena Agudong, Adeline Rudolph, Tamara Smart, Suraya Rose Santos, Anthony Oseyemi, Rizelle Januk
Strih: Todd Desrosiers
Distribúcia: Netflix
Foto: Netflix a ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.