Ms. Marvel (TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Misis resizeMs. Marvel je jedným z menších televíznych projektov komiksového Marvelu a po nedávnom Moon Knightovi iba druhým, čo sa nemôže opierať o žiadnu známejšiu výpomoc z inak etablovaného univerza. I ten sa pritom mohol spoľahnúť aspoň na skúseného Oscara Isaaca v hlavnej roli, kým Ms. Marvel disponuje v tomto smere od začiatku hendikepom. Pre koho je vlastne určená najnovšia seriálová marvelovka?

Hlavnou hrdinkou je tentoraz mladá šestnásťročná Američanka pakistanského pôvodu Kamala Khan. Trápia ju teda podobné problémy ako ostatných tínedžerov, no jedným z nich je i nepríliš veľká podpora tradičnejšie založených rodičov pre jej nadšenie superhrdinami. A to je skrátka problém, keď sa MIsis4 resizechcete dostaviť na historicky prvý AvengerCon v obleku vašej obľúbenej hrdinky Captain Marvel, ako už Kamala plánuje dlhšie. S trochu improvizácie a pomoci od kamaráta jej to však predsa len vyjde, no spomínaná fanúšikovská akcia predstavuje výrazný zlom v jej doterajšom živote. Práve tam totiž v sebe objaví zvláštne superschopnosti, ktoré odomkne za pomoci prastarého darovaného náramku od starej mamy...

Hneď na úvod je potrebné si vyjasniť jednu dôležitú vec. Ms. Marvel je projekt očividne mierený na mladšie publikum, čo vlastne korešponduje i s dĺžkou pôsobenia samotnej postavy. Svoju premiéru prostredníctvom komiksových zošitov si totiž technicky odbila až v roku 2013 ako prvá marvelovská hrdinka moslimskej viery a už začiatky jej pôsobenia sprevádzali výrazne pozitívne ohlasy. Stále je však relatívne neznáma, hoci pred časom sa už výborne uviedla aj vo videohernom médiu. To pritom platí aj MIsis5 resizeo jej predstaviteľke, Kanaďanke Iman Vellani, ktorá zdieľa so svojou postavou pakistanské korene.

Miestami je však ťažké uveriť, že ide o jej úplný debut. Vo svojej roli je maximálne prirodzená, sympaticky v sebe spája istú pojašenosť a mladícku nerozvážnosť a nie je problém držať jej v jej snažení palce. Jednoducho povedané, dokáže poľahky utiahnuť projekt na vlastných bedrách a z toho pohľadu sa dá konštatovať, že kástingové oddelenie Marvelu zase raz nesklamalo. So zápletkou je to predsa len komplikovanejšie a nie všetky jej aspekty fungujú bez výhrad. Najlepšie to šliape v civilnejších momentoch, čomu napomáha ako výborná dynamika s ostatnými členmi rodiny, tak kamarátmi a pochváliť možno aj citlivé stvárnenie odelenia Indie a Pakistánu, čo je historická udalosť, ktorá hrá v deji mimoriadne dôležitú úlohu. Škoda len, že superhrdinská línia trochu stráca v samotných Misis7 resizeantagonistoch, ktorí síce disponujú zaujímavou mytológiou, ich hrozbu však scenár nikdy nedokáže plnohodnotne predať.

Čo sa však predať darí, to je definitívny prerod Kamaly na hrdinku svojho ľudu, ktorá prebehne podľa očakávania v záverečnom šiestom dieli. Ten je viac než výborným vyvrcholením celej minisérie, od začiatku do konca je nabitý nápadmi a ešte viac zvýrazňuje jej zvyšné silné stránky ako nápaditý vizuálny štýl či výborná práca s tradičnejšou juhoázijskou hudbou. Fanúšikov navyše dokáže patrične navnadiť i v posledných minútach. To sa už totiž láka nielen na budúcoročnú snímku Marvels, kde sa Kamala konečne zíde so svojim veľkým idolom, no predovšetkým na dlhšie očakávaných X-Menov. A hoci ide o ďalšiu zmenu oproti komiksovým zošitom, reálne by to nemuselo nikomu prekážať.

Misis10 resizeJe teda Ms. Marvel seriál určený pre každého? Určite nie. Je to však samo o sebe zle? Samozrejme, že nie. Ak si už niečo cením, tak je to odvaha Marvelu v istej miere experimentovať a to i za cenu, že ich divácke spektrum sa vždy nebude na sto percent prekrývať. I teraz sa tak, pochopiteľne, objavujú nepríliš zhovievavé ohlasy, akokoľvek sú trochu nespravodlivé (nielen tematicky podobný prvý diel nedávnej spider-manovskej trilógie obstál u divákov podstatne lepšie) a zrejme idú i na vrub niečoho iného ako skutočnej kvality... Je však dobre, že sa tvorcovia vydali touto cestou a viac odlišne ladených projektov do budúcna nie je nikdy na škodu.

Misis9 resizeMs. Marvel ( TV seriál), USA, 2022
Dĺžka: 4 h 44 min (Minutáž: 41–52 min)
Manažér projektu: Bisha K. Ali
Réžia: Adil El Arbi, Bilall Fallah, Meera Menon, Sharmeen Obaid-Chinoy
Scenár: Bisha K. Ali, Kate Gritmon, Freddy Syborn, A.C. Bradley, Matthew Chauncey, Fatimah Asghar, Willie Dunn (méně)
Kamera: Carmen Cabana, Robrecht Heyvaert, Jules O'Loughlin
Hudba: Laura Karpman
Scénografia: Jessie Haddad, Kathy Orlando, Christopher Glass
Masky: Katie Ballard, Priya Maharaj
Kostýmy: Arjun Bhasin
Hrajú: Iman Vellani, Aramis Knight, Matt Lintz, Laurel Marsden, Rish Shah, Zenobia Shroff, Mohan Kapur, Alysia Reiner, Yasmeen Fletcher, Anjali Bhimani, Farhan Akhtar, Adaku Ononogbo, Azhar Usman, Arian Moayed, Jordan Firstman, Randy Havens, Saagar Shaikh, Mehwish Hayat, Travina Springer, Sophia Mahmud, Jordan Preston Carter, Nimra Bucha, Samina Ahmed, Ali Alsaleh, Vardah Aziz, Asfandyar Khan, Anjan Ghosal, Brie Larson, Laith Nakli, Lex Lauletta, Jessejames Locorriere
Distribúcia: Disney+
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.