Víkendový útek (The Weekend Away)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Utek resizeDve najlepšie kamarátky a jeden muž – klasický trojuholník vzťahov, keď jedna vie všetko a druhá ani len netuší čo sa deje – to je v krátkosti sujet filmu Víkendový útek ešte nie veľmi známej režisérky Kim Farrant. Nebolo by to napínavé keby to predovšetkým, v Británii známa autorka napínaných detektívnych románov, Sarah Alderson aj vo filmovom prepise svojho románu poriadne nezamotala, a tak napínala diváka až do víťazného finále. Snímka nie je ničím výnimočná, ale viacero prekvapivých zvratov a dostatok napätia, čo k podobnému námetu patrí, nechýba. Po realizačnej stránke je film zvládnutý citlivo a remeselne zručne. Farrant si, našťastie, s mnohými úskaliami poradila a neskĺzla do úplných banalít, i keď sa jej mnohých klišé nepodarilo vyhnúť.

Beth (Leighton Meester), matka malej dcérky Aster, je tak trochu unavená aj zo svojho manželstva, príjme pozvanie najlepšej priateľky Kate (Christina Utek2 resizeWolfe), aby spolu strávili víkend v krásnom Splite. Dve úplne odlišné ženy si výborne rozumenú, tešia sa na stretnutie a čaká ich krásny víkend na chorvátskom pobreží. Kate, ktorá sa rozvádza s manželom, si žije nad pomery, všetko ešte platí jej bývalý. Keď chce Beth zaplatiť sympatickému taxikárovi Zainovi (Ziad Bakri) zistí, že všetko je už vopred zariadené. Byt Kate je prekrásny, výhľad čarovný a zdá sa, že víkendovú idylu nič nemôže pokaziť. Kate, na rozdiel od rozvážnej Beth, je živel a nahovorí priateľku, že si pôjdu poriadne užiť. Zábava sa im vymkne z rúk, Beth sa zobudí doma s poriadenou opicou, nič si nepamätá a po priateľke sa zľahla zem. Rozhodne sa jej zmiznutie ohlásiť na polícii, ale policajt Pavic (Amar Bukvic) ju ani poriadne nepočúva.
Ešteže je tu ochotný sýrsky utečenec, taxikár Zain, ktorý vypátra dvoch mladíkov, v podstate len malých gaunerov a zlodejíčkov, s ktorými strávili noc, a vypátra Kateinu predanú drahú kabelku. Zakrátko sa nájde aj mŕtva priateľka a z ničoho nič sa objaví aj manžel Beth Rob (Luke Norris). Veci sa zauzľujú, už Utek7 resizenikto nikomu neverí a nakoniec ostane jedinou podozrivou Beth. Zainovi to však nedá a pátra ďalej a pomaly sa začína odkrývať spletitý príbeh zrady, cigánstiev a podlosti. Aby to nebolo tak jednoduché ani domáci, kde ženy bývali, nie je najčistejší. Rozuzlenie celej záhady má dva nečakané konce a práve táto nejednoznačnosť dodáva tomuto thrilleru, či skôr detektívke, malý bonus navyše.

Povedzme si na rovinu ide o klasický trojuholník rafinovane zamotaný, aby divák mohol hádať komu asi pekná, ale ľahkomyseľná Kate tak prekážala. Beth, ktorá nemá ani tušenia, čo sa jej za chrbtom celý čas odohrávalo, taxikár, ktorého polícia podozrieva, že je členom albánskej mafie, hriešny manžel, čudácky majiteľ domu alebo, nedajbože, policajt, o ktorom nie sú najlepšie referencie. Je to poriadne zamotané a o prekvapenia nie je núdza. Napriek tomu si snímka nekladie väčšie ambície ako diváka Utek11 resizepobaviť.

Ústrednou postavou je Beth, s ktorou prežívame celú jej peripetiu od začiatku do konca a dokážeme sa s jej pocitmi takmer stotožniť. Mladá žena sa zdá byť dôverčivá, ale rozhodne nie hlúpa, jej dôvera v ľudí je však tak naštrbená, že už ani nevie komu má veriť, zažne pochybovať aj v nezištnosť Zaina, ale nakoniec jej ako spojenec ostáva jedine on. Získal si ju úprimnosťou, ale nie si je ňou celkom istá. Pochybuje, neverí nikomu a odhaľuje jednu záhadu za druhou. Mladá žena žasne sama nad sebou, ako mohla byť až tak slepá. Presným jej opakom je Kate, pre ktorú sa zdá byť život len samá zábava. Muži a neviazaný sex sú jej hlavnou zábavou. No, či sa za tou neviazanosťou neskrýva hlboko zranená dušička je tiež celkom možné. Sympatickou a nejednoznačnou postavou je Sýrčan Zain, ktorému pri bombardovaní zomrela Utek9 resizemanželka, má výčitky svedomia, že neprišiel pre ňu včas. Zain má pre problémy ľudí porozumenie, nevidí čierno- bielo, nič ľudské mu nie je cudzie. Alebo je to len pretvárka? Charakterovo najslabšou stránkou snímky sú chorvátski policajti, čo je zrejme chyba scenára. Vyšetrovateľovi Pavicovi nič dobré z očí nekuká a ani jeho kolegyňa nie je sympatická osoba. Tomuto plochému a schematickému zobrazeniu sa veľmi nečudujem, lebo scenár písala britská autorka a chorvátska mentalita jej zrejme nič nehovorí. Sú to len napodobeniny tvrdých a skorumpovaných amerických vyšetrovateľov, z ktorých sa sem- tam vykukuje slovanská dobrosrdečnosť. A nakoniec manžel Rob – neviniatko na všetko schopné.

Kim Farrant mala dobrý odhad, keď hlavnú úlohu zverila sympatickej Leigthton Meester. Herečke sa Utek5 resizeušla rola podvádzanej a naivnej ženy a podarilo sa jej to uhrať tak, že neskĺzla do naivity a jej utrpeniu a pochybnostiam veríme. Mimoriadne dobre jej nahrával Zaid Bakri v úlohe sýrskeho utečenca. Bakri presne vystihol čo ťažko skúšaný človek dokáže v rozhodujúcom momente urobiť. Jeho Zaid je človek činu, svoje si už preskákal, vie kedy má byť rázny, rozhodný až krutý a kedy sa môže poddať emóciám. Celkove hereckým výkonom, až na malé výnimky, niet čo vytknúť. Pekne sa s kamerou pohral Noah Greenberg a vyťažil z krásy Splitu a chorvátskeho pobrežia maximum. Keď chcete zabudnúť na problémy, trochu sa v kine aj báť, ale najmä užiť si krásy morského pobrežia a popritom sledovať rébus komplikovaných vzťahov, tak neváhajte a pozrite si Víkendový útek.

Utek4 resizeVíkendový útek (The Weekend Away), USA, 2022
Dĺžka: 89 minút
Réžia: Kim Farrant
Predloha: Sarah Alderson (kniha)
Scenár: Sarah Alderson
Kamera: Noah Greenberg
Hudba: Daniel Wohl
Strih: Sophie Corra
Scénografia: Katja Soltes
Kostýmy: Camille Adomakoh
Producenti: Charlie Morrison, Ben Pugh
Hrajú: Leighton Meester, Luke Norris, Christina Wolfe, Ziad Bakri, Iva Mihalić, Maro Drobnic, Amar Bukvic
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.