Kvapky (Windfall)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Wind resizeNemenovaný zlodej (Jason Segel) sa vláme do neobývaného letného sídla akéhosi miliardára (Jesse Plemons). Veci sa však vymknú spod kontroly vo chvíli, keď sa bohatý muž a jeho manželka (Lily Colins) rozhodnú narušiť pokojné chvíle nečakaným výletom do ich domu. Herecké trio v podaní Lily Colins, Jasona Segela a Jesseho Plemonsa sa stretáva v snímke s názvom Kvapky.

Dalo by sa uvažovať o paralele tohto filmu režiséra Charlieho McDowella s mysterióznymi trilermi zo 40. a 50. rokov. Presne taká je expozičná časť príbehu v tomto filme. Diváci na plátno nazerajú doslova kino optikou v zúženom obraze, na ktorom sú vizualizované úvodné titulky. Za nimi nasleduje v podstate bezvýznamné prechádzanie sa neželaného hosťa v dome svojho hostiteľa. Po niekoľkých zvláštnych aktivitách, ako otváranie skriniek a ponúknutie sa z Wind2 resizepomarančovníka, spozorujeme aj to, že tento dom mu nepatrí. Film v mnohom evokovaje hitchockovskú štylistiku.

O pozadí a minulosti jednotlivých postáv takmer nič nevieme. A je to tak podľa mňa zaujímavejšie. Nevieme, čo robili pred tým, než prišli do domu. Ako jeden z prítomných zbohatol a druhý sa stal zlodejom. Aj keď sa o nich sem-tam niečo dozvieme, rozhodne si s nimi nie sme schopní vytvoriť intímny a hlboký filmový vzťah. Myslím si, že to ani nepotrebujeme. Celkový záujem o tieto postavy je v podstate postavený na nevedomosti.

Kvaply sú taký konverzačný triler, no dialógové sekvencie veľmi dômyselne striedajú rozhovory s absenciou slova. Postavy na seba jednoducho len pozerajú či zazerajú, no je nad slnko jasnejšie, čo si myslia. Vždy však vieme, že po nejakom čase sa dej začne znova a znova stupňovať, aby udržal našu pozornosť a vystupňoval dianie. Všetci sú väzňami v tomto krásnom dome na vidieku. Všetci, pretože ani jeden z nich v tejto situácii vôbec netúžil byť. Voľba zaujať diváka pomocou nudy a ničnerobenia Wind3 resizebola naozaj skvelá.

Ide o film s veľmi skromným hereckým obsadením. Okrem štyroch hercov a jedného hlasu nevidíme a nepočujeme prakticky nič. Celkový tón snímky sa vyznačuje nutnosťou trpezlivosťou a zvláštnym pokojom. Takto koncipovaný dej v divákoch vzbudzuje mnoho napätia a nepokoj. Práve tieto pocity dokonale zosobňuje postava zlodeja v podaní Jasona Segela. Je síce pokojný a tichý, no zároveň oplýva obrovskou dávkou nepokoja a gradujúcej nervozity, ktoré každú chvíľu prasknú. Najzaujímavejšie je, že aj keď je kriminálnik, vytvoríme si k nemu určitý druh sympatie.

Podobne vynikajúco sa svojej role zhostil aj Jesse Plemons. Je to prototyp sebecky a do seba zahľadeného bohatého chlapíka. Ako každý podnikateľ aj on je mimoriadne vynaliezavý a snaží sa Wind5 resizeprejsť cez rozum nečakanému zlodejovi. To však celú situáciu ešte viac zhorší. Podobne je na tom i jeho vzťah s manželkou, pretože sa k nej väčšinou správa ako totálny hulvát. Lily Colins je rovnako striedma a pokojná ako jej dvaja spoločníci. Snaží sa byť nad vecou a postupne sa zbližuje viac s neželaným hosťom než so svojím manželom, ktorému sa začína vzďaľovať. Hrá tak na dve strany, pričom len jedna môže byť víťazná. Alebo nie?

Snímka je trilerom a drámou zároveň. Od začiatku tak nepochybujeme o tom, že sa pravdepodobne neskončí práve najlepšie. Cítime tak akýsi zvláštny pocit prichádzajúcej drámy a fatálnych situácií vyplývajúcich z gradácie deja. Pre snímku je charakteristická trpezlivá urgencia toho, že sa niečo pokazí. Ono to potom naozaj aj prichádza v podobe nevydarených činov, ktoré vedú k zmene deja i motivácií hlavných postáv.

Wind6 resizeNa súčasné pomery je film krátky, s metrážou iba 92 minút. Keďže je taký pokojný a málo akčný, máme pocit, ako by to bolo predsa len o niečo dlhšie. Je jasné, že obsahuje aj scény, kde sa nič nedeje, no nikdy to nebolo až príliš neznesiteľné. Ticho len podporovalo úvahy o tom, ako asi skončí, aké sú motivácie postáv a ako to celé dopadne. Tento dojem len podporovala krásna kamera so svojimi dlhými zábermi na veľké panoramatické výhľady z vidieckeho sídla.

V prípade filmu Kvapky nie je dôležitý záver. Iba jednotlivé situácie vedúce ku skončeniu deja. Situácie, ktorí sú väčšinou veľmi ľahko predvídateľné. A aj keď vyvrcholenie deja nebolo také, ako asi tvorcovia zamýšľali, nebolo ani zruinované poznaním.

Wind7 resizeKvapky (Windfall), USA, 2022
Dĺžka: 92 minút
Réžia: Charlie McDowell
Scenár: Justin Lader, Andrew Kevin Walker
Kamera: Isiah Donté Lee
Hudba: Danny Bensi, Saunder Jurriaans
Hrajú: Jesse Plemons, Lily Collins, Jason Segel, Omar Leyva
Strih: David Marks
Scénografie: Andrew Clark
Kostýmy: Megan Gray
Producenti: Charlie McDowell, Duncan Montgomery, Alex Orlovsky, Jack Selby, Jesse Plemons, Lily Collins, Jason Segel
Distribúcia: Netflix
Foto: Netflix a ČSFD cz.

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.