Vláda - Moc a sláva (Riget, Magten og Æren/Power & Glory, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Moc resizePod tlakom dánskej seriálovej hyperúspešnosti by sa mohlo zdať, že dokážu vyrobiť hit z akejkoľvek témy. Kým ich škandinávski susedia sa v poslednom čase akosi ponárajú do sebaanalýz, skúmania vzťahových nuancí na všetky spôsoby a na sledovanie ich seriálov treba mať pri ruke psychoanalytické manuály, Dáni sú kreatívnejší a zaujímavejší. Svedčí o tom aj ich záujem o záležitosti vládnutia a všetky otázky, ktoré si cez osobné i politické osudy Birgitte Nyborgovej (Sidse Babett Knudsen), filmovej šéfky politickej strany, premiérky i ministerky kladú. Kým prvé tri série seriálu Vláda sledujú jej pohyb na vrchol politickej moci, vo štvrtej, nazvanej Moc a sláva už viacmenej sledujú, ako ju jedno i druhé zmenilo. Nie je to však schematické a prázdne pojednanie o tom, ako chutí moc. Tvorcovia ju nezbavujú charizmy a nestrácame ani predstavu o tom, aké motívy a názory ju viedli k politickému jednaniu v jednotlivých kauzách a situáciách.

Začíname citatom Henryho Georga : “Človek je jediné zviera, ktorého túžby rastú s tým, ako je sýty.” Poznáme to i v domácej verzii, nám “s jedlom rastie Moc2 resizechuť”. Birgitte má v tejto sérii už svoje pozície vybojované. Je ministerkou zahraničných vecí v kolaičnej vláde Signe Kraghovej a nemá to jednoduché. Keď komentuje obálku akéhosi časopisu, kde pózuje spolu s ňou, sucho skonštatuje, že sa stala súčasťou jej značky, ovenčenou heslom Budúcnosť patrí ženám. Na jej tlačovku s Číňanmi a živou pandou nepríde z novinárov skoro nikto, lebo v rovnakom čase ju zvolala premiérka. Dejú sa však i vážnejšie veci, než zákulisné súperenie dvoch koaličných líderiek. V Grónsku, ktoré administratívne patrí k Dánsku, objavili ropu a vrt je neďaleko ľadovcového fjordu, zapísaného do zoznamu UNSECO. Ťažba fosílnych palív nepatrí medzi vládne priority, prednosť má ochrana životného prostredia. Touto logikou sa riadi Birgitte, kým jej premiérka pripomenie, že to je volebný program jej strany a o tom, či sa ropa ťažiť bude, alebo nebude, ministerka zahraničných vecí nerozhoduje. Donutí ju k verejnému vystúpeniu a korekcii vyhlásenia o postoji k ťažbe. Grónsky minister hospodárstva Hans Eliassen zdá sa, na akékoľvek námietky z Dánska nepočúva a Brigitte posiela na Moc3 resizeostrov arktického veľvyslanca Asgera Holma Kirkegaarda (Mikkel Boe Folsgaard). Začína diplomatický zápas, kde sa jedna strana snaží ťažbu zastaviť a druhá, tá grónska v nej vidí možnosť zbohatnúť a získať samostatnosť.

Birgitte je expanzívna a zvyknutá na vydávanie povelov. Je v strehu, čo sa týka priestoru vlastného mocenského vplyvu a rozhodne ho bráni. Keď jeden z ministrov z jej strany urobí prešľap a neinformuje ju, že medzi majiteľov kanadskej ropnej spoločnosti patria i Rusi, bez váhania ho pošle ako konzula do filipínskej Manily. Je sama, deti dospeli a žijú samostatne, po britskom architektovi nezostala ani stopa. Jej bývalý manžel Philip (Mikael Birkjaeker) žije v šťastnom manželstve a práve čaká dieťa. Dcéra Laura je kdesi v Amerike a matke narobí vrásky syn Magnus. Stal sa z neho vegánsky aktivista a spolu s ďalšími “unesú” nákladné auto s prasatami, ktoré vypustia na lúke. Niektoré z nich sa ale dostanú na Moc9 resizeautostrádu a na ceste uhynú. Je to správička, ktorá by v podstate zapadla, ale keďže ide o syna ministersky, dostane sa do popredia. Názorový nesúlad však v rodine nemôže riešiť rázne, tak ako na ministerstve, tu je celá situácia oveľa zložitejšia najmä v momente, keď Birgitte pod tlakom najrôznejších okolností radikálne otočí svoj postoj a súhlasí s ťažbou. Syn jej túto “zradu” nemôže odpustiť a keď zistí, že si ako poradcu najala Michaela Laugesena (Peter Mygind), ktorý sa v prvých troch sériách postaral ako šéfredaktor bulvárneho časopisu o škandály, útočiace na najcitlivejšie miesta, vrátane fotiek Laury v psychiatrickom ústave. Z Birgitte sa stala pragmatická politička s flexibilnou chrbticou, vie kedy musí trvať na svojom a kedy v záujme cieľa otočiť. Magnus jej obraty netoleruje.

Otázne je, či sa politika dá robiť inak, pohybovať sa s čistým svedomím v labyrinte iných záujmov a Moc5 resizenázorov na to, aký program sa má presadzovať a aké metódy sú v jeho presadzovaní dovolené. Politická kultúra sa pozná aj podľa týchto spôsobov. Niekde sa sofistickovane vyjednáva v snahe doviesť a presvedčiť partnera a dosiahnuť nejaký konsenzus, alebo sa mocní menia na skorumpovanú bandu mafiánov, neváhajúcu objednávať si vraždy oponentov u bývalých vojenských hrdlorezov. Môžme hádať, kam by sme slovenskú politickú kultúru asi tak zaradili. Tento seriál by bol iste užitočný ako ukážka možného pre politické elity kdekoľvek a najmä na východ od západu.

Koncept seriálu sa okrem línie Birgitte a jej kauzy s ropou v Grónsku rozvetvuje, sledujeme sledujúcich, novinárku Katrine Fonsmarkovú (Birgitte Hjort Sorensen), bývalú mediálnu poradkyňu Nyborgovej. Stala sa vedúcou spravodajstva na televíznej stanici, kde kedysi pracovala pod vedením Torbena Friisa Moc7 resize(Soren Malling).Ten sa okrajovo v tomto prostredí pohybuje, koho však nestretneme je Kasper Juul, Birgittin šikovný spin doctor a otec syna Katrine. Jej vzťah s Kasperom nevyšiel, ale žije v harmonickom manželstve so Sorenom Lavnom (Lars Mikkelsen). Zoznámili sa v predchádzajúcej sérii, kedy pomáhal s ekonomickým programom strany Nyborgovej Noví demokrati.

Zaujímavá je grónska línia, rodinné pomery Eliassena, vzťah k revoltujúcej dcére a jej vzťahu k Malikovi. Mladý muž pracuje v ťažiarskej spoločnosti s podozrivým portfoliom vlastníkov. Je bývalým námorníkom a dánska tajná služba PET ho chce zaangažovať výmenou za službu v námorníctve, odkiaľ ho prepustili. Než celú spoločnosť kúpia Číňania s vlastnými plánmi na vybudovanie ťažobného priemyslu v Grónsku, Malik, snažiaci sa získať informácie, skončí pádom z fjordu. Všetko vyzerá ako Moc4 resizesamovražda, aj keď je dievča presvedčené, že to bola vražda.

Dokonalé spracovanie náročnej témy svedčí o tom, že Dáni nepodceňujú scenáristickú prípravu a dokážu generovať obdivuhodne autentické dialógy, zázračne realistické najmä v scénach zasadania vlády. Vytvoriť zložitým jednaniam, do ktorých vstupujú veľvyslanci, zodpovedajúci kontext, poznať akým spôsobom sa jedná v uzavretých politických a diplomatických kulároch, na to je potrebná dôkladná znalosť tohto prostredia a to je veľmi veľa práce, rešerší, rozhovorov a štúdia materiálov najrôznejšieho druhu. Navyše sa tvorcovia, ako producenti, tak scenáristi a režiséri, nenechajú utopiť v pohodlných tematických stereotypoch, otáčaných do totálneho vyčerpania. To asi najlepšie vieme len my.

Moc10 resizeVláda - Moc a sláva (Riget, Magten og Æren/Power & Glory, TV seriál), Dánsko (2010–2022)
Dĺžka: 36 h 28 min (Minutáž: 54–59 min)
Manažér projektu: Adam Price
Réžia: Jesper W. Nielsen, Louise Friedberg, Annette K. Olesen, Mikkel Nørgaard, Søren Kragh-Jacobsen, Rumle Hammerich, Jannik Johansen, Charlotte Sieling, Henrik Ruben Genz, Per Fly, Mogens Hagedorn, Dagur Kári (méně)
Scenár: Adam Price, Jeppe Gjervig Gram, Tobias Lindholm, Maja Jul Larsen, Jannik Tai Mosholt, Maren Louise Käehne, Henrik Vincent Thiesen, Emilie Lebech Kaae (méně)
Kamera: Magnus Nordenhof Jønck, Eric Kress, Lars Vestergaard, Jørgen Johansson, Erik Zappon, Lasse Frank, Rasmus Heise, Jan Pallesen, Henrik Kristensen, Karl Oskarsson (méně)
Hudba: Halfdan E., August Fenger Janson
Strih: Kasper Leick, Per K. Kirkegaard, My Thordal, Martin Schade, Andri Steinn, Janne Bjerg Sørensen, Gerd Tjur, Peter Brandt, Lars Therkelsen, Nicolaj Monberg, Linda Man, Benjamin Binderup
Zvuk: Nino Jacobsen, Michael Dela, Morten Groth Brandt, Andreas Holtti, Lisbet Obel, Morten Holsted, Morten Bak Jensen, Jacques Pedersen, Asser Borgen, Hans Christian Kock, Andreas Kongsgaard, Claus Lynge
Scénografia: Knirke Madelung, Niels Sejer
Masky: Tina Helmark, Jeanet Keil, Charlotte Laustsen, Svend Nielsen, Lisbeth Rishøj Olsen, Lene Majgaard Arentsen, Erik Schiødt, Christina Dahlin, Birgitte Samson, Charlotte Dam, Pernille Rud Hansen, Ulla Glud
Kostýmy: Stine Thaning, Nancy Nickerson, Linda Wallentin, Trine Finnich, Charlotte Moe, Pia Anthony, Tanja Eleonora Spang
Producenti: Camilla Hammerich, Adam Price, Stine Meldgaard Madsen
Hrajú: Sidse Babett Knudsen, Birgitte Hjort Sørensen, Freja Riemann, Emil Poulsen Dam, Søren Malling, Thomas Levin, Pilou Asbæk, Benedikte Hansen, Mikael Birkkjær, Anders Juul, Lisbeth Wulff, Kasper Lange, Lars Knutzon, Søren Spanning, Peter Mygind, Bjarne Henriksen, Morten Kirkskov, Ole Thestrup, Iben Dorner, Petrine Agger, Dar Salim, Jannie Faurschou, Patricia Schumann, Signe Egholm Olsen, Christian Tafdrup, Jens Jacob Tychsen, Jens Albinus, Kristian Halken, Julie Agnete Vang Christensen, Alastair Mackenzie, Ricard Lawrence, Flemming Sørensen, Lars Brygmann, Rikke Lylloff, Mille Dinesen, Marie Askehave, Anne Sofie Espersen
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.